Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Οι τράπεζες... ρίχνουν τα όρια των πλειστηριασμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τράπεζες... ρίχνουν τα όρια των πλειστηριασμών

Το "πράσινο φως" από την κυβέρνηση έλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες, ούτως ώστε να… ρίξουν τα όρια της αντικειμενικής αξίας για τη διενέργεια πλειστηριασμών, και μάλιστα στο ποσό των 50.000 ευρώ, ίσως και χαμηλότερα. Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άτυπη συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών, με τις πρώτες να "πιέζουν" -ως είθισται- τις δεύτερες ούτως ώστε να κρατούν τα… όρια όσο το δυνατόν πιο ψηλά για κοινωνικούς λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται πως η κυβέρνηση της Ν.Δ., σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αφήνει ηθελημένα τον χώρο στις τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών με μικρότερη αξία, σε σχέση με το σήμερα, όπου το άτυπο όριο κινείται πέριξ των 100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο για μεγαλύτερη μείωση των "κόκκινων δανείων", οι τραπεζίτες φέρεται να ζήτησαν την έγκριση της κυβέρνησης, ούτως ώστε να προχωρήσουν στην παραπάνω κίνηση, με τη δεύτερη να δίνει τις "ευλογίες" της, καθότι υπάρχουν και τα σχετικά αιτήματα από τους θεσμούς και κυρίως τον εποπτικό "βραχίονα" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τον SSM. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές και την αλλαγή κυβέρνησης, στην Αθήνα βρέθηκε για επαφές με τις τράπεζες ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια.

Χωρίς προστασία

Άλλωστε, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει δυσκολευτεί με την προώθηση των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει, αδυνατώντας αυτή τη στιγμή να αναφέρει με σαφήνεια πού θα βρει τα χρήματα, κάτι το οποίο την καθιστά και πιο "ευάλωτη" σε ζητήματα άσκησης "πιέσεων" από τους θεσμούς, πέραν φυσικά του σαφούς ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος το οποίο κυβερνά τη χώρα. Εξάλλου, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποχωρήσει από την εξουσία το 2015, αφήνοντας ένα ανύπαρκτο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθότι ο τότε νόμος Κατσέλη έληγε στις 31.12.2014 και δεν είχε υπάρξει πρόθεση για νέο πλαίσιο.

Το "μαξιλάρι"

Η ίδια "ευαισθησία" δεν επιδεικνύεται για τη διαφύλαξη του "μαξιλαριού" των 37 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί όπλο της χώρας έναντι των αγορών και της απρόσκοπτης πρόσβασής της σε αυτές με ευνοϊκούς όρους. Οι δηλώσεις προεκλογικά των βουλευτών της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) περί χρήσης του κεφαλαιακού αποθέματος για τη μείωση των "κόκκινων δανείων" και η μη διάψευσή τους (προεκλογικά) από τον νυν υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα συνθέτουν ένα πεδίο το οποίο φαίνεται ότι είναι κατασκευασμένο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL