Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις / Η κυβέρνηση κάνει πίσω -προς το παρόν- για τους αιγιαλούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις / Η κυβέρνηση κάνει πίσω -προς το παρόν- για τους αιγιαλούς

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η κυβέρνηση "παγώνει" επί του παρόντος τις αλλαγές στη χρήση των αιγιαλών. Μετά την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων παγώνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», που μάλιστα επικαλείται παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου οι προωθούμενες αλλαγές για τον αιγιαλό και την παραλία.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, «ο χαρακτήρας της ρύθμισης δεν εξυπηρετεί τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που επιθυμεί να προσδώσει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος».

«Η διάταξη έχει βγει από το νομοσχέδιο - σκούπα με επιλογή του Μαξίμου κατόπιν συζήτησης σε υψηλό επίπεδο», όπως λένε χαρακτηριστικά στον «Φιλελεύθερο» κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ρύθμιση επιδεχόταν πολλών παρερμηνειών και κρίθηκε σκόπιμο να αποσυρθεί πριν να φτάσει στη Βουλή και η ζημιά γίνει μεγαλύτερη.

Αντισυνταγματικότητα

Η κυβέρνηση φερόταν να ετοιμάζει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας -δηλαδή στη δημιουργία κερδών για λίγους ιδιώτες- εις βάρος της κοινοχρησίας της χρήσης του αιγιαλού. Με άλλα λόγια, οι παραλίες, -αν τηρούνταν ο αρχικός σχεδιασμός που "διέρρευσε" στην εφημερίδα "Καθημερινή" θα γέμιζαν με καρέκλες, ομπρέλες, ξενοδοχεία και τσιμέντο, με μόνο στόχο τη δημιουργία οφέλους για κάποιους επιχειρηματίες. Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, καθότι αναδεικνύονταν ρυθμίσεις, οι οποίες... υπολογίζονταν για το τέταρτο κεφάλαιο του «αναπτυξιακού» σχεδίου νόμου και αφορούσαν κυρίως τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου (Ν. 4607/19).

Ωστόσο, φαίνεται ότι λησμονήθηκε το γεγονός ότι η προστασία και η διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας και των λοιπών κοινόχρηστων αγαθών που προστατεύονται με τον Νόμο 2971/2001 απολαμβάνουν συνταγματικής προστασίας, η οποία απορρέει από το άρθρο 24 παρ. 1 του συντάγματος, επιβάλλοντας στη Διοίκηση την υποχρέωση διασφαλίσεως και προστασίας των ευπαθών οικοσυστημάτων των ακτών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος και του αιγιαλού ειδικότερα, όπως άλλωστε έχει κρίνει επανειλημμένως το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συνεπώς, στην κυβέρνηση, και ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκαν από το γεγονός ότι πολλές από τις διατάξεις θα κρίνονταν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι αποφάσισαν να να κάνω... πίσω, τουλάχιστον προς το παρόν.

Έντονο αντιπεριβαλλοντικό προφίλ

Ως «έντονο» χαρακτήρισε το «αντιπεριβαλλοντικό προφίλ» της κυβέρνησης από τα πρώτα της βήματα ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην ΕΡΤ1 απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσθέτοντας ότι, ειδικά στην Ελλάδα, το περιβάλλον είναι όχι μόνο το DNA του Έλληνα, αλλά στοιχείο της ανάπτυξης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για μια καταστρατήγηση των κανόνων προστασίας του αιγιαλού και καταπάτηση του δημόσιου αυτού αγαθού καθώς και για αποκλεισμό των πολιτών και επιχειρήσεων από τα οφέλη που έχουν ο αιγιαλός και η παραλία για την Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL