Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Έξι χρόνια ΒΙΟΜΕ, έξι χρόνια αυτοδιαχείριση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / Έξι χρόνια ΒΙΟΜΕ, έξι χρόνια αυτοδιαχείριση

Ο εργατικός αγώνας της ΒΙΟΜΕ, του μοναδικού αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στην Ελλάδα, συνεχίζεται. Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από τότε που οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ Johnson πήραν το εργοστάσιο στα χέρια τους στη Θεσσαλονίκη και του έδωσαν πάλι πνοή.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι έδωσαν στο εργοστάσιο και στον τρόπο δουλειάς τους άλλο χαρακτήρα. Η κυριότερη αλλαγή είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ιδιοκτήτης. Ή, για να το πούμε πιο απλά, αφεντικό. Οι εργαζόμενοι αποφασίζουν σε συνελεύσεις για τα ζητήματα που προκύπτουν και συνεργάζονται για τους ίδιους σκοπούς. Επιπλέον τα προϊόντα που παράγονται είναι φιλικά στο περιβάλλον και από καιρό σε καιρό βελτιώνονται.

Η επίδραση της ΒΙΟΜΕ στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας είναι ορατή, με χιλιάδες να στηρίζουν το εγχείρημα.

Επί έξι χρόνια αποδεικνύεται ότι ακόμη και μια εργοστασιακή μονάδα μπορεί να δουλέψει χωρίς ιεραρχία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ βρίσκονται σε επαφή με τις κοινωνικές ανάγκες, έχοντας εργατικό ιατρείο στον χώρο τους, στηρίζουν αντίστοιχες αυτοοργανωμένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες και εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε άλλους εργατικούς αγώνες.

Συμμετέχουν επίσης σε διεθνή φόρουμ με άλλα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια και κάθε χρόνο αξιοποιούν τα γενέθλιά τους, ώστε να αποτυπώσουν το όραμά τους για την κοινωνία.

Έτσι και φέτος διεξάγεται διήμερο εκδηλώσεων, στο οποίο θα συμμετέχουν και άλλοι παραγωγοί, θα γίνουν συζητήσεις και θα πραγματοποιηθούν συναυλίες στο κλείσιμο της κάθε ημέρας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα Σάββατο (23.2) από τις 12 μ. παζάρι παραγωγών, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. πανελλαδική συνέλευση αλληλέγγυων υποστηρικτών και από τις 8 μ.μ. live με τους "Ψύλλους στ' Άχυρα".

Το παζάρι των παραγωγών θα λειτουργήσει και την Κυριακή με την ίδια ώρα έναρξης. Στις 2 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση για δράσεις στον χώρο του ΑΠΘ (φοιτητική κοινότητα - οικογιορτή - ΒΙΟΜΕ) και δημιουργία φούρνου στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ και στις 4 μ.μ. θα υπάρξει γλέντι με τους Γκιντικι & Χρήστο Τζιτζιμίκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL