Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
H λύση στην Creta Farms και τα ερωτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H λύση στην Creta Farms και τα ερωτήματα

Λύση φαίνεται πως επιτεύχθηκε για τη διάσωση της ρεθυμνιώτικης εταιρείας “Creta Farms”. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, οι μέτοχοι (Κώστας Δομαζάκης και Μάνος Δομαζάκης) της εταιρείας υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της. «Πριν από δύο ημέρες κάποιοι από τους εργαζόμενους της εταιρείας με ενημέρωσαν ότι θα έκλεινε και πως θα έμεναν χωρίς δουλειά περίπου 800 άνθρωποι. Το Σάββατο έφερα στο γραφείο μου τους ανθρώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στην συνέχεια διαδοχικά τους μετόχους που είναι σε διαμάχη. Χρησιμοποίησα όση πειθώ έχω και ό,τι δεν έγινε επί σειρά ετών έγινε και υπέγραψαν σήμερα (σ.σ.: χθες) μνημόνιο συνεργασίας με τις τράπεζες για να συνεχίσει η εταιρεία την λειτουργία της  και να μην χαθούν θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομικών Νίκος Παππάς τόνισε ότι είναι υπέρ μιας λύσης για να διατηρηθούν οι θέσεις των εργαζομένων, ωστόσο τίθενται κάποια ερωτηματικά σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η λύση για τους νυν μετόχους. Και αυτό καθότι υπάρχει ανησυχία μήπως προκύψει για τη συγκεκριμένη περίπτωση συστηματική μεταφορά χρημάτων από μέλη της εταιρείας στο εξωτερικό. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για επιχειρηματικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με μοντέλο υγιούς επιχειρηματικότητας. Άλλωστε και στην περίπτωση Μαρινόπουλου, η λύση που είχε δοθεί διά μέσου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε... πετάξει έξω τους παλαιούς μετόχους, διότι είχε στη διάθεσή της στοιχεία ότι οι ίδιοι έβγαζαν τα χρήματά τους έξω. Συνεπώς, ο γνώμονας θα πρέπει να είναι η διάσωση των εργαζομένων και όχι μετόχων, οι οποίοι, ενδεχομένως να κοίταξαν μόνο το ίδιον όφελος.

Η επόμενη μέρα

Από εκεί και πέρα, η υπογραφή του MoU από τους μεγαλομετόχους της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας αποτελούσε βασικό αίτημα των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες. Το MoU προβλέπει την τοποθέτηση «επιβλέποντα» στην εταιρεία, την επιστροφή των σημάτων και των πατεντών της εταιρείας από κυπριακή εταιρεία στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, άνοιγμα των γραμμών πίστωσης από τις τράπεζες, ενώ η ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young ανέλαβε να βρει στρατηγικό επενδυτή.

Ήδη ενδιαφέρον για την εταιρεία φέρεται να έχουν εκδηλώσει περισσότερα από τέσσερα επενδυτικά σχήματα, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν στην επόμενη ημέρα της εταιρείας θα έχουν λόγο οι αδελφοί Δομαζάκη ως μέτοχοι.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, χωρίς να σημαίνει ότι σχετίζεται με την υπόθεση, πως ο κ. Φρουζής είχε τοποθετηθεί επικεφαλής στην εταιρεία στις αρχές του 2016 και αποχώρησε στα μέσα του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL