Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η Ν.Δ. ξεκινά «μπαράζ» ιδιωτικοποιήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. ξεκινά «μπαράζ» ιδιωτικοποιήσεων

Την υλοποίηση μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διάστημα. Είναι γεγονός ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που το Ελληνικό Δημόσιο δεν χρειάζεται άμεσα χρήματα για οποιονδήποτε λόγο, ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ρυθμισμένο για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για πώληση όλων των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου από τις δραστηριότητες της εμπορίας και των υποδομών της ΔΕΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο στα ΕΛ.ΠΕ. Παράλληλα, τα πάντα είναι στο τραπέζι και για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επί της ουσίας πρόκειται για τα δίκτυα διανομής της ΔΕΗ.

Πρώτα η ΔΕΠΑ

Από εκεί και πέρα, ως φαίνεται, η ΔΕΠΑ, αντί των ΕΛ.ΠΕ., θα είναι η πρώτη ενεργειακή εταιρεία για την οποία θα εκκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Έτσι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου μαζί με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη λειτουργία της ΔEH και θα τροποποιεί διατάξεις του νόμου Σταθάκη.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το ποσοστό των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας (ΕΠΑ Αττικής, συμβάσεις προμήθειας, εμπορία φυσικού αερίου, αεριοκίνηση, προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος) που θα προβλέπεται να πωληθούν αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 100%. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επέτρεπε την πώληση ποσοστού 50% συν μίας μετοχής.

Επίσης το ποσοστό πώλησης των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών (συμμετοχές σε ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και ΔΕΔΑ) αναμένεται να κυμανθεί από 66% έως 100%, ενώ στον ισχύοντα νόμο οριζόταν η πώληση ποσοστού κάτω από το 49%.

Μικρή συμμετοχή στα ΕΛΠΕ

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει μικρή συμμετοχή στα ΕΛ.ΠΕ., δηλαδή δεν θα πουλήσει όλο το μερίδιο του 35,48%.

Την ίδια ώρα, μένει να προσδιοριστεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔEH, που περιλαμβάνει τα δίκτυα. Φαίνεται πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θεωρεί σημαντική τη διατήρηση των δικτύων διανομής της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, φτάνοντας στο σημείο να βάλει πωλητήριο σε ένα περιουσιακό στοιχείο σπουδαίας σημασίας για το Δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL