Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: / Θεανώ Φωτίου: Οι ίσες ευκαιρίες θέλουν και ειδικά μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: / Θεανώ Φωτίου: Οι ίσες ευκαιρίες θέλουν και ειδικά μέτρα

Για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία που έχουν ληφθεί μέσα στην τετραετία μίλησε αναλυτικά χθες σε εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Στο 3ο Γυμνάσιο της περιοχής η αν. υπουργός τόνισε ότι οι ίσες ευκαιρίες για όλους εξασφαλίζονται με πράξεις και όχι ανεδαφικές διακηρύξεις σαν αυτές της Νέας Δημοκρατίας. Επισήμανε πως είναι εφικτό ένα καλύτερο μέλλον για τους ΑμεΑ στη χώρα μας και ήταν κάτι που αποδείχτηκε ακόμη και "μέσα σε καθεστώς Μνημονίου", καθώς δικαιώθηκαν αιτήματα χρόνων.

"Πρόσφατα εξειδικεύσαμε, με τον Νόμο 4488/17, την Οδηγία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων" ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της η αν. υπουργός και πρόσθεσε: "Το ύψιστο δικαίωμα των ΑμεΑ είναι η ένταξή τους στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας. Η ένταξη αυτή, για να γίνει, απαιτεί θετικές διακρίσεις υπέρ των αναπήρων για να εξασφαλιστεί η ισοτιμία τους με τους μη ανάπηρους".

Η Θ. Φωτίου υπογράμμισε ακόμη την αντίφαση των διακηρύξεων που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς από τη μία οι υποψήφιοί της ζητούν ίσες ευκαιρίες για τα ΑμεΑ, από την άλλη όμως δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα.

"Για να υπάρξουν οι ίσες ευκαιρίες, απαιτούνται οι ειδικές ρυθμίσεις υπέρ αναπήρων. Μόνο έτσι θα γίνει η ένταξη στην κοινωνία και στην εργασία" σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση:

1. Το 15% των νέων θέσεων που προκηρύσσονται στο Δημόσιο είναι αποκλειστικά για ΑμεΑ.

2. Σε όλες τις θέσεις υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση.

3. Ο ανάπηρος που διορίζεται για κατάρτιση ή απασχόληση ορισμένου χρόνου διατηρεί το επίδομά του.

4. Δεν χάνει το επίδομά του όποιος, ενώ έχει προβλήματα ψυχικής υγείας και νοητικής στέρησης, βρίσκει δουλειά.

5. Εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας από τα εισοδήματά του.

6. Το παιδί με αναπηρία πριμοδοτείται σε όλα τα επιδόματα που παρέχει το κράτος για τα παιδιά και τις οικογένειες (οικογενειακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠμεΑ, ΚΔΗΦμεΑ).

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ακόμη στην ενίσχυση του σώματος των εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, ψηφίζοντας μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια για επιπλέον 4.500 προσλήψεις.

Ένα ακόμη καινούργιο, σημαντικό κεφάλαιο για την αναπηρία θεωρεί η υπουργός πως είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος, καθώς "μειώνει τους χρόνους αναμονής, τη γραφειοκρατία και την αυθαιρεσία". Πρόσθεσε επίσης ότι ήδη εφαρμόζεται ο νέος ΕΠΠΑ (Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας), όπου οι μη αναστρέψιμες παθήσεις από 45 επεκτάθηκαν σε 135 και εντάχθηκαν για πρώτη φορά 160 σπάνιες ασθένειες.

"Προχωράμε", ανέφερε, "στην αναδιοργάνωση των ΚΕΠΑ. Τα συνδέουμε ψηφιακά με τα Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ. Τα πολλαπλασιάζουμε και τα ενισχύουμε με τις ειδικότητες που απαιτούνται. Υλοποιούμε αιτήματα ζωτικά του αναπηρικού κινήματος, ώστε, πρώτον, να πάψει η ατελείωτη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του ανάπηρου, δεύτερον, να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ, τρίτον, να μειωθεί ο χρόνος απονομής του τελικού επιδόματος".

Όσον αφορά το διοικητικό πεδίο, επισήμανε πως η ψηφιοποίηση "με κάνει πιο αισιόδοξη". "Αλλάζει τη ζωή των ανάπηρων και προχωρά σε εφαρμογές εξαιρετικές όπως το Relay για τους κωφούς και βαρήκοους που υλοποιεί το ΕΙΚ."

Τελευταία άφησε μια τεράστια, όπως τη χαρακτήρισε, αλλαγή, που επιχειρεί μέσα από την αποϊδρυματοποίηση.

Η αποϊδρυματοποίηση έχει δυο όψεις, ανέφερε: α) Να βγουν οι ανάπηροι από τα ιδρύματα, β) να καταργήσουμε τα άσυλα, όπως τα Λεχαινά, όπου υλοποιούμε πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ.

"Γι' αυτό πήραμε δυο μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες: τον νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία και την ΚΥΑ για Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και συγχρόνως να κρατήσουμε τους ανάπηρους στα σπίτια τους."

"Δεν θα επιτρέψουμε το πισωγύρισμα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να γκρεμίσει αυτά που με σκληρή προσπάθεια χτίσαμε από κοινού" διεμήνυσε ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Θεανώ Φωτίου.

Χρηματοδότηση για απαραίτητο εξοπλισμό στα σχολεία

Πρόσκληση ύψους 55 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση νέων ή την επικαιροποίηση παλαιών μελετών, εγκεκριμένων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και την υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στα σχολεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα και τα μέσα πυροπροστασίας αφορούν στην εγκατάσταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση, όπως και στον έλεγχο της καλής λειτουργίας των συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα απολύτως αναγκαίο για τη θωράκιση των σχολείων μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με δεδομένο ότι σε πολλά από αυτά το σύστημα πυροπροστασίας ήταν ελλιπές ή και απαρχαιωμένο.

Ανακοινώθηκε επίσης η πρόσκληση, ύψους 35 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων. Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα 7.361 σχολεία δεν διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο και 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL