Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αλλεργία στην ανεξαρτησία..., εξάρτηση από τα συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλεργία στην ανεξαρτησία..., εξάρτηση από τα συμφέροντα

Ακόμη ένα πλήγμα σε ανεξάρτητη αρχή επέφερε η κυβέρνηση, φέρνοντας στη Βουλή τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής τροπολογία η οποία είναι φωτογραφική, ενώ φαίνεται να παραβιάζει κατάφωρα τόσο το Ενωσιακό Δίκαιο όσο και το ελληνικό σύνταγμα. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει η κυβέρνηση την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία, σημειωτέον, "τρέχει" μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις, προχώρησε σε μια προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ψηφιακή διακυβέρνηση και «άλλα επείγοντα ζητήματα» και μάλιστα τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής! Έτσι, προστέθηκε μία διάταξη (αρ. 101) με προφανή στόχο να οδηγήσει σε αποπομπή, όπως παραδέχθηκε ουσιαστικά χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Το παραπάνω έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ώρα που η Κομισιόν φαίνεται να αδειάζει εμμέσως τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο οποίος παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι η όλη "φασαρία" γίνεται για το πρόσωπο της κυρίας Θάνου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Β. Θάνου ήταν κομματικό πρόσωπο, που πέρασε, όπως είπε, «από τον Άρειο Πάγο στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και μετά διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε πολιτικά ουδέτερη και λησμόνησε και την κομματική της λειτουργία». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «η κ. Θάνου, όταν διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ξεκίνησε με πόλεμο, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να φύγει από πρόεδρός της παρά μόνο αν παραιτηθεί. Αυτή η συμπεριφορά της είχε επισημανθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άρα ήταν εξαιρετικά ενήμερη για την παραβίαση του κανονισμού" και συμπλήρωσε: "Εμείς φέρνουμε λοιπόν αυτή τη ρύθμιση, το κάνουμε με απολύτως συνταγματικό τρόπο, σταθμισμένα πολιτικά, και είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελέγχει την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

«Το άρθρο 101 του νομοσχεδίου αποτελεί την εφαρμογή κατά κεραία και στην κυριολεξία της αρχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εμείς αυτό που επιθυμούμε είναι να φτιάξουμε μια αγορά που θα πληροί τις προδιαγραφές που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που επιτάσσουν η νομοθεσία και η αγορά» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Έντονη αντίδραση Παππά

Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Οικονομίας Νίκου Παππά, που έκανε λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση η οποία παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε., και ζήτησε την απόσυρσή της.

Ο ίδιος σημείωσε πως η διάταξη που προβλέπει την καθαίρεση των υπηρετούντων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται στις ίδιες συχνότητες με τη ρύθμιση που προέβλεπε ότι οι γενικοί γραμματείς δεν πρέπει για μια πενταετία να έχουν απασχοληθεί με αυτήν την ιδιότητα. «Ο κ. Γεραπετρίτης τη σχετική διάταξη την απέσυρε αυξάνοντας κατά τι την αξιοπιστία του. Σας προτείνω να κάνετε το ίδιο".

Θα γίνει το ίδιο και με τον Λ. Ζαγορίτη;

Από εκεί και πέρα, απαντώντας στις αιτιάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί κομματικού διορισμού της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου στη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή με την ψήφο της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Παππάς είπε πως η Β. Θάνου είχε θετική ψήφο από την τότε πλειοψηφία και την Ένωση Κεντρώων. «Επειδή άκουσα ότι η κ. Θάνου ήταν επίδειξη κομματισμού, φαντάζομαι ότι κάποιον ανάλογο ή χειρότερο χαρακτηρισμό θα επιφυλάσσατε για τον Λ. Ζαγορίτη, που είναι επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Ο κ. Ζαγορίτης είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξής σας, 'σημαία' της παράταξής σας, γραμματέας του κόμματος για χρόνια και είναι επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής» ανέφερε με νόημα ο πρώην υπουργός.

Παραβίαση κοινοτικής Οδηγίας

Επίσης, ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την άποψη πως η διάταξη που προβλέπει την αποπομπή της Β. Θάνου παραβιάζει κοινοτική Οδηγία, καθώς λείπει από τη ρύθμιση η μεταβατική διάταξη που θα προέβλεπε την εξαίρεση των μελών της Επιτροπής που ήδη υπηρετούν από τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

«Αν υπήρχε πιθανότητα κάποιος να πιστέψει στις αγαστές σας προθέσεις, αυτή η πιθανότητα έχει εξαλειφθεί από την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, διότι λείπει η μεταβατική διάταξη που θα διευκρίνιζε ότι εξαιρούνται της ρύθμισης υπηρετούντα μέλη. Αυτή είναι η σαφής διατύπωση της Οδηγίας 2019/1 παρ. 17, η οποία λέει ότι οι λόγοι παύσης θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί πριν τον διορισμό των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής» σημείωσε και προειδοποίησε: «Εάν αυτό περάσει, σημαίνει ότι κάθε τρεις μήνες μπορείτε να έρχεστε εδώ και να αλλάζετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη

Τέλος, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην περίπτωση του προκατόχου της Β. Θάνου Δ. Κυριτσάκη, ο οποίος δεν είναι μυστικό πως αποτελεί άτομο του περιβάλλοντος της οικογένειας Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι "ο κ. Κυριτσάκης, ο οποίος όταν διορίστηκε, θέλω να σας θυμίσω, από τον φιλικό προς τη Ν.Δ. Τύπο παρουσιάζονταν ως φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη και ως φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη ολοκλήρωσε τη θητεία του". Μάλιστα, ο Ν. Παππάς αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της θητείας του Δ. Λουκά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρότι είναι σύζυγος της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Γ. Δραγασάκης: "Ταύτιση με συμφέροντα"

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για «μεθόδευση της κυβέρνησης» και «ταύτιση με συγκεκριμένα συμφέροντα». Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: "Αυτό που επιχειρεί η Ν.Δ. σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εξαιρετικά σοβαρό και υπερβαίνει κάθε όριο. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη μεθόδευση που φαίνεται ότι προωθεί, θα επιβεβαιωθεί η ταύτισή της με συγκεκριμένα συμφέροντα και θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της αυθαιρεσίας της". Μάλιστα, πρόσθεσε: "Φοβάμαι δε ότι οι συνέπειες για τη χώρα και το κύρος των θεσμών της, όπως και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε αυτούς, θα είναι βαριές, αφού όσα προδιαγράφονται είναι θεσμικά πρωτοφανή. Η σιωπή όσων για τεσσεράμισι χρόνια βοούσαν, δήθεν, για την 'ανεξαρτησία των θεσμών' φανερώνει απλά την υποκρισία ή και τη σκοπιμότητά τους".

"Καταπέλτης" η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σφόδρα αντέδρασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με ομόφωνη απόφασή της στα όσα τεκταίνονται με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξέδωσαν χθες ανακοίνωση αναφέροντας ότι το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο θεσπίζεται νέο είδος ασυμβίβαστου, είναι αντίθετο με το δίκαιο της Ε.Ε., το εσωτερικό δίκαιο, αλλά και το ελληνικό σύνταγμα, ζητώντας μάλιστα την απόσυρση της σχετικής διάταξης.

Ακόμη, δεν συντρέχει λόγος η διαδικασία αυτή να εισαχθεί με τη μορφή του επείγοντος σύμφωνα με την ανακοίνωση και καταγγέλλεται το ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Στοιχειώδες και εκ των ουκ άνευ στοιχείο ανεξαρτησίας των ανεξαρτήτων αρχών είναι η εγγύηση ολοκλήρωσης της θητείας των μελών τους, η παύση της για κανέναν άλλο λόγο και με κανέναν άλλο τρόπο (ούτε καν από τον νομοθέτη) δεν είναι επιτρεπτή, παρά μόνο για τους λόγους και με τη διαδικασία που προβλέπονται σε νόμο που ίσχυε κατά τον χρόνο διορισμού τους".

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "καθαρά φωτογραφικό, 'ατομικό' νόμο, ο οποίος καταλαμβάνει συγκεκριμένα πρόσωπα και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έναντι όλων των άλλων, συνολικά άνω των είκοσι (20), Ανεξάρτητων Αρχών που λειτουργούν στο ελληνικό κράτος, επιβάλλοντας έτσι δυσμενή - διακριτική μεταχείριση σε βάρος της και παραβιάζοντας έτσι και τις συνταγματικές αρχές της ίσης μεταχείρισης".

Τέλος, επισημαίνεται πως «όλα τα μέλη της Επιτροπής θεωρούμε ότι η αμφισβήτηση της αμεροληψίας και της ακεραιότητάς μας είναι ιδιαίτερα προσβλητική και δυσφημιστική για τα πρόσωπά μας και εκφράζουμε προς τούτο την έντονη ενόχλησή μας, διότι από την έναρξη της θητείας μας μέχρι σήμερα ουδέποτε, με τη γενικότερη συμπεριφορά μας ή με τις αποφάσεις μας, δώσαμε δικαίωμα ή επιτρέψαμε να δημιουργηθούν τέτοιες εντυπώσεις».

Μέσω Euractiv: "Άδειασμα" από την Κομισιόν

Με αφορμή την κριτική που ασκεί η ελληνική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να ελέγξει την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας, το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euractiv.com απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποσαφηνίσει το ζήτημα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ένα νομοσχέδιο ή οποιαδήποτε πρόταση που βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά τις αρχές ανταγωνισμού και συγκεκριμένα την αποπομπή των μελών των ανεξάρτητων αρχών.

«Είναι δυνατόν να απομακρυνθούν μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τους όρους που απαιτούνται για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι για σοβαρά αδικήματα βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Οι όροι που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους και το τι ορίζεται ως σοβαρό παράπτωμα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί εκ των προτέρων από την εθνική νομοθεσία» σύμφωνα με την Οδηγία.

Βάσει των ανωτέρω, «η αποπομπή της Β. Θάνου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει της Οδηγίας της Ε.Ε.» συμπεραίνει το Euractiv.com, το οποίο παραθέτει επίσης τα σχόλια επιχειρηματικών κύκλων που κάνουν λόγο για «αντισυνταγματικό νομοσχέδιο το οποίο προορίζεται όχι μόνο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά για όλα τα ανεξάρτητα όργανα».

Τέλος, ασκείται επιπλέον κριτική για το γεγονός ότι δεν έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις, κάτι που αποτελεί καταπάτηση του ισχύοντος νόμου. «Το γεγονός ότι θα ισχύσει αναδρομικά δείχνει ότι ο μόνος στόχος είναι η Θάνου» καταλήγει το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL