Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Χωρίς τη μείωση των πλεονασμάτων στις "βαλίτσες" του ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς τη μείωση των πλεονασμάτων στις "βαλίτσες" του ο Κυρ. Μητσοτάκης

Χωρίς το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στις αποσκευές του ετοιμάζεται να ταξιδέψει για το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά την πρώτη του επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στις 29 Αυγούστου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ-α-τετ του υπό τον νέο του ρόλο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θα έχει προηγηθεί η συνάντησή του με τον Εμ. Μακρόν, ενώ στις 2-3 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Χάγη για να συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020.

Πάντως, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η κυβέρνηση, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά όχι τα πρωτογενή πλεονάσματα!

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει, από το βήμα της ΔΕΘ, να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές το φορολογικό νομοσχέδιο και να επεξηγήσει επαρκώς με ποιους τρόπους θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα. Το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαρξη ή όχι δημοσιονομικού χώρου στις 23 Σεπτεμβρίου, με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτούν την πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.

Βασικό ζήτημα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι το αν υπάρχει «μαύρη τρύπα» ή δημοσιονομικό κενό για το 2020, καθώς τότε αναμένεται να εφαρμοστούν οι φοροελαφρύνσεις (μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, μείωση φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% κ.λπ.) που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στην εαρινή έκθεσή της, η Κομισιόν προσδιόριζε το συγκεκριμένο κενό στα περίπου 2,5 δισ. ευρώ και μένει να δειχθεί ποια θα είναι η νέα εκτίμησή της μέσα στον Σεπτέμβριο.

"Καμπανάκι" Κύρτσου για τα έσοδα

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εσόδων. «Η καλή πολιτική διάθεση υπάρχει -υπήρχε και τώρα έχει ενισχυθεί-, αλλά υπάρχουν και κριτήρια στα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» δήλωσε ο ευρωβουλευτής στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την ελληνική κυβέρνηση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Υπάρχει πολιτική διάθεση, υπάρχουν και οι κανόνες. Αυτό που επισημαίνω εγώ -το λάθος που δεν πρέπει να κάνουμε και ελπίζω να μην το κάνουμε- είναι να μην μείνουμε πίσω στα φορολογικά έσοδα» τόνισε ο ευρωβουλευτής και εξήγησε: «Είδα ότι τον Ιούνιο, που ήταν προεκλογικός, είχαμε μια 'τρύπα' 600 εκατ. κάτω από τους στόχους. Εάν επαναληφθεί αυτή η 'τρύπα' τον Ιούλιο, που περιμένω να δω τα στοιχεία, κι αν τον Αύγουστο είναι όλοι χαλαροί -και επειδή βλέπω και ότι στα τουριστικά μέρη πολλοί δεν κόβουν αποδείξεις-, η καλή διάθεση θα χαθεί εάν υπάρξει μια σοβαρή 'τρύπα' στα φορολογικά έσοδα, τα οποία είναι το βασικό κριτήριο αξιοπιστίας μιας χώρας προς τους Ευρωπαίους εταίρους και φυσικά προς τους πιστωτές της».

Οι λόγοι

Από εκεί και πέρα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στην τελευταία επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τον περασμένο Ιούνιο, η Κομισιόν στεκόταν στο ενδεχόμενο απώλειας των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για να αναδείξει τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους. Εκτιμούσε τότε ότι απώλεια των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1 μονάδα έναντι της δέσμευσης για 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2022 θα μπορούσε να οδηγήσει, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές στις υπόλοιπες παραδοχές, σε εκρηκτική διόγκωση του δημοσίου χρέους κατά 25 μονάδες ως προς το ΑΕΠ το 2060. Συνεπώς, θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα αν οι λόγοι ήταν όντως πολιτικοί ή οικονομικοί.

Αυτή την περίοδο τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται πάνω στα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2019, αλλά και... περικοπής του 2020 και σε όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης οι οποίες έχουν αφήσει «ουρές».

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει το πακέτο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα συζητηθούν στο EuroWorking Group στις 26 Σεπτεμβρίου. Και μάλιστα, ενόψει του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου αλλά και της προετοιμασίας για τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου. Από τα συμπεράσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 644,4 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL