Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
"Θαρραλέες" οι υποθέσεις του προυπολογισμού της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θαρραλέες" οι υποθέσεις του προυπολογισμού της κυβέρνησης

Με σκωπτικό τρόπο αναφέρεται στις... υποθέσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αν υποθέσεις ότι θα πάρεις 600 εκατ. από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αν υποθέσεις ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,8% και όχι αυτό που λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ότι θα είναι γύρω στο 2%, κι αν κάνεις κι άλλες τρεις υποθέσεις, τότε μπορεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό» σημείωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι αν θα βγει στην πράξη. «Η εμπειρία από όλες τις δεξιές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχει δείξει ότι κάνουν προϋπολογισμό που ξέρουν ότι δεν θα τους βγει και στο τέλος κόβουν κοινωνικές δαπάνες. Αυτό έκαναν ο Τραμπ και οι δεξιές κυβερνήσεις σε Βρετανία και Γαλλία» σημείωσε με νόημα ο πρώην υπουργός μιλώντας στο ANT1 και συμπλήρωσε: «Αν δεν βγει ο προϋπολογισμός, ποιος θα τον πληρώσει; Πρόκειται για υποθέσεις που μου φαίνονται θαρραλέες».

Ανακολουθία στη στρατηγική μείωσης των πλεονασμάτων

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία σε κάθε περίπτωση ήταν μικρότερα, των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά τόνισε ότι είχε μια στρατηγική μείωσης. Όπως είπε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μπορούσε να κάνει επιπλέον 1,8 δισ. θετικά μέτρα αν είχε ακολουθήσει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να μειωθεί το πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% από το 2020 δίνοντας στους πιστωτές από το «μαξιλάρι». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. όταν ήταν αντιπολίτευση, μιλούσε για δωράκια και φιλοδωρήματα, λέγοντας ότι αυτά δεν χρειάζονται.

Από εκεί και πέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα καλύτερα, κάτι που ωστόσο δεν ήταν εύκολο, καθώς τα τρία χρόνια διακυβέρνησης η χώρα ήταν μέσα στα Μνημόνια. «Ο κόσμος κρίνει όχι με τη βελτίωση σε δύο - τρία χρόνια, αλλά σε σχέση με τις ανάγκες που έχει τώρα και πώς αυτές εξυπηρετούνται. Οι ανάγκες των πολλών είναι ακόμα πολύ μεγάλες για να ικανοποιηθούν, παρ’ όλο που έγιναν πράγματα» σημείωσε εξηγώντας τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές.

«Επιλογή μας ήταν να αρχίσουμε με την ανθρωπιστική κρίση, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε κοινωνική Αριστερά που όταν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση δεν ξεκινάει από αυτό» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΕΑΣΕ: Φιλόδοξοι οι στόχοι του προϋπολογισμού

Οι προϋποθέσεις επίτευξης του φιλόδοξου στόχου για ανάπτυξη 2,8% το 2020 είναι απαιτητικές, επισημαίνει η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων σε σημερινή ανακοίνωσή της σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση.

Επίσης, σημειώνει ότι η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι «η αποφασιστική ανάκαμψη του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (+13,4%), γεγονός που, εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να υποστηρίξει και την προβλεπόμενη εκτίναξη της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,8%. Ακόμη μία σημαντική προϋπόθεση επίτευξης του αναπτυξιακού στόχου είναι “η διατήρηση της ίδιας περίπου με φέτος αύξησης των εξαγωγών σε ένα ασταθές και αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό εξωτερικό περιβάλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL