Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
300 νέοι καλλιτέχνες από 10 χώρες υπόσχονται ότι θα "αναστατώσουν" τη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

300 νέοι καλλιτέχνες από 10 χώρες υπόσχονται ότι θα "αναστατώσουν" τη Θεσσαλονίκη

Πώς θα σας φαινόταν να παρακολουθήσετε δωρεάν στο Γεντί Κουλέ και έξω από το κελί όπου κρατούνταν ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο τελευταίος ποινικός θανατοποινίτης, την παράσταση "Αρίστος", που βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη και αναφέρεται στη ζωή του; Πώς θα σας φαινόταν να περπατάτε στο λιμάνι και να πέσετε πάνω σε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο για τον αποχωρισμό και τη μετανάστευση ή να κάνετε τη βόλτα σας κατά μήκος της παραλίας και να συναντάτε στα πάρκα της νέους καλλιτέχνες να κάνουν εκεί τις πρόβες τους, διότι τους έγινε "Έξωσις" επειδή ενοχλούσαν τους περίοικους;

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα, και εν πολλοίς ανατρεπτικά, θα συμβαίνουν από την Τετάρτη 8 Μαΐου και για πέντε ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εξελιχθεί σε δρόμους, μνημεία, πλατείες, μουσεία και χώρους αποχωρισμού ή επανένωσης (λιμάνι και σιδηροδρομικός σταθμός) το 2ο SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival. Ένα φεστιβάλ νεολαιίστικο, συμμετοχικό, που εξελίσσεται στον δημόσιο χώρο και είναι για όλους τους πολίτες, αφού δεν έχει εισιτήριο. Ένα φεστιβάλ που σκοπεύει να "αναστατώσει" ευχάριστα την πόλη και να την πλημμυρίσει με καλλιτεχνικά δρώμενα μέσα από τα οποία νέοι δημιουργοί από την Ελλάδα, χώρες των Βαλκανίων, του ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τέχνες, διαφορετικές κουλτούρες, αλλά και γενιές. Θα προσπαθήσουν να μας ταξιδέψουν στις δικές τους ξεχωριστές αναζητήσεις ψυχής και να μας μυήσουν στις πιο σύγχρονες και μοντέρνες μορφές τέχνης, έξω από συμβατικές φόρμες. Πάνω από 70 δράσεις θα παρουσιαστούν το πενθήμερο του φεστιβάλ, από 300 καλλιτέχνες και συντελεστές, εκ των οποίων οι 80 προέρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, το Ισραήλ, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κόσσοβο.

Πιο δυναμικό

Το SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival, που στοχεύει να γίνει ένας μεγάλος πολιτιστικός θεσμός στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και ο επικεφαλής του Σταύρος Παναγιωτίδης, που ήταν και ο εμπνευστής του, είναι αισιόδοξος ότι η φετινή δεύτερη διοργάνωση θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία και απήχηση από την πρώτη, διότι "ενσωματώνει" την εμπειρία που αποκτήθηκε και χαίρει μεγαλύτερης προβολής. Υπολογίζεται ότι πέρυσι, και παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ περί τα 10.000 άτομα, ενώ φέτος ο κόσμος αυτός αναμένεται να υπερπολλαπλασιαστεί. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολύ περισσότερα σχήματα που συμμετέχουν και το προβάλλουν, ενώ είναι και πιο δυναμική η συμμετοχή των πολιτιστικών φορέων της πόλης (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ΜΟΜUS).

Ιστορίες και τοπόσημα

"Θέλαμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος στα διαφορετικά καλλιτεχνικά δρώμενα, μεγαλύτερο εύρος και συνδυασμό τεχνών. Θέλαμε επίσης να έχουμε θεάματα που να 'κουμπώνουν' με τα τοπόσημα της πόλης, ώστε τα δρώμενα να παίρνουν χαρακτήρα από τον χώρο και το αντίστροφο" επισημαίνει ο Στ Παναγιωτίδης. Φέρνει ως παράδειγμα την παράσταση "Αρίστος" από την ομάδα Yedi Kule Project, που αναφέρεται στη γνωστή υπόθεση Παγκρατίδη, λέγοντας ότι "πρόκειται για ένα υψηλής συγκινησιακής φόρτισης γεγονός, διότι θα δοθεί έξω από τον χώρο όπου κρατούνταν ο Παγκρατίδης και κοντά στον χώρο που εκτελέστηκε". "Δεν προσπαθεί κανείς να αποδώσει δικαιοσύνη, αλλά ίσως φωτίζοντας πτυχές ή περιπτώσεις αδικίας του παρελθόντος μπορείς να υπερασπίζεσαι τον αδικημένο τού σήμερα κι αυτό είναι χρέος όλων μας" σχολίασε για την παράσταση στη σχετική συνέντευξη Τύπου η Στέλλα Μανικάτη εκπροσωπώντας την καλλιτεχνική ομάδα.

Αντίστοιχα, για δρώμενα που αφορούν τη μετανάστευση και τον αποχαιρετισμό επιλέχθηκε ο χώρος του λιμανιού, ενώ φέτος το φεστιβάλ θα επεκταθεί και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Οι χώροι φιλοξενίας εκδηλώσεών του, όπως είπε η συντονίστρια της διοργάνωσης Ματούλα Κούτσαρη, ποικίλλουν ως προς τον χαρακτήρα και την ιστορία τους. Πέρα από τους χώρους που ανήκουν στους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, τα καλλιτεχνικά και εικαστικά δρώμενα θα φιλοξενηθούν σε πληθώρα ιστορικών μνημείων. Επταπύργιο, Μπέη Χαμάμ, Ροτόντα, ναός Άγιου Αντωνίου, Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, Βυζαντινό Λουτρό ανοίγουν τις πόρτες τους, όπως και η Α' προβλήτα του λιμανιού, τα πάρκα της παραλίας και πλατείες, για να φιλοξενήσουν μουσικές, χορό, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές τέχνες, εκθέσεις φωτογραφίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει στον ιστότοπο https://skgbridgesfestival.com.

Στόχος να σταματήσει το brain drain των νέων δημιουργών

Ο Στ. Παναγιωτίδης εντάσσει το SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει "φιλική για τον χρήστη, τον πολίτη, τον νέο άνθρωπο την πόλη και τη χώρα", δίνοντάς του χώρο να δημιουργήσει και να παρουσιάσει την καλλιτεχνική του δουλειά σε έναν δημόσιο χώρο. Στόχευση, όπως τονίζει, είναι "να σταματήσει το brain drain και για τους νέους καλλιτέχνες, που συχνά αναγκάζονται και φεύγουν από την Ελλάδα για να μπορέσουν να υλοποιήσουν το όραμά τους σε μια άλλη χώρα, αλλά και την άλλη διάστασή του, που είναι η διαρροή από την περιφέρεια προς το κέντρο, δηλαδή την Αθήνα". Γι' αυτό και επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη που έχει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό δυναμικό, το οποίο όμως είναι δύσκολο να συγκρατήσει. Χάνοντάς το χάνει και κομμάτι της φυσιογνωμία της.

"Πόλη είναι οι άνθρωποι της. Την πόλη την αλλάζουν οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι. Είναι αυτοί που μπορούν να την πάρουν στα χέρια τους και να της φτιάξουν μια νέα φυσιογνωμία, να την ανοίξουν ακόμη περισσότερο από ό,τι έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και να παρουσιάζει στον κόσμο μια νέα ιστορία για τον εαυτό της, μια άλλη εικόνα, μιας πόλης νεανικής, καλλιτεχνούπολης, με φεστιβαλικό χαρακτήρα 365 ημέρες τον χρόνο. Αυτό είναι οι νέοι άνθρωποι και οι καλλιτέχνες" υποστηρίζει ο εμπνευστής του φεστιβάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL