Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Πισωπεταλιές" από την κυβέρνηση σε φοροελαφρύνσεις και 120 δόσεις - "Παίζεται" ο χρόνος ανακοίνωσης των νέων συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα * Παραμένει ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου από τον Ρέγκλινγκ / Στα δύο το φορολογικό νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πισωπεταλιές" από την κυβέρνηση σε φοροελαφρύνσεις και 120 δόσεις - "Παίζεται" ο χρόνος ανακοίνωσης των νέων συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα * Παραμένει ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου από τον Ρέγκλινγκ / Στα δύο το φορολογικό νομοσχέδιο

Με δύο ξεχωριστά νομοσχέδια αναμένεται να έρθουν οι αλλαγές στη φορολόγηση που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, καθώς κρίθηκε ότι αρκετά σημεία της χρήζουν προσεκτικής εξέτασης ώστε να αποφευχθούν τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις. Ήδη οι εμπλεκόμενοι επιτελείς της συντάσσουν από χθες το βράδυ τα βασικά σημεία των αλλαγών στις οποίες θα αναφερθεί με την αυριανή του ομιλία στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι η κατάθεση των παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση σε δύο φάσεις, με την πρώτη να αφορά τις παρεμβάσεις στις 120 δόσεις και στον ΕΝΦΙΑ.

Οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και η σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα έρθουν το φθινόπωρο, με την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισμού, ενώ το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να εντάξει στο πρώτο πακέτο παρεμβάσεων και τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να ανακοινωθούν αυτές με το δεύτερο πακέτο εάν δεν οριστικοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή βεβαιότητα τα επόμενα 24ωρα η τελική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.

Το "σπάσιμο" του φορολογικού νομοσχεδίου στα δύο αποφασίστηκε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση των υπουργών που εμπλέκονται άμεσα με τις εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας με τους επικεφαλής των θεσμών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προβλέπεται να περιέχει τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, στα κίνητρα για την αγορά ακινήτων και αρκετές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει ακόμη και το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση κατά 30% εντός διετίας.  Πιο συγκεκριμένα, θα προβλέπεται οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα είναι 20% και θα ισχύσει το 2020 και η δεύτερη 10% το 2021. Μαζί με τη φετινή μείωση (μεσοσταθμικά 10%) που έχει θεσμοθετηθεί από το 2018 την τριετία 2019 - 2021, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα έχει μειωθεί, από τα 3,02 δισ. που βεβαιώθηκαν το 2018, στα 2 δισ. ευρώ το 2021.

Επίσης, αναμένεται να περιληφθούν πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για το leasing αυτοκινήτων και κωδικοποίηση των νομοθετικών αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα από Υπουργικές Αποφάσεις, εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει τις μειώσεις φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα (εάν και εφόσον αυτή δεν ενσωματωθεί στο πρώτο νομοσχέδιο όπως επιδιώκεται), τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και τη σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, θα έρθει το φθινόπωρο, με την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισμού. Με αυτό θα προβλέπεται η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε δύο χρόνια. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί το 2020, όταν ο συντελεστής θα μειωθεί από το 28% στο 24%, και η δεύτερη το 2021, όταν ο συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 20%.

Ανοιχτό το ζήτημα του αφορολόγητου

Πάντως, ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, διατήρησε ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου ορίου. Αφού χαρακτήρισε κατ' αρχάς θετική την πρόθεση μείωσης των φόρων, καθώς είναι φιλοαναπτυξιακή, πρόσθεσε πως "ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

Όπως είπε, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος, τονίζοντας πάντως πως είναι σχετικά νωρίς γι' αυτό και πως "οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς". Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τις μειώσεις φόρου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, θα έρθουν πακέτο σε ένα νομοσχέδιο.

Την πρώτη συζήτηση για τις παρεμβάσεις στη φορολογία είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Νίκολα Τζιαμαρόλι του ΕSM, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την κοστολόγηση των φορολογικών παρεμβάσεων που σχεδιάζονται.

Ο Δημήτρης Τσάκωνας νέος γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ

Καθήκοντα γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναλαμβάνει με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο Δημήτρης Τσάκωνας, ο οποίος μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Οργανισμού.

Ο Δημήτρης Τσάκωνας είναι μαθηματικός, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη χρηματοοικονομική και τραπεζική και υπηρετεί ως μόνιμος υπάλληλος με βαθμό Α' του κλάδου Π.Ε. Δημοσιονομικών στο υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL