Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Με γκρίζες ζώνες για επιδόματα και παροχές ο προϋπολογισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με γκρίζες ζώνες για επιδόματα και παροχές ο προϋπολογισμός

Πρωτογενές αποτέλεσμα 3,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,6% το 2020 περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους της επόμενης χρονιάς το οποίο αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως προκύπτει όμως από το περιεχόμενό του, για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στα συμβατικά επίπεδα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, το 2020 συρρικνώνονται κατά 0,1 μονάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δαπάνες και για την Παιδεία (από το 3,8% του ΑΕΠ στο 3,7% του ΑΕΠ το 2020) αλλά και για την Υγεία (επίσης κατά μία χιλιοστιαία μονάδα, και συγκεκριμένα από το 4,9% του ΑΕΠ στο 4,8% του ΑΕΠ). Επιπλέον, θολό είναι το τοπίο ως προς τα κονδύλια για κοινωνικά επιδόματα και παροχές, όπως επισημαίνει και η αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Πάντως, στο προσχέδιο που αναρτήθηκε συμπεριλαμβάνεται και το πακέτο των μέτρων, ύψους 1,2 δισ. Ευρώ, το οποίο έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Από την αντιπαράθεση του προσχεδίου όπως αυτό είχε κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου και εκείνου που αναρτήθηκε χθες, προκύπτει ότι κατά βάση οι προβλέψεις είναι ουσιαστικά οι ίδιες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά και ότι η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι και η οριστική. Η τελική αποτίμηση της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου, 24 ώρες μετά την προγραμματισμένη κατάθεση του προϋπολογισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι συντάκτες του προσχεδίου προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το επόμενο έτος (κάτι το οποίο για τους περισσότερους οικονομικούς παρατηρητές, οργανισμούς, αναλυτές κ.λπ. συνιστά από αισιόδοξο μέχρι πολύ αισιόδοξο σενάριο), έναντι εκτίμησης για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος.

Από το κείμενο του προσχεδίου προκύπτει ακόμη ότι αναπροσαρμόστηκαν επιμέρους προβλέψεις για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα (μειώθηκαν τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 85 εκατ. ευρώ, και ειδικότερα από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ, ενώ προστέθηκαν επιπλέον έσοδα ύψους 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για διαδικτυακό στοίχημα και για διαδικτυακά τυχερά παίγνια).

Κομισιόν: Το προσχέδιο αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις

Τη διαπίστωσή της ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 το οποίο απέστειλε προχθές η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αναρτήθηκε χθες "αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις" με τους θεσμούς εξέφρασε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθώς ρωτήθηκε δε να σχολιάσει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2020, ο εν λόγω εκπρόσωπος ανέφερε σχετικά: "Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλα τα σχέδια προϋπολογισμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον κανονισμό. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος. Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις".

Θ. Φωτίου: “Η κυβέρνηση Ν.Δ. μειώνει τους δικαιούχους του κοινωνικού κράτους”

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιθυμεί, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΔΝΤ, να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων παροχών του κοινωνικού κράτους υπογράμμισε χθες η αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής νότιου Τομέα Αθήνας Θ. Φωτίου, με συνέντευξή της Στο Κόκκινο 105,5.

Όπως τόνισε, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει ένα θολό τοπίο ως προς τα κονδύλια για κοινωνικά επιδόματα και παροχές. Δεν έχουν εγγραφεί για το 2020 ούτε τα επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για το ΚΕΑ που είχαν ανακοινώσει, ούτε τα χρήματα που απαιτούνται με βάση τη δαπάνη του 2019 για το επίδομα παιδιού και τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα.

"Θυμίζουμε ότι για το 2019 εμείς στο ΚΕΑ βάλαμε 850 εκατ. ευρώ και απορροφήθηκαν τα 650 - 670 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε 1 δισ. ευρώ, αλλά αυτά τα επιπλέον χρήματα δεν έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο για το 2020" είπε.

Η Θ. Φωτίου τόνισε ακόμη πως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιθυμεί, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΔΝΤ, να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων παροχών του κοινωνικού κράτους που ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε έτσι ώστε να καλύπτονται και τα μεσαία στρώματα, να ενοποιήσει επιδόματα που σήμερα δρούσαν σωρευτικά (ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα αναπηρίας, επίδομα ενοικίου) και να τα κατευθύνει αποκλειστικά στα φτωχά στρώματα.

Α. Χαρίτσης: "Μεροληψία υπέρ των λίγων"

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κατήγγειλε χθες την κυβέρνηση της Ν.Δ. για πολιτικές με "σαφές ταξικό, πολιτικό και κοινωνικό στίγμα" με "μεροληψία της υπέρ των λίγων, υπέρ των ισχυρών και των πλουσίων". Τόνισε ότι στον αντίποδα «όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στήριξη των ασθενέστερων» και πως «μέσα από την εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο είχε και επώδυνες πτυχές, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την κοινωνία και την οικονομία από τα Μνημόνια, με αποτέλεσμα δέκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και νέες επενδύσεις».

Επιπλέον, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «εκεί όπου καταστροφολογούσε για την ελληνική οικονομία, έρχεται τώρα να πανηγυρίσει και να οικειοποιηθεί την προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα».

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 μονάδα κάτω του στόχου βλέπει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαμηλώνει τον πήχη των προβλέψεών του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μόλις στο 2% φέτος και στο 2,2% το 2020, ενώ για το 2024 βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,9%.

Όπως δείχνουν οι πίνακες του Fiscal Monitor της ειδικής έκθεσης του Ταμείου, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου θα είναι 2,6% του ΑΕΠ ή σχεδόν μία μονάδα κάτω από τη δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ακόμη διατυπώνει εκτιμήσεις για σταδιακή διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Πέρυσι διαπιστώνεται πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, φέτος προβλέπεται έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ, το οποίο αγγίζει το 1% το 2020 και στη συνέχεια καταλήγει στο 1,6% του ΑΕΠ το 2024.

Καθοδική τροχιά βλέπει για έσοδα και δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα δημόσια έσοδα, από 47,7% του ΑΕΠ φέτος, καταλήγουν το 2024 στο 44,1% του ΑΕΠ και οι δημόσιες δαπάνες αντίστοιχα, από το 47,5% του ΑΕΠ, σε 45,7% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, προβλέπεται σημαντική πτώση, από το 176,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 154,1% του ΑΕΠ το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL