Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Το νερό, ανεκτίμητος θησαυρός για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νερό, ανεκτίμητος θησαυρός για όλους

Είναι σχεδόν "νόμος" να κυριαρχείται η επικαιρότητα (διεθνώς και τοπικά) με τα κακά μαντάτα, όπως λέγαν οι παλιοί. Άλλωστε, σπάνια έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια καλή είδηση και δυστυχώς πολλές φορές δεν το κάνουμε (ή το κάνουμε ελάχιστα). Αφορμή, γι' αυτή την "εισαγωγή" έδωσε η πρόσφατη, πραγματικά χαρμόσυνη είδηση για την ανεύρεση πέντε (!) υπογείων λιμνών σε μια από τις πλέον ξερές, στεγνές περιοχές του πλανήτη, στη βόρεια Κένυα, στην περιφέρεια της Τουρκάνα. Κάποιοι θα υπομειδιούν για μια τέτοια είδηση, ίσως γιατί, όπως λένε συχνά, έρχεται από "μακριά", ή τι αλλάζει για μας κ.ο.κ.

Όμως, αν ακόμη θέλουμε να είμαστε συνάνθρωποι και δεν μετριόμαστε μόνο με τη δική μας κατάσταση (κάποτε αρκετοί μιλάγαμε για διεθνισμό), τουλάχιστον σήμερα ας εννοούμε και ας κινούμαστε με αλληλεγγύη για όλους. Εν προκειμένω, η ανακάλυψη των τεραστίων υδάτινων "αποθεμάτων" δίνει την ευκαιρία για ζωή και ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους και μόνο μεγάλη χαρά μπορούμε να "πάρουμε" όλοι μας.

Σκεφτείτε ότι από τα επίσημα στοιχεία γνωρίζουμε ότι στην Κένυα περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε νερό, ενώ 28 εκατομμύρια είναι χωρίς κατάλληλες υγειονομικές προϋποθέσεις.

Ένας πρόσθετος λόγος για ικανοποίηση είναι ότι η ανακάλυψη έγινε λόγω της αξιοποίησης των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (ακόμη και δορυφόρων) και επιστημονικών εργασιών.

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα ήταν προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας, της UNESCO (που επιτελεί "αθόρυβα" και διαρκώς πολύτιμο έργο) και με την οικουμενική υποστήριξη της "μακρινής" Ιαπωνίας!

Ίσως αυτή η είδηση μας δείχνει σ' ένα βαθμό πόσες μεγάλες δυνατότητες διάσωσης, υποστήριξης, ανάπτυξης ολόκληρων περιοχών, πληθυσμών του πλανήτη έχουμε όταν η συνέργεια επιστήμης, τεχνολογίας, φορέων, κυβερνήσεων κ.ά. είναι ουσιαστική. Αν τώρα αυτός ο πλούτος πραγματικά αξιοποιηθεί σε όφελος όλων και όχι "μεθαύριο" ν' ακούσουμε τίποτε σενάρια, σχέδια "ιδιωτικοποίησης" (ξέρετε παίχτηκαν παντού ακόμη και στην Ευρώπη...), τότε η καλή είδηση είναι μια ξεχωριστή ιστορία που πρέπει να "παραδειγματίσει" πολλούς.

Το γεγονός ότι οι ποσότητες νερού που ανακαλύφθηκαν πολλαπλασιάζουν (γίνεται λόγος για αύξηση πάνω από... 900%) τις έως σήμερα γνωστές ποσότητες στην Κένυα είναι πραγματικά μια καθοριστική "πρόσθεση" προοπτικής.

Ας ελπίσουμε ότι ανάλογες ειδήσεις στο μέλλον θα μας τονώσουν στα αυτονόητα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL