Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Εκδούλευση Γ. Στουρνάρα στη Ν.Δ. για ανανέωση θητείας; / Από επταμήνου προεξοφληθείσα η άρση των capital controls
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδούλευση Γ. Στουρνάρα στη Ν.Δ. για ανανέωση θητείας; / Από επταμήνου προεξοφληθείσα η άρση των capital controls

Όταν ήδη από επταμήνου, και συγκεκριμένα από το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία έδειχναν αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2018 με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμά τους να φθάσει τα 134,5 δισ. ευρώ και να κλείσει η χρονιά με μια ενθαρρυντική αύξηση του υπολοίπου των τραπεζικών καταθέσεων, οι πάντες είχαν πια προεξοφλήσει την άρση των capital controls μέσα στο 2019.

Μάλιστα, οι πιο διορατικοί θεωρούσαν "κλειδωμένη" την εν λόγω κατάργηση ήδη από την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς, όταν η Moody’s έκρινε "credit positive" και το προτελευταίο βήμα της ολοσχερούς κατάργησης των capital controls που είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2015.

Η διαδικασία που εξήγγειλε χθες για άρση των capital controls ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τυπική και μόνο, καθώς ήδη επιτρέπεται η πλήρης ανάληψη μετρητών από το τραπεζικό κατάστημα, ενώ μόνο οι συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών με το εξωτερικό είχαν απομείνει με κάποιους περιορισμούς.

Αλλά και γενικότερα, οίκοι, τραπεζικοί όμιλοι, οικονομικοί παρατηρητές και αγορές είχαν από καιρού προεξοφλήσει την άρση των capital controls και το μόνο που είχε μείνει σε εκκρεμότητα ήταν ο χρόνος κατά τον οποίον θα συνέβαινε αυτό. Μάλιστα, του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει και η αντίδραση του χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Παρότι η πρωθυπουργική προαναγγελία πλήρους άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων έλαβε χώρα στο μέσο της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξακολούθησε να κινείται με αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει εν τέλει στις 828,95 μονάδες, χάνοντας έτσι ποσοστό 0,33%.

Υπενθυμίζεται ότι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αντέδρασε τότε.

Και όμως, μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε να άρει και τυπικά τα capital controls (και αφού άλλωστε η άρση των capital controls είχε σημειωθεί με ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ελλάδας, ακόμη και με υπεραναλήψεις, με την Ελλάδα να πληροί τις προϋποθέσεις εδώ και καιρό για την πλήρη άρση των capital controls).

Κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτήματα και επιτρέπει ακόμη και στους πιο καλόπιστους να σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να πουλάει εκδούλευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενδεχομένως ευελπιστώντας με την κίνησή του αυτή να ανανεωθεί η θητεία του στην ΤτΕ.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ευ. Τσακαλώτος: "Θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ"

"Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν"

Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών» σχολίασε χθες ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Όπως είπε: "Συγκεκριμένα ο οδικός χάρτης που είχε εκπονηθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλάμβανε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων μόνο το τελικό στάδιο του τρίτου πυλώνα έμενε να υλοποιηθεί. Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η Ν.Δ. έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές της πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν. Βέβαια στην περίπτωση της Ν.Δ. το να μην έχει δική της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL