Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Νίκος Παππάς: / Νίκος Παππάς: Η αναπτυξιακή στρατηγική δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στον ιδιωτικό τομέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Παππάς: / Νίκος Παππάς: Η αναπτυξιακή στρατηγική δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στον ιδιωτικό τομέα

“Η αναπτυξιακή στρατηγική δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος φροντίζει να εξυπηρετήσει μόνο τα δικά του συμφέροντα", δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς, θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα απάντησε στις αναφορές του υπουργού Οικονομίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα πως "χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρή δημόσια παρέμβαση και ισχυρά δημόσια δίκτυα είναι εκείνες που διαμορφώνουν ένα περιβάλλον όπου οι μεγάλες επενδύσεις μπορούν και πρέπει να γίνονται", επισημαίνοντας πως από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό "δεν καταλάβαμε ποια είναι η αναπτυξιακή στρατηγική", και αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να λέει ότι παρέλαβε ‘καμένη γη’".

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Παππάς υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε "νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, προχωρήσαμε το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, αναμορφώσαμε το ΕΣΠΑ, δημιουργήσαμε νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία -εν μέσω κρίσης- στο 1% του ΑΕΠ, ενώ προχωρήσαμε πολύ μεγάλα έργα για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, της επιχειρηματικότητας και της πρωτογενούς παραγωγής".

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος σημείωσε για την επόμενη μέρα: "Επειδή η νέα εποχή θα έχει χαρακτηριστικά εφαρμογής πολιτικών που θα αυξήσουν τις κοινωνικές ανισότητες, οι προοδευτικές δυνάμεις θα βρεθούν μπροστά στην υποχρέωση να συντονίσουν τις δυνάμεις τους. Και σε αυτή την υποχρέωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρωτοπόρος, ως ισχυρή δύναμη στον προοδευτικό τόξο".

Τα "φάλτσα" του Άδωνι Γεωργιάδη

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο υπουργείο, είπε: "Καταθέτω την έκθεση για τον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος για να σας δείξω τι ακριβώς παραλαμβάνουμε στον τομέα επενδύσεων. Η Ελλάδα είναι στην θέση 72, μας προσπερνούν Μολδαβία, Μεξικό Ρουάντα, Μπαχρέιν κ.ά.".

Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το "Doing Business" δεν συγκρίνει θέσεις κατάταξης με προηγούμενα έτη, παρά μόνο το σκορ! Οι εκδόσεις της "Doing Business 2018" και "Doing Business 2019" δεν εισήγαγαν σημαντικές μεθοδολογικές επεκτάσεις. Ως εκ τούτου, οι βαθμολογίες του προηγούμενου έτους δεν επαναπροσδιορίζονται, ενώ σημειώνεται πως το πιο σημαντικό είναι ότι οι οικονομίες πρέπει να αξιολογούν την πρόοδό τους με την ιστορική απόδοση, χρησιμοποιώντας το σκορ (score) στην ευκολία του επιχειρείν (DB) αντί της κατάταξης (ranking). Την ίδια στιγμή, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα υπερτερεί της Γερμανίας σε τρεις δείκτες (εκκίνηση επιχείρησης, προστασία μειοψηφικών επενδυτών, διασυνοριακό εμπόριο)!

Άλλωστε, η τελευταία εαρινή έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι η Ελλάδα είναι 4,5 φορές πάνω από τον ευρωζωνικό μέσο όρο σε επενδύσεις το 2019 και το 2020. Μάλιστα, για το 2020 προβλέπει πρωτιά! Επίσης, δείχνει ότι η χώρα είναι πρώτη στην Ευρωζώνη σε ρυθμό αύξησης εξαγωγών το 2018 και προβλέπει ότι θα είμαστε σε κορυφαία θέση το 2019!

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στη 19η θέση από τις 28 στο ΕΣΠΑ σε απορροφητικότητα και συμβασιοποίηση. Όπως ανέφερε ο Νίκος Παππάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τα παρακάτω σε σχέση με το ΕΣΠΑ: δεσμεύσεις 103%, εντάξεις 86%, συμβάσεις 68%, δαπάνες 30%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL