Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Ιταλική Αριστερά / Ιταλική Αριστερά: Στις 7 Ιουλίου στην Αθήνα... ψυχή τε και σώματι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλική Αριστερά / Ιταλική Αριστερά: Στις 7 Ιουλίου στην Αθήνα... ψυχή τε και σώματι

Θα είμαστε στην Αθήνα... ψυχή τε και σώματι στις 7 Ιουλίου, όπως ήμασταν με τον Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές του 2014, όπως ήμασταν στην Αθήνα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, θα είμαστε στην Αθήνα γνωρίζοντας ότι οι πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου «δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα», γιατί τα αποτελέσματά τους θα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, γράφουν στο κάλεσμά τους η Λουτσιάνα Καστελίνα, η κινηματική Ραφαέλα Μπολίνι του ARCI, ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Μαουρίτσιο Ατσέρμπο, ο γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς, ο Ρομπέρτο Μορέα του Transform Italia και ο Μάσιμο Τορέλι της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα».

Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει για τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες της Ιταλίας, και όχι μόνο, ένας φάρος εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ένας φάρος που φωτίζει τους αγώνες εναντίον της κοινωνικής ανισότητας, της υπεράσπισης της δημοκρατίας, της εργασίας, των δικαιωμάτων και της ειρήνης.

Η ιταλική Αριστερά και Κεντροαριστερά, ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της Ιταλίας βγαίνει από μια μεγάλη ήττα, που χαρακτηρίστηκε από την άνοδο της φασιστοειδούς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Γεγονός που αύξησε τις ευαισθησίες της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στο κάλεσμά τους τα ηγετικά στελέχη της ιταλικής Αριστεράς δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στην Αθήνα 7 Ιουλίου, γνωρίζοντας ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ιταλία και η πρόσφατη αυτοχρηματοδότηση των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών σε πολλούς ιταλικούς δήμους θα περιορίσει ίσως αριθμητικά σε σχέση με το παρελθόν τη συμμετοχή των προοδευτικών Ιταλών που θα βρεθούν στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Αθήνας.

Με την παρουσία τους όμως στην Αθήνα θέλουν να τονίσουν ότι «θα είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων συντρόφων και συντροφισσών, στις μάχες τους και στις ελπίδες τους, για να τιμήσουμε τον αγώνα τους, την ευφυΐα τους και την αντίστασή τους, για να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί στους σκληρούς και απαραίτητους αγώνες για μια άλλη Ευρώπη».

Το κάλεσμα

Με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλη Ευρώπη*

Η Ελλάδα θα πάει στις πρόωρες εκλογές που θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας την επόμενη στιγμή από την ήττα στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Η χώρα κινδυνεύει να καταλήξει στα χέρια του Μητσοτάκη, γόνου μιας από εκείνες τις μεγάλες οικογένειες Ελλήνων πολιτικών που εναλλάσσονταν στο παρελθόν στα ηνία της χώρας, οδηγώντας την στην κρίση που το 2015 κλήθηκε να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς», σχολίασε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλο που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκε και αγωνίζεται αυτές τις ημέρες σπίτι με σπίτι σε μια μάχη που δεν είναι μόνο ελληνική.

Δεν ήταν μόνο ελληνική η άνιση μάχη που έπρεπε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εναντίον της τρόικας και των ισχυρών εξουσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν για να τον υπερασπιστεί είχε ξεσηκωθεί η προοδευτική Ευρώπη, η κριτική στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και την Ευρώπη σαν θετή μητέρα θα έπαιρνε μια δημοκρατική όψη, κλείνοντας το έδαφος στα εθνικιστικά και αντιδραστικά κινήματα σε όλη την ήπειρο. Η Ελλάδα, αντίθετα, αφέθηκε μόνη απέναντι σε ένα τεράστιο εκβιασμό και μια τεράστια πολιτική βία και το τίμημα το πληρώνουμε παντού. Δεν αφορά μόνο τους Έλληνες ο αγώνας για να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στα απάνθρωπα και σκληρά προγράμματα λιτότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφαίμαξαν τη χώρα και από τα οποία κατάφερε να βγει πριν από ένα χρόνο. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές λαϊκές συνοικίες, ακόμη και στις τελευταίες εκλογές, δείχνει τον δρόμο που οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις σε πολλά μέρη της Ευρώπης έχουν χάσει, χάνοντας την επαφή με τον λαό τους γιατί δεν τον φροντίζουν.

Δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, με τον εφιάλτη ότι η εξουσία κινδυνεύει να επιστρέψει σε αυτούς που παρήγαγαν την κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μια πιο ποικιλόμορφη πλειοψηφία, αλλά θα είναι ακόμη στα χέρια των πολιτικών οικογενειών που στο όνομα της αγοράς αύξησαν δραματικά την ανισότητα, κατέστρεψαν τη μεσαία εργαζόμενη τάξη, διέλυσαν την εργασία και τις κοινωνικές εγγυήσεις, τροφοδοτώντας την απογοήτευση, τη δυσαρέσκεια και τον ρατσισμό. Χωρίς μια αποφασιστική αντιστροφή της πορείας, που δεν φαίνεται να έχει μπει στην ημερήσια διάταξη, οι κίνδυνοι για την αντοχή του δημοκρατικού συστήματος και του κόσμου παραμένουν μπροστά μας.

Η ελληνική υπόθεση είναι ευρωπαϊκή. Γι’ αυτό το 2014 στην Ιταλία η Αριστερά πήγε στις εκλογές στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Γι’ αυτό είχαμε έρθει περίπου πεντακόσια άτομα στην Αθήνα το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, ήρθαμε μετά για το δημοψήφισμα, και ήρθαμε τις πιο συναρπαστικές και σκληρές μέρες που ακολούθησαν.

Θα είμαστε στην Αθήνα στις 7 Ιουλίου στο πλευρό των Ελλήνων συντρόφων και συντροφισσών, στις μάχες τους και στις ελπίδες τους, για να τιμήσουμε τον αγώνα τους, την ευφυΐα τους και την αντίστασή τους, για να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί στους σκληρούς και απαραίτητους αγώνες για μια άλλη Ευρώπη.

Όποιος θέλει να έρθει στην Αθήνα, μπορεί να απευθυνθεί στον Αργύρη Παναγόπουλο, στο mail: [email protected]

Λουτσιάνα Καστελίνα, Ραφαέλα Μπολίνι, Μαουρίτσιο Ατσέρμπο, Νικόλα Φρατοϊάνι, Ρομπέρτο Μορέα, Μάσιμο Τορέλι.

* Το κάλεσμα δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο» την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019. Μετάφραση - απόδοση: Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL