Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ακόμα δεν ξεκίνησε το πρόγραμμα για τις ενεργειακές κοινότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμα δεν ξεκίνησε το πρόγραμμα για τις ενεργειακές κοινότητες

Την ανάγκη στήριξης του καινοτόμου θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ), ενώ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει πρόγραμμα ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας τους, ύψους 25 εκατ., που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνουν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή αναφέρονται στη μεγάλη θεσμική τομή που έφερε ο Νόμος 4513/2018 με τις ΕΚΟΙΝ, ένα εργαλείο για πολίτες, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να εμπλακούν ενεργά στην παραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στον τοπικό ενεργειακό σχεδιασμό, με στόχο, πέραν της τοπικής ανάπτυξης και της συμμετοχής της κοινωνίας στην παραγωγή, και μάλιστα σε συνθήκες μετάβασης σε πράσινες μορφές ενέργειας, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Τονίζουν ότι ο θεσμός εξαρχής προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον σε ολόκληρη τη χώρα κι έτυχε μεγάλης κοινωνικής αποδοχής (ήδη υπάρχουν 25 ΕΚΟΙΝ στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη Δυτική Μακεδονία κ.λπ.) και αναφέρονται στην ένταξή του προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)”, ύψους 25 εκατ. ευρώ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι βάσει της προδημοσίευσης της πρόσκλησης, στις 5.7.2019, δικαιούχοι είναι υφιστάμενες και νέες ενεργειακές κοινότητες και πεδία δραστηριότητας των επιλέξιμων είναι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η τηλεθέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού κ.ά.

Δεδομένου ότι η επίσημη έναρξη του προγράμματος ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, οι 51 βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΝ και Ανάπτυξης ενημέρωση για τον χρόνο δημοσίευσης της πρόσκλησης και τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις, ενώ ρωτούν για τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης των ΕΚΟΙΝ από το ΥΠΕΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL