Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Με τον ύμνο του ΕΑΜ ο αποχαιρετισμός στον Τάκη Μπενά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον ύμνο του ΕΑΜ ο αποχαιρετισμός στον Τάκη Μπενά

Με μια αυθόρμητη απαγγελία του ύμνου του ΕΑΜ πλήθος αγωνιστριών κι αγωνιστών της Αριστεράς αποχαιρέτησε τον Τάκη Μπενά. Με συγκίνηση και με αναφορές στο ήθος και τη σεμνότητα του ιστορικού στελέχος της Αριστεράς και γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη αγωνιστές κι αγωνίστριες από όλες τις γενιές βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο για την πολιτική κηδεία του Τ. Μπενά.

«Ο Τάκης Μπενάς διένυσε μια φωτεινή πορεία. Υπήρξε παράδειγμα ήθους, ευθύνης και αφοσίωσης στο όραμα μιας δίκαιης, ελεύθερης και αλληλέγγυας κοινωνίας, για την οποία δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και να αγωνιά» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρατηρώντας ότι η διαδρομή του Τ. Μπενά «είναι συνυφασμένη με τη μεγάλη περιπέτεια της ελληνικής Αριστεράς του 20ού αιώνα». Ο Ν. Βούτσης εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, αλλά και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι «όσοι συμπορευτήκαμε για δεκαετίες μαζί του γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την ευθυκρισία του, τη θέλησή του για γνώση, το ανήσυχο πνεύμα του, τη μαχητικότητα, αλλά και την ευαισθησία και τη σεμνότητά του, μία ακόμα αξία που μαζί με άλλες συγκροτούν το στέρεο 'ηθικό πλεονέκτημα' που τόσο ενοχλεί και τόσο αμφισβητείται από αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις» σχολιάζοντας ότι ο Τ. Μπενάς «στάθηκε σ’ όλη του τη ζωή ασυμφιλίωτος αντίπαλος του δογματισμού, στην πολιτική και στη σκέψη».

Τονίζοντας τις δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο Τ. Μπενάς στη διαδρομή του, σημείωσε ότι «πλήρωσε βαρύ το τίμημα της προσήλωσής του στις ιδέες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης και κατάφερε να βγει όρθιος και δυνατός» υπογραμμίζοντας ότι ο Τ. Μπενάς «κατόρθωσε όλη αυτή τη βαριά εμπειρία, στα χρόνια των διωγμών, της φυλακής και της εξορίας, να τη μετατρέψει όχι σε σκληράδα ή εκδικητικότητα, αλλά σε ευαισθησία, τρυφερότητα και στοχαστικότητα».

Αναφερόμενος στη σχέση του γραμματέα της Νεολαίας Λαμπράκη με τους νέους αγωνιστές, ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι ο Τ. Μπενάς «τους προέτρεπε, μας προέτρεπε, να έχουν το θάρρος της γνώμης τους, να μη διστάζουν να υποστηρίξουν την άποψή τους, να ασκούν διαρκή κριτική ακόμα και στον εαυτό τους» συμπληρώνοντας ότι «γι’ αυτό άλλωστε έμπρακτα υποστήριζε τις νέες γενιές και τα νέα στελέχη σε όλες τις κρίσιμες επιλογές για κορυφαίους ηγετικούς ρόλους».

Παρακαταθήκη η Αριστερά ως τρόπος ζωής

Ο Τάκης Μπενάς ήταν ένας από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που «μας αφήνουν παρακαταθήκη τις δύσκολες αξίες της Αριστεράς, όχι ως θεωρητικές προοπτικές αλλά ως τρόπους ζωής» υπογράμμισε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε εκτενή αναφορά στη στράτευση του Τ. Μπενά στην Ανανεωτική Αριστερά μαζί με όσους «άλλοι εξορισμένοι στο εξωτερικό, άλλοι εδώ στην Ελλάδα στις φυλακές και στα ξερονήσια, αποφάσισαν ότι το μέλλον αυτού του τόπου, το μέλλον της δημοκρατίας απαιτεί μία άλλη αριστερά» παρατηρώντας ότι το μέλλον αυτής της Αριστεράς «ήταν συνδεδεμένο με την καταλυτική κριτική της πορείας και πεπραγμένων της ίδιας της Αριστεράς».

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΚΚΕ εσωτερικού, ο Κ. Γαβρόγλου παρατήρησε ότι ο Τ. Μπενάς το 1986 «αποφάσισε να αποσυρθεί. Δεν αποσύρθηκε για να αρχίσει τις γκρίνιες και τις κριτικές. Αποσύρθηκε γιατί θέλησε να είναι παρών με έναν άλλον, δικό του τρόπο. Αποσύρθηκε γιατί θέλησε να κατοχυρώσει τη δική του παρουσία με αυτήν την ιδιόμορφη σιωπή του». Περιγράφοντας την περίοδο που ο Τ. Μπενάς αφοσιώθηκε στο γράψιμο, ο Κ. Γαβρόγλου μίλησε με θέρμη για τη χρησιμότητα των βιβλίων του Τ. Μπενά.

Σε πιο προσωπικό τόνο, ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στη σύζυγο του Τ. Μπενά, Ευγενία, και στα δύο του παιδιά, την Ελένη και τον Στέλιο, θυμίζοντας ότι ο Τ. Μπενάς είχε αφιερώσει το βιβλίο του για τη δικτατορία στην Ευγενία «που σήκωσε το βάρος των δίσεκτων χρόνων». Σε αυτήν την αφιέρωση επισήμανε την προσφορά των γυναικών που «σηκώσανε το μεγαλύτερο σταυρό του μαρτυρίου» στα μετεμφυλιακά χρόνια και τη χούντα στεκόμενες στο πλευρό των διωκόμενων αγωνιστών. «Αυτά έγραφε ο Τάκης. Από αυτό το υλικό της ανθρωπιάς και της αγωνιστικότητας είναι φτιαγμένοι εκείνοι οι αριστεροί, που κράτησαν την Αριστερά όρθια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου.

Έναν από τους τελευταίους της «δρακογενιάς» κι από τους «πρωταγωνιστές της πολιτικής και πολιτιστικής άνοιξης της δεκαετίας του '60» χαρακτήρισε τον Τάκη Μπενά ο Ηλίας Νικολακόπουλος εκ μέρους των ΑΣΚΙ και υπογράμμισε ότι τα ΑΣΚΙ χρωστούν πάρα πολλά στον Τ. Μπενά καθώς στάθηκε στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή. «Αποχαιρετούμε έναν ακριβό συμπαραστάτη και έναν πολύτιμο φίλο» πρόσθεσε..

«Παράδειγμα ήθους, συντροφικότητας και συνέπειας» που «κοσμούσε το Κίνημα με την παρουσία του» χαρακτήρισε τον Τάκη Μπενά ο Τάσος Τρίκκας, ο οποίος μίλησε σε έντονα φορτισμένο και προσωπικό τόνο περιγράφοντας τη σχέση του με τον καθοδηγητή του. Επισήμανε ότι, σε αντίθεση με τον συνήθη τρόπο που τα στελέχη της Αριστεράς αντιλαμβάνονταν τον ρόλο του καθοδηγητή, ο Τ. Μπενάς έδινε σε αυτόν τον ρόλο «ανθρώπινη διάσταση» και παρέμενε «ένας από εμάς».

Ο Θανάσης Καλαφάτης εκ μέρους της ΕΜΙΑΝ σημείωσε ότι ο Τάκης Μπενάς ήταν ένας «ανιδιοτελής αγωνιστής που μας έδωσε το μέτρο του κομμουνισμού». Ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος υπογράμμισε ότι πριν αναδειχθεί σε στέλεχος της Αριστεράς ο Τάκης Μπενάς ήταν ένας αντιστασιακός που συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση «από τα τρυφερά του νιάτα». Ο Κώστας Μανταίος εκ μέρους του ΣΦΕΑ επισήμανε ότι ο Τάκης Μπενάς στάθηκε πραγματικός ηγέτης όχι λόγω των θέσεων που κατείχε, αλλά λόγω της στάσης που κράτησε τη δύσκολη εποχή της φυλάκισής του.

Στην πολιτική κηδεία του Τ. Μπενά βρέθηκε πλήθος αγωνιστριών κι αγωνιστών από τις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, των Λαμπράκηδων και της αντίστασης κατά της χούντας. Μεταξύ πολλών άλλων, στην κηδεία παρευρέθηκαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέργιος Πιτσιόρλας, Θεανώ Φωτίου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Τάσος Πετρόπουλος, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλός, οι πρώην υπουργοί Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, Ελένη Σταματάκη, Κώστας Δουζίνας, Αννέτα Καββαδία, ο γ.γ. της Βουλής Κώστας Αθανασίου.

Ακόμα ο Παντελής Βούλγαρης, η Μαρία Ρεπούση, η Άννα Φιλίνη, ο Άλκης Ρήγος, ο Νίκος Κιάος, ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, ο Νίκος Μπίστης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Παύλος Κλαυδιανός, η Δώρα Καλλιπολίτη, ο Σταύρος Καπάκος, ο Χάρης Γολέμης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Ανδρέας Νεφελούδης, η Ελένη Πορτάλιου, ο Αντώνης Λιάκος κ.ά. Επίσης ο Δημήτρης Στούμπος, ο Κωστής Νικολακάκος κι ο Νίκος Σβέρκος από την «Αυγή» και το «Κόκκινο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL