Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ως εθνικό έργο προχωρά η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Eurokinissi

Με απόφαση του υπ. Ενέργειας

Ως εθνικό έργο θα προχωρήσει τελικά η κρίσιμη, ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, στον δρόμο που είχε χαράξει ουσιαστικά η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection”, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει ήδη δρομολογήσει το μεγάλο αυτό έργο στην κατεύθυνση αυτή.

Η τελική απόφαση ελήφθη, την περασμένη Παρασκευή, από την ηγεσία του ΥΠΕΝ και ενημερώθηκε σχετικά και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Μ. Α. Canete. To υπουργείο αναγνώρισε την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, που είναι μείζονος εθνικής σημασίας, δεδομένου ότι όχι μόνο διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κρήτης και την απόσυρση ρυπογόνων μονάδων, αλλά οδηγήσει και σε μεγάλη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ για όλους τους καταναλωτές.

Κατά το ΥΠΕΝ, παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των διασυνδέσεων Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ στον αναθεωρημένο κατάλογο των PCI’s (έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.), λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη, διαμέσου της Ελλάδας, αλλά και τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου με την Τουρκία.

Επιθυμώντας να διευκολύνει την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση ενθάρρυνε και υποστήριξε τη διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να εξευρεθεί συναινετική λύση, ώστε να υλοποιηθεί η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης ως PCI, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα καλώδια διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τους σταθμούς μετατροπής σε Κρήτη-Αττική θα προχωρήσει χωρίς αλλαγές και καθυστερήσεις, με τρόπο που δεν δημιουργεί τεχνικά ζητήματα διαλειτουργικότητας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις