Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
"Φέσι" 250-500 εκατ. ευρώ στα ελληνικά ξενοδοχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φέσι" 250-500 εκατ. ευρώ στα ελληνικά ξενοδοχεία

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και, σε περίπτωση διάσωσης, με την έλλειψη ρευστότητας βρίσκονται εκατοντάδες ξενοδόχοι στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας μετά το “κανόνι” του διεθνούς ταξιδιωτικού πράκτορα Thomas Cook. Την αγωνία εντείνουν οι ανακοινώσεις πτώχευσης από τις θυγατρικές του Thomas Cook σε Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία. Μέτρα στήριξης των ξενοδόχων ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι οι ζημίες θα κυμανθούν μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ. Ήδη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας συλλέγει στοιχεία για το μέγεθος της οικονομικής έκθεσης από τη χρεοκοπία. Χωρίς προς το παρόν να δώσουν απάντηση για τα μέτρα στήριξης των ξενοδόχων, συνεργάτες του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη υποστηρίζουν ότι “τα μέτρα στήριξης θα συναρτώνται από το μέγεθος της οικονομικής έκθεσης”.

Πάντως, φωτιά έχουν πάρει τα λογιστήρια των ξενοδοχειακών μονάδων, μεγάλων και μικρών, σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, που υπολογίζουν το μέγεθος της έκθεσης από τα απλήρωτα συμβόλαια που άφησε πίσω η κατάρρευση της ταξιδιωτικής εταιρείας. Την ίδια ώρα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καθησυχάζουν τους Βρετανούς που έμειναν πίσω και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να επιστρέψουν μέσω του προγράμματος επαναπατρισμού που επιχορηγεί η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στην Κέρκυρα, απ’ όπου αναμένεται να αποχωρήσουν περί τους 3.000 Βρετανούς τουρίστες, οι ξενοδόχοι μετρούν τις πληγές τους, καθώς περί τα 180 ξενοδοχεία είχαν συμβόλαια με τον Thomas Cook, εκ των οποίων 15 είχαν κατά αποκλειστικότητα συνεργασία με τον βρετανικό κολοσσό. Μπορεί στη Ρόδο να είναι πολύ λιγότεροι οι τουρίστες από τη Βρετανία αυτή την περίοδο, αλλά το άγχος των ξενοδόχων είναι μεγάλο, καθώς δεν έχουν εξοφληθεί τα συμβόλαια εδώ και δύο μήνες. Άλλωστε, στη Ρόδο ξεπερνούν τα 100 τα ξενοδοχεία που είχαν υπογράψει συμβόλαια με την ταξιδιωτική εταιρεία, εκ των οποίων τα 60 κατά αποκλειστικότητα.

“Αναμένουμε τις εξελίξεις με τις θυγατρικές εταιρείες του Thomas Cook. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις καθιερωμένες μεγάλες αγορές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία” λέει στην “Α” με αγωνία ο Αρ. Σουλούνιας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. “Ζούμε μια πρωτοφανή κρίση και μαθαίνω ότι τα οφειλόμενα της εταιρείας προς τους ξενοδόχους της Κρήτης ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ” μας πληροφορεί ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων κι εργαζόμενων που πλήττονται ζητούν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook ζητούν με ερώτησή τους 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι ο όμιλος Thomas Cook διακινούσε το 10% της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης και αναρωτιούνται σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα συναρμόδια υπουργεία για την ανάκτηση των κρατήσεων.

Οι 23 βουλευτές επισημαίνουν ότι ήδη ξενοδόχοι δέχονται πιέσεις από tour operators «για επαναδιαπραγμάτευση των ήδη υπαρχουσών συμφωνιών για τη φετινή χρονιά, αλλά και ενόψει των συμβολαίων για το 2020».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL