Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
"Πρεμούρα" επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πρεμούρα" επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων

Ιδιαίτερη «πρεμούρα» επιδεικνύει η κυβέρνηση της Ν.Δ. ώστε να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ελλάδα δε βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Μνημονίων και δεν «καίγεται» να προχωρήσει σε πωλήσεις για να μειώσει το χρέος, υπό την έννοια ότι είναι ρυθμισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επί παραδείγματι φαίνεται πως βιάζεται να προχωρήσει σε σχέδιο πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ. μέσω book building (βιβλίο προσφορών) προκειμένου να πουληθεί το 35,48% της εταιρείας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως «στο δεύτερο Μνημόνιο, επί Σαμαρά - Βενιζέλου, προβλεπόταν η πλήρης πώληση του πακέτου του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ.», αλλά «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που πέτυχε, ύστερα από διαπραγμάτευση, να συνεχίσει το Δημόσιο να διατηρεί σημαντικό ποσοστό». «Ο σχετικός διαγωνισμός προχώρησε, αλλά κρίθηκε άγονος» συμπλήρωσε και προσέθεσε πως ο χειρισμός της υπόθεσης των ΕΛΠΕ πρέπει να γίνει «με όρους δημοσίου συμφέροντος και να παίξει η επιχείρηση σοβαρό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

«Μόνο ως νεοφιλελεύθερη εμμονή μπορούμε να ερμηνεύσουμε την πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει η πώληση με τρόπο δυσμενή για τα συμφέροντα του Δημοσίου» επισήμανε και τόνισε: «Εμείς θα δώσουμε αγώνα για να το αποτρέψουμε».

Γρήγορα για το “Ελ. Βενιζέλος”

Εν τω μεταξύ την άμεση πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισε το ΚΥΣΟΙΠ, που συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκηρύξει διαγωνισμό πώλησης επιπλέον μεριδίου του αεροδρομίου, με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Σεπτεμβρίου, ενώ, όπως διευκρινίστηκε χθες από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να δοθεί και παράταση.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το νέο στοιχείο που πρόσθεσε η σχετική απόφαση είναι ότι βρέθηκε τρόπος να ξεπεραστεί η διχογνωμία ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ιδιώτες μετόχους όσον αφορά το θέμα της κατανομής των μελών του Δ.Σ. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, με την υπογραφή «σύμβασης παραίτησης» το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβη σε δήλωση τονίζοντας ότι οι αποκρατικοποιήσεις αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως «αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων» και πρόσθεσε: "Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει".

Πώληση δικτύων

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν δημοσιεύματα περί απόφασης του υπουργείου Ενέργειας για πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς θεωρεί ότι αυτή είναι η προσφορότερη λύση για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την ανάπτυξη των ίδιων των δικτύων, κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις και από τους εργαζομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL