Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
6,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι τον επόμενο μήνα / Η λυπητερή του Σεπτεμβρίου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

6,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι τον επόμενο μήνα / Η λυπητερή του Σεπτεμβρίου...

Πάνω από 27 δισ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στο κράτος μέσα στους εναπομείναντες 4,5 μήνες του έτους, ενώ μόνο μέσα στον "βαρύ" Σεπτέμβριο που λήγουν οι προθεσμίες για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 6,7 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό των πάσης φύσεως φόρων που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι από ΦΠΑ μέχρι ΕΝΦΙΑ έως το τέλος του έτους αντιστοιχεί σε κάτι ελαφρώς λιγότερο από το μισό του συνολικού ποσού με το οποίο προγραμματίζεται να ενισχυθούν για ολόκληρη τη διάρκεια του έτους τα ταμεία του κράτους και συγκεκριμένα περίπου στο 47% των συνολικά 57,8 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να έχει εισπράξει το Δημόσιο έως το τέλος του έτους. Από αυτά τα 57,8 δισ. ευρώ, τα 51,1 δισ. ευρώ καλούνται να τα καταβάλουν οι φορολογούμενοι υπό μορφήν φόρων.

Σε 29 ημέρες αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Τέσσερις εβδομάδες, και συγκεκριμένα 29 ημέρες, απέμειναν έως την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Από την ημερομηνία αυτή, οι υπόχρεοι θα έχουν στη διάθεσή τους άλλες δύο εβδομάδες, δηλαδή έως την μεθεπόμενη της ανάρτησης Δευτέρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου για τα ακίνητα τα οποία κατέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον πρόσφατο σχετικό νόμο θα υπάρξει σε αυτόν μια μεσοσταθμική ελάφρυνση η οποία θα ανέρχεται σε ποσοστό 21,72% όλων ανεξαιρέτως των ιδιοκτητών ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η πέμπτη και τελευταία έως τον Ιανουάριο του 2020.

Ένας φόρος, οι εξής πέντε, σε έξι εβδομάδες

Μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες θα πρέπει να καταβληθεί και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι στην εποχή των Μνημονίων ο εν λόγω φόρος περικλείει ούτε έναν ούτε δύο, αλλά πέντε διαφορετικούς φόρους και τούτο διότι στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται:

* Πρώτον, ο φόρος εισοδήματος.

* Δεύτερον, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

* Τρίτον, το τέλος επιτηδεύματος.

* Τέταρτον η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

* Πέμπτον, η προκαταβολή φόρου.

Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, δεδομένου αφενός ότι αυτός πρέπει να καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (για συνολικό ποσό της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ) και αφετέρου ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης είχε λήξει στις 31 Ιουλίου, θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση έως τις 29 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται σχετικά ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να κατατμήσουν σε περισσότερες της μίας δόσεις την πληρωμή του φόρου, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που τους παρέχει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της εφορίας, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

Και 1,2 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας

Φέτος θα καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες οχημάτων όλης της χώρας και τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2020. Αυτά υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται στο συνολικό ύψος των 1,2 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, για τα οποία που μέχρι τούδε πάντως δεν έχει διαφανεί κάποια πρόθεση εκ μέρους των αρχών να προβούν σε αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.

Όσον αφορά την πορεία των εσόδων του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού, αυτά σύμφωνα με πληροφορίες ανήλθαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου στα 31,04 δισ. ευρώ, εικόνα που διαμορφώθηκε μετά τα αποτελέσματα του Ιουλίου. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ φόρων. Σε μηνιαία βάση οι εισπράξεις ξεπέρασαν τον στόχο κατά 4% ή 215 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τον Ιούλιο το Δημόσιο επέστρεψε φόρους ύψους 483 εκατ. ευρώ υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο των 404 εκατ. ευρώ.

Στο επτάμηνο τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,04 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 8,1% τον στόχο των 28,7 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Συνολικά στο επτάμηνο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2.812 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 11,20% σε σύγκριση με τον στόχο. Έτσι, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 28.529 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 7,84% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Ειδικά για τον ερχόμενο μήνα, αυτός θα είναι βαρύς για τους φορολογουμένους καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Ο πήχης για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου έχει τοποθετηθεί στα 6,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα τρέξει η νέα αναβαθμισμένη και επικαιροποιημένη εφαρμογή με τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις που αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο, η οποία θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL