Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τι δεν ακούστηκε από τον κύριο Βορίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι δεν ακούστηκε από τον κύριο Βορίδη

Καμία αναφορά στο επίδικο για επαρκή χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ δεν έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης, ενώ μπροστά στον κίνδυνο μείωσης του συνολικού διατιθέμενου κονδυλίου και ενόψει επιπτώσεων από το Brexit “η αφωνία του υπουργού πρέπει να ανησυχεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας”, όπως τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, τέως υπουργός Σ. Αραχωβίτης.

Σχολιάζοντας την ομιλία του νέου υπουργού στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο Σ. Αραχωβίτης σταχυολογεί ό,τι “δεν ακούσαμε” για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών και του εισοδήματός τους.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στην κατεύθυνση της θεσμικής εκπροσώπησης των παραγωγών, αλλά ούτε στους συνεταιρισμούς σε σχέση με την οργάνωση σε επίπεδο παραγωγής, ούτε στους παλιούς συνεταιρισμούς που διαλύθηκαν επί ημερών Ν.Δ., ή στη ρύθμιση χρεών από το ξεπούλημα της ΑτΕ αλλά και συνολικότερα στη χρηματοδότηση της παραγωγής και της ρύθμισης χρεών, που αποτελεί βασικό πρόβλημα από το 2012. Όπως τονίζει, η τοποθέτηση του υπουργού ως προς την οργάνωση παραγωγών και παραγωγής αλλά και τη χρηματοδότηση είναι “μάλλον απλές επικεφαλίδες χωρίς περιεχόμενο και κατεύθυνση”.

Ως προς τις ελληνοποιήσεις ο Σ. Αραχωβίτης θυμίζει ότι έχει αυστηροποιηθεί ήδη το πλαίσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει ότι “δεν είναι ζήτημα νομοθετικού πλαισίου, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης”.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Σχετικά με τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, αναφέρεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών (πληρωμή του 70% σε λιγότερο από οκτώ μήνες, έναντι δύο ετών...), υπενθυμίζει τη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα για δυνατότητα καταβολής ή προκαταβολής στους πληγέντες αγρότες, όταν ο νέος υπουργός μιλά για είσοδο ιδιωτικής ασφάλισης στην παραγωγή. “Μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετε ξανά τους αγρότης” επισημαίνει κι εξηγεί ότι ο αγρότες ξέρει πως η ιδιωτική εταιρεία πρέπει να έχει κέρδη, σε αντίθεση με τον δημόσιο οργανισμό ασφάλισης, “ο ιδιώτης, για να παράξει κέρδη, προφανώς δεν θα αποζημιώσει στο σύνολό της τη ζημιά”...

Τέλος, ο Σ. Αραχωβίτης σημειώνει ότι ο Μ. Βορίδης είναι ο πρώτος υπουργός που στις προγραμματικές δηλώσεις του δεν κάνει καμία αναφορά στο αγροτικό εισόδημα και στον τρόπο προστασίας και ενίσχυσής του αλλά ούτε και στο κόστος παραγωγής, όταν ο Αλ. Τσίπας είχε προαναγγείλει επαναφορά αγροτικού πετρελαίου. Επίσης, “δεν ακούσαμε”: μέτρα - πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αλιεία, την κτηνοτροφία, την δακοκοκτονία και την ελαιοκαλλιέργεια, τη φορολογία των αγροτών, τη μαύρη και παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις μεγάλες επενδύσεις στην κάνναβη που δρομολογήθηκαν, την προώθηση εξαγωγών και τη σύναψη επωφελών διεθνών συμφωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL