Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Ευκλείδης Τσακαλώτος: / Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν τους βγαίνει η ανάπτυξη... Έρχεται 'ψαλίδι' στο κοινωνικό κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευκλείδης Τσακαλώτος: / Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν τους βγαίνει η ανάπτυξη... Έρχεται 'ψαλίδι' στο κοινωνικό κράτος

Ισχυρές ενστάσεις για την πρόβλεψη ανάπτυξης (2,8%) το 2020 διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας παράλληλα πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει σε περικοπές στο κοινωνικό κράτος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 τόνισε πως «Το μεγάλο ερώτημα», είναι τα πλεονάσματα, καθώς «αφού είχε σχέδιο φοροελαφρύνσεων, γιατί να μην χτίσει πάνω στο μαξιλάρι για να μειώσει 1% το πλεόνασμα, να έχει 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα μέτρα για τις δικές της φοροελαφρύνσεις; Είναι παράξενο. Ήθελε να κάνει το καλό παιδί; (...) Άκουσα τον κ. Σταϊκούρα να λέει ότι δεν είναι της ώρας και θα χτίσουν πρώτα την αξιοπιστία της κυβέρνησης», αλλά «η αξιοπιστία δεν χτίζεται με το να λες ‘θα είμαι αξιόπιστος’. Το κάνεις με το περιεχόμενο ενός προϋπολογισμού.

Όταν μιλάς αυθαίρετα για ανάπτυξη 2,8% -αφήνω το 4% που έλεγαν και δεν υπάρχει πουθενά αυτό το 2,8% δεν βγαίνει από πουθενά. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο λέει ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ όσων λέει η κυβέρνηση και όλων των διεθνών οργανισμών που κυμαίνονται στο 2%». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στον πρόλογό του το προσχέδιο θέτει και σειρά επιπλέον αστάθμητων παραγόντων για την πορεία του Brexit, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, κ.λπ., προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Μείωση δαπανών σε Υγεία και Παιδεία

«Το 2,8% δεν είναι ο αριθμός που πραγματικά προβλέπουν. Είναι αυτό που χρειάζονται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, backward engineering όπως λέγεται (...) Λες ‘τι χρειάζομαι για να κλείσει ο προϋπολογισμός; 2,8%’. ‘Τι πρέπει να υπάρξει για να έχω 2,8%; Αυτά’. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μέτρα. Κλείνουν το κενό με μεγαλύτερη ανάπτυξη, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που υποτίθεται ότι θα φέρουν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, μειώνουν το ‘ταβάνι’ των δαπανών και δεν ξέρουμε ακόμη αν είναι στην Υγεία, την Παιδεία κ.ά.» υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σημείωσε μάλιστα ότι «μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν (...) true believers” που "έχουν δαγκώσει τη λαμαρίνα του νεοφιλελευθερισμού, ότι αν μειωθεί η φορολογία, θα υπάρχει φοβερή ώθηση στην οικονομία... Ο κ. Σκυλακάκης, π.χ., το πιστεύει ο άνθρωπος (...) Υπάρχουν και οι ρεαλιστές (...) Αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν τους πολυπειράζει αν δεν τους βγει. Αν έχουν έλλειμμα, θα κόψουν το κοινωνικό κράτος (...) Κάθε εμπόδιο για καλό γι’ αυτούς».

Ταξική μεροληψία

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπήρχε μνημονιακή δέσμευση για σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές και έτσι αυξανόταν, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μην πάρει περισσότερα από τους πολίτες αλλάζοντας τους συντελεστές. «Δεν επιτρέπαμε η αύξηση των αντικειμενικών να οδηγήσει σε περισσότερα έσοδα (...) Αυτοί τα αυξάνουν κατά 140 εκατ. ευρώ. Το καλοκαίρι λένε ‘δίνουμε 200 εκατ. ευρώ’, το φθινόπωρο λένε ‘παίρνουμε πίσω 140 εκατ. ευρώ’ (...) Πρέπει να περιμένουμε το φορολογικό νομοσχέδιο, να δούμε ποιος θα το πληρώσει αυτό» είπε.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «όταν φέρνεις 1,2 δισ. ευρώ μέτρα και τα μισά είναι για τον φόρο των επιχειρήσεων, δείχνεις την ταξική σου μεροληψία (...) Με κατηγορούσαν στη Βουλή, αλλά μπροστά σ’ αυτούς δεν είμαι άξιος ούτε κορδόνια παπουτσιού να δέσω. Είναι εντελώς ταξικό αυτό το 50% στις επιχειρήσεις».

Για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζεται να έρθει κόσμος με κοινωνικές εμπειρίες

Για το ευρύτερο ευρωπαϊκό μέτωπο μεταξύ Αριστεράς και νεοφιλελευθερισμού μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες στο ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε: "Στην Ελλάδα η κρίση ήταν πολύ πιο βαθιά και όταν πήραμε την εξουσία είχαμε πρόγραμμα μόνο για έναν μήνα. Χρειαζόταν άλλο πρόγραμμα με άδεια ταμεία και χωρίς το χρέος να είναι ρυθμισμένα. Αντίθετα, παρατήρησε ότι όταν ανέλαβε ο Κόστα στην Πορτογαλία, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Είχε ήδη ‘μαξιλάρι’ και τις πρώτες προσβάσεις στις αγορές".

Παράλληλα επισήμανε ότι στην Πορτογαλία η Αριστερά μπορούσε να συνεννοηθεί, καθώς η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών συνεργάστηκε με το Μπλόκο που "δεν του ‘κόστισε’ καθόλου. Από 10,3% πήγε στο 9,7%", σημειώνοντας ότι μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα έχασε.

"Δεν δημιουργήθηκε επίσης αντικυβερνητικό μπλοκ" συνέχισε για την Πορτογαλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα που "δημιουργήθηκε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που δεν αντιμετωπίσαμε όσο γρήγορα έπρεπε, με τη Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το νέο σχήμα του Βαρουφάκη, το ΚΚΕ". "Αυτό δημιούργησε μια απομόνωση" τόνισε.

Σχολιάζοντας το ΚΙΝ.ΑΛΛ., έκανε λόγο για "αχαρακτήριστη θέση" σε όλα τα ζητήματα. "Με ποια μεριά είναι τόσο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και η βάση του;" αναρωτήθηκε. "Σε όλη την Ευρώπη οι Σοσιαλδημοκράτες αρχίζουν να αναθεωρούν (...) Οι δικοί μας εδώ πέρα δεν το έπιασαν" είπε, ενώ πρόσθεσε πως "έχουμε και ένα ΚΚΕ πολύ σκληρό, δεν καταλαβαίνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να θεωρείς ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε χειρότερα για να πάνε καλύτερα".

Αναφορικά με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί οργανωτικά με το εκλογικό ποσοστό τόνισε πως "χρειάζεται και να έρθει κόσμος με κοινωνικές εμπειρίες, από τους συλλόγους γονέων ως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια" καθώς και ότι "χρειαζόμαστε να μάθουμε από τους νέους ανθρώπους". Επισήμανε ακόμα ότι αν και δεν πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διάδραση στη διαδικασία, είναι καλό να αναζητηθούν καινούργιες μέθοδοι επικοινωνίας και μια νέα οργάνωση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ταχείας λήψης αποφάσεων για κάποια θέματα μέσω ψηφιακών εργαλείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL