Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σταύρος Αραχωβίτης: Να αντιμετωπιστεί και από κοινού με την Ε.Ε. το θέμα των δασμών ΗΠΑ

Ούτε λέξη από την κυβέρνηση στον Πομπέο, τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανάγκη αντιμετώπισης και από κοινού με την Ε.Ε. του θέματος της επιβολής δασμών σε ελληνικά προϊόντα από τις ΗΠΑ επανέρχεται ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αραχωβίτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε καν το θέμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Όπως τονίζει, η θέση μας για την αντιμετώπιση της επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά και δη σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ότι αυτό αποτελεί πρωτίστως εθνικό αλλά, ταυτόχρονα, και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Κατά συνέπεια, συνεχίζει, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής εξωτερικής πολιτικής και της αλληλεγγύης. Ωστόσο, αναφέρει, ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις δηλώσεις του φαίνεται να αποκλίνει από αυτή τη θέση και αντί να συνταχθεί με τους ομόλογους του για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην αμερικανική πλευρά, προτίμησε την αυθαίρετη, μονομερή διαπραγμάτευση, η οποία τέλειωσε συνοπτικά πριν την έλευση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Σ. Αραχωβίτη, “η ελληνική κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν βρήκε να αρθρώσει ούτε μια λέξη για την επιβολή δασμών σε Ελληνικά Προϊόντα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ”. Η τακτική αυτή της κυβέρνησης της Ν.Δ., να μην επιδιώκει τη συνδιαμόρφωση μετώπου στην Ε.Ε., επισημαίνει, οδηγεί στην απομόνωση. Όπως τονίζει, ταυτόχρονα οι μεγαλοστομίες σταματούν στα δελτία Τύπου, καθώς δεν έθεσε το θέμα στην αμερικανική πλευρά με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας, ενώ “το θύμα παραμένει ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος”.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης, μετά τη συνάντησή του με τους Έλληνες κονσερβοποιούς, δήλωσε ότι θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πάιατ ζητώντας να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να αποφευχθούν οι δασμοί ώστε να ελαττωθεί, στο μέτρο του δυνατού, η ζημία που μπορεί να υποστούν οι εταιρείες του τομέα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις