Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Δήμου μίλησε και «έκαψε» τους συγκατηγορούμενούς του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής / Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο Δήμου μίλησε και «έκαψε» τους συγκατηγορούμενούς του

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Ανδρουλιδάκης

H απολογία του Γιώργου Δήμου, χαμηλόβαθμου μάλλον στελέχους της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον. Ο ίδιος ο Δήμου είχε δηλώσει ότι δεχόταν απειλές από τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να μην έρθει να απολογηθεί. Τη μέρα που ήρθε η σειρά του, ο συνήγορός του επικαλέστηκε ασθένεια και ζήτησε παράταση -το ίδιο συνέβη για δεύτερη μέρα στη σειρά. Χθες, έκανε τελικά την εμφάνισή του στο δικαστήριο και από αυτά που είπε έγινε κατανοητό γιατί η απολογία του είχε γίνει σίριαλ. Ο Δήμου δεν διέψευσε απλά τους έως τώρα ισχυρισμούς των υπολοίπων απολογουμένων. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν θα ήταν τόσο δύσκολο δεδομένου ότι αυτοί δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα πειστικοί.

Αυτό αντίθετα που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι ο Δήμου μίλησε ανοιχτά για τους χειρισμούς που έκανε η Χρυσή Αυγή -και ειδικότερα η τοπική οργάνωση της Νίκαιας- για να καλύψει την υπόθεση τις ημέρες οι οποίες ακολούθησαν τη δολοφονία του Φύσσα. Χειρισμοί οι οποίοι, όπως υποστήριξε χθες ο ίδιος, είχαν στόχο να ενοχοποιήσουν τον Δήμου.

Ο Δήμου, αντίθετα με τους άλλους κατηγορούμενους, αρνήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε προσυνεννόηση το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου για μοίρασμα φυλλαδίων αργότερα μέσα στη νύχτα. Αυτό είναι το επιχείρημα με το οποίο οι χρυσαυγίτες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη μαζική ανταλλαγή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων τις ώρες που προηγούνται και ακολουθούν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Όταν λοιπόν έλαβε το περιβόητο μαζικό μήνυμα για συγκέντρωση στα γραφεία της τοπικής, έσπευσε να τηλεφωνήσει για να μάθει για ποιον λόγο γινόταν αυτή η συγκέντρωση. Και τηλεφώνησε στον... Ρουπακιά, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ένας από τους πιο συχνούς οργανωτές των χρυσαυγίτικων δράσεων στην περιοχή. Αυτή τη φορά όμως ο Ρουπακιάς απάντησε: «Έχω συλληφθεί. Κλείσε».

Λίγες ημέρες αργότερα ο Δήμου δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Τσακανίκα (στέλεχος του πυρήνα), ο οποίος του είπε ότι ζητάει να τον δει ο Λαγός, και μάλιστα στα κεντρικά γραφεία. Στη συνάντηση, που τελικά κανονίστηκε για τους Αγίους Αναργύρους, δεν εμφανίστηκε ο ίδιος ο Λαγός, αλλά ο Τσακανίκας μαζί με μια γυναίκα μέλος της Χρυσής Αυγής.

Πάντα σύμφωνα με τον Δήμου, ο Τσακανίκας του είπε ότι, όντας ο μόνος που εκείνο το βράδυ τηλεφώνησε στον Ρουπακιά, πρέπει να αρνηθεί στο εξής κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και να δεχτεί ότι έμπλεξε σε επεισόδιο με τον Φύσσα και τηλεφώνησε στον Ρουπακιά για βοήθεια. Με λίγα λόγια, ότι η Χρυσή Αυγή επιχειρούσε να φορτώσει τη δολοφονία σε δύο ανθρώπους (Δήμου, Ρουπακιά) τους οποίους φιλοδοξούσε να παρουσιάσει ως άσχετους με την οργάνωση.

Η απολογία του Δήμου, που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την τοπική της Νίκαιας και θέτει σημαντικά ζητήματα για τον Λαγό, δεν ήταν ακριβώς ειρηνική. Ο Τσακανίκας και ο Πατέλης σηκώθηκαν πολλές φορές από τις θέσεις του, κατηγορώντας τον ως ψεύτη, ενώ ο Πατέλης, αγνοώντας βασικούς κανόνες μιας δίκης, ζήτησε να... πάρει τον λόγο, αναγκάζοντας την πρόεδρο να τον επαναφέρει στην τάξη.

Αμέσως μετά ωστόσο ο κατηγορούμενος Κομιανός αναγκάστηκε να αλλάξει λίγο το «ποίημα» ομολογώντας ότι τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στα μέλη της Χρυσής Αυγής επικρατούσε ανησυχία εξαιτίας της σύλληψης ενός μέλους της. Σε ερώτηση του εξοργισμένου εισαγγελέα εάν γνωρίζει τη θέση που υποστήριξε την επόμενη μέρα η Χρυσή Αυγή, αυτός απάντησε: «Νομίζω πως την έχω ακούσει». Δημιουργώντας μια αμφισημία στο κοινό σχετικά με το τι ακριβώς εννοούσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL