Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Συμμετοχή και αντιπροσωπευτικότητα για την ορθή λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Συμμετοχή και αντιπροσωπευτικότητα για την ορθή λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων

Στις έννοιες της συμμετοχής και της αντιπροσωπευτικότητας στο πλαίσιο των διεπαγγελματικών οργανώσεων, ώστε πραγματικά να λειτουργούν προς όφελος των παραγωγών και των προϊόντων, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αραχωβίτης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ίδιου κι άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργική απόφαση που εξέδωσε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και κατήργησε αμέσως σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νυν υπουργός Μ. Βορίδης, ο Στ. Αραχωβίτης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αντιπροσωπευτικότητας. Ακριβώς επειδή οι διεπαγγελματικές οργανώσεις έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, επομένως είναι δεσμευτικές απέναντι στον εκάστοτε υπουργό, σημείωσε, έπρεπε να φροντίσουμε για την αυξημένη αντιπροσωπευτικότητα των ενδιαφερόμενων, δηλαδή το 1/3 των παραγωγών μαζί με το 1/3 των μεταποιητών - τυποποιητών και εμπόρων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση του καθεστώτος το 1/3 του συνόλου της αλυσίδας παραγωγής να επιβάλλει στο σύνολο της αγοράς και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”.

Τόνισε δε ότι “η δική μας υπουργική απόφαση που καταργήθηκε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έγινε για να λειτουργήσουν και να παίξουν οι διεπαγγελματικές τον ρόλο που τους δίνει ο νέος κανονισμός, πρωτίστως όμως προς όφελος των παραγωγών και των προϊόντων τους”.

Σημείωσε ότι βασικός στόχος της καταργηθείσας απόφασης ήταν, εκτός από την προστασία των προϊόντων, και η ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των φορέων και παραγωγών. Όπως ανέφερε, τα ερωτήματα είναι τι είδους διεπαγγελματικές θέλουμε, ποιους θα αντιπροσωπεύουν και ποια θα είναι η αντιπροσωπευτικότητα όλων των πλευρών και τελικά να δούμε ποιες είναι οι προτάσεις.

Πάντως, ο Μ. Βορίδης δεν αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα φέρει και σημείωσε μόνο ότι σκέπτεται να συμπεριλάβει τη ρύθμιση για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τους συνεταιρισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL