Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Με επώδυνα αντίμετρα οι φοροελαφρύνσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με επώδυνα αντίμετρα οι φοροελαφρύνσεις

Από σήμερα και για πέντε εβδομάδες, έως την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή την Τρίτη 19 Νοεμβρίου και τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και δανειστών για τη μεταμνημονιακή "συμμόρφωση" 24 ώρες αργότερα, ελληνική κυβέρνηση και Κομισιόν θα προβαίνουν σε καθημερινό "κόψε - ράψε" για οριστική διαμόρφωση μέτρων και αντίμετρων. Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που παραδόθηκε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιλαμβάνει αρκετές αναδιπλώσεις και υποχωρήσεις από τις κυβερνητικές υποσχέσεις προς τους φορολογούμενους και ειδικά τη "μεσαία τάξη".

Προς το παρόν κλείνει, αλλά δεν έχει ακόμη μηδενιστεί η διαφορά κυβέρνησης - δανειστών για το δημοσιονομικό κενό. Έως χθες η διαφορά ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ και το "κόψε - ράψε" επρόκειτο να συνεχιστεί έως το πρωί. Σοβαρές διαφορές υπήρχαν για τον ρυθμό ανάπτυξης, με την Αθήνα να προϋπολογίζει 2,8% και τους δανειστές 2,3%.

Η τελική δοσολογία μέτρων - αντίμετρων θα περιληφθεί σε ενιαίο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί μαζί ή κοντά στην υποβολή του προϋπολογισμού.

Στον "κόφτη" βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες πέντε ελαφρύνσεις και το διακύβευμα δεν είναι απλώς το εάν θα "διορθωθούν" επί τα χείρω, αλλά έως ποιου βαθμού το δημοσιονομικό κενό, το οποίο είναι και κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών Αθήνας - Βρυξελλών, θα περικόψει τα οφέλη που προσδοκούν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Πέντε "μικρά καλάθια"

Με βάση τα όσα αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην "κλίνη του Προκρούστη" μπαίνουν πέντε ελαφρύνσεις:

Πρώτον, η έκπτωση φόρου μισθωτών - συνταξιούχων. Αυτή σχεδιάζεται να ξεκινά από ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, 40% χαμηλότερα των 20.000 ευρώ σήμερα, με το μειούμενο ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος ποσό να διπλασιάζεται από 10 σε 20 ευρώ.

Δεύτερον, η εξεταζόμενη καταβολή του επιδόματος απόκτησης τέκνων 2.000 ευρώ σε δύο δόσεις αντί εφάπαξ, την πρώτη με τη γέννηση και τη δεύτερη 6 με 12 μήνες αργότερα, ώστε να μεταφερθεί τμήμα δημοσιονομικού κόστους στον επόμενο προϋπολογισμό. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η πρόβλεψη εισοδηματικού πλαφόν. Αν και θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με την Κομισιόν, προβλέπεται στα 30.000 - 35.000 ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλι 123 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, η υποχρεωτική συγκέντρωση ηλεκτρονικών πληρωμών για όλους τους φορολογούμενους.

Τέταρτον, η συρρίκνωση του φορολογικού bonus ενεργειακής θωράκισης ακινήτων, καθώς το 40% της δαπάνης στο οποίο έχει αναφερθεί η κυβέρνηση θα αφαιρείται από το εισόδημα και όχι από τον φόρο, κάτι που για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων συνιστά de facto κατάργηση του μέτρου προτού καν ενεργοποιηθεί.

Πέμπτον, η μετάθεση κατά ένα εξάμηνο (από 1ης Ιουλίου, αντί 1ης Ιανουαρίου 2020) της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αρχικώς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Στην πλάστιγγα μέτρων - αντίμετρων, τα δύο πακέτα θα ισορροπούν στα 1,2 εκατ. ευρώ το καθένα. Έτσι, εάν σε αυτά τα 2,4 δισ. ευρώ (1,2 δισ. μέτρα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το 2020 και 1,2 δισ. ευρώ για τα αντίμετρα) προστεθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ ως πρόβλεψη έκτακτου μερίσματος έως το τέλος του χρόνου, όπως μελετά η κυβέρνηση, οι συνολικές παρεμβάσεις συμποσούνται στα 2,7 δισ. ευρώ.

Η νέα φορολογική κλίμακα

Αναφορικά με τη νέα φορολογική κλίμακα, η συμπίεση του οφέλους των φορολογουμένων μόλις στα 281 εκατ. ευρώ θα επιδιωχθεί με συντελεστές:

* 9% για το τμήμα εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

* 22% για το τμήμα εισοδήματος 10.001 - 20.000 ευρώ.

* 28% (από 29% σήμερα) για το τμήμα εισοδήματος 20.001 - 30.000 ευρώ.

* 36% (από 37%) για το τμήμα εισοδήματος 30.001 - 40.000 ευρώ.

* 44% (από 45%) για το τμήμα εισοδήματος 40.001 ευρώ και άνω.

Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους, το υπουργείο Οικονομικών θα τροποποιήσει το αρχικό ποσό έκπτωσης φόρου (ο οποίος θα εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών) και τον ρυθμό μείωσης της έκπτωσης αυτής ανάλογα με το εισόδημα, ώστε:

* Χωρίς παιδιά η έκπτωση φόρου θα ξεκινά από τα 777 ευρώ, ενώ αν το ατομικό εισόδημα ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, η έκπτωση θα μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος (σήμερα αρχίζει να μειώνεται από τα 20.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος και κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος).

* Για φορολογούμενους με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί στα 810 ευρώ (αντιστοιχεί σε αφορολόγητο 9.000 ευρώ) και θα μειώνεται επίσης κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος για ετήσιες ατομικές αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

* Για δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα ανέρχεται στα 900 ευρώ, ισοδυναμώντας με αφορολόγητο εισοδήματος 10.000 ευρώ.

* Για τρία παιδιά η έκπτωση φόρου θα φτάνει στα 1.120 ευρώ, ισοδυναμώντας με 11.000 ευρώ ατομικού εισοδήματος.

* Για τα τέσσερα παιδιά η έκπτωση φόρου θα φτάνει στα 1.340 ευρώ, ισοδυναμώντας με αφορολόγητο εισοδήματος 12.000 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε την όρεξη του ΣΕΒ

"Καθεστώς φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου και υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου διεκδικεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εξέδωσε" αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική του ανακοίνωση, "το μέγεθος της απληστίας του ΣΕΒ είναι τέτοιο που φτάνει στο σημείο να ζητά την άρση των μέτρων στήριξης για τα χαμηλότερα εισοδήματα και, την ίδια στιγμή, απαιτεί να μειωθεί το αφορολόγητο, επικαλούμενος την 'επέκταση της φορολογικής βάσης', όπως ακριβώς το ΔΝΤ. Επιπλέον, διεκδικεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απειλώντας με την αποχώρηση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Είναι πλέον σαφές πως ο ερχομός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη της οικονομικής ελίτ της χώρας. Ο ΣΕΒ διεκδικεί καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και ισοπέδωση των δυνάμεων της εργασίας. Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίζουμε πως θα σταθούμε απέναντι στις επιδιώξεις αυτές και σε όσους πρόθυμους σπεύσουν να τις υλοποιήσουν. Στον αντίποδα των θέσεων του ΣΕΒ και της Ν.Δ., η μόνη λύση για το μέλλον της χώρας είναι το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας, για το οποίο θέσαμε τις βάσεις κατά την κυβερνητική μας θητεία» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL