Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Επιφυλάξεις θεσμών για τις 120 δόσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιφυλάξεις θεσμών για τις 120 δόσεις

Επιφυλάξεις τηρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες των θεσμών ως προς δύο αλλαγές που σχεδιάζει επί το ευμενέστερον για τους φορολογούμενους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η μία έχει να κάνει με το κατώτερο ύψος της μηνιαίας δόσης και η άλλη με τη χρονική διάρκεια καταβολής των οφειλών.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατά τη σημερινή τους συνάντηση, με τη συμμετοχή και του υπόλοιπου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και το περιεχόμενο της τρίτης αξιολόγησης.

Ήδη πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους εκπροσώπους των θεσμών τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, το κόστος και τους τρόπους επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Συγκεκριμένα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η ελάχιστη μηνιαία δόση επιδιώκεται να μειωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα 20 ευρώ, από τα 30 ευρώ όπως ισχύει σήμερα. Στη συμπίεση του ποσού της κατώτατης δόσης στα 20 ευρώ είχε προσανατολιστεί αρχικά και η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως οι θεσμοί είχαν εγείρει σχετικά δύο ενστάσεις. Συγκεκριμένα, ισχυρίζονταν ότι ένα τόσο μικρό ποσό θα "απαξίωνε" τη ρύθμιση επιφέροντας χαλάρωση της φορολογικής συνείδησης. Επιπλέον, οι θεσμοί φέρονται επιφυλακτικοί και ως προς το ότι η συνεπαγόμενη επιμήκυνση της περιόδου καταβολής των δόσεων θα ανατρέψει τους στόχους του προϋπολογισμού στο σκέλος των φορολογικών εσόδων. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει αποφασίσει στη ρύθμιση των 120 δόσεων, παρότι όχι μόνο οι θεσμοί έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους αλλά επιπλέον και στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει μια "τρύπα" στον φετινό προϋπολογισμό από 600 εκατ. ευρώ έως και 1,1 δισ. ευρώ.

Με τη συρρίκνωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, που αναμένεται στα 20 ευρώ, όσοι φορολογούμενοι τηρούν οφειλές πάνω από 2.400 ευρώ έως 3.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 μηνιαίες δόσεις, ενώ όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις, των 20 ευρώ η καθεμία. Εν γένει, με τις αλλαγές που προγραμματίζονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους μικροοφειλέτες αλλά και τις επιχειρήσεις, περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία έως 3.000 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων και μικρότερη μηνιαία δόση. Για τους μικροοφειλέτες, ο αριθμός δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς, σε κάθε περίπτωση, η οφειλή θα διαιρείται με ελάχιστο ποσό δόσης 20 αντί 30 ευρώ. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που χρωστά 2.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλεί την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη (2.000 ευρώ διά 20 ευρώ η δόση = 100 δόσεις), ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 67 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ.

Ακόμη, το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:

* Τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από 5% ετησίως που είναι σήμερα στο 3%. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο βασικές συνολικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

* Τη χορήγηση κινήτρων σε όσους ενταχθούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα. Μια σκέψη είναι να σπάει το χρέος σε δύο κομμάτια, να παγώνει το ένα για όσο εξυπηρετείται το άλλο μέρος και στο τέλος είτε να διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής για τους συνεπείς είτε να ξανασπάει σε περισσότερα κομμάτια.

* Την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων μόνο για μεγάλες οφειλές.

* Τη διεύρυνση της δυνατότητας υπαγωγής και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε επεκτείνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Έως σήμερα, εκκρεμεί η κύρωση της ΠΝΠ από τη Βουλή ενώ έως και σήμερα το μέτρο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί. Έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν στην εφορία τις τρέχουσες οφειλές τους (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) σε 24 δόσεις και σε έως 36 δόσεις εφόσον πρόκειται για έκτακτες οφειλές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL