Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Τα Πρωτοχρονιάτικα καραβάκια των ευχών στην Χίο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Πρωτοχρονιάτικα καραβάκια των ευχών στην Χίο (Video)

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μικρά παιδιά, οι καλαντιστές λένε τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στα χέρια τους ένα καράβι, αρχικά χάρτινο, μετά τσίγκινο, αργότερα με αυτοσχέδια ομοιώματα πλοίων.

Εκτός από το καράβι, οι καλαντιστές μικροί και μεγάλοι συνόδευαν τα κάλαντα με αυτοσχεδιασμούς και παινέματα με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπως η πύλινη τσαμπούκα και ενός αυτοσχέδιο τουμπιού (τύμπανο).

Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Χίου όπου οι μαθητές συναγωνίζονται και στην κατασκευή του πλοίου και στους αυτοσχεδιασμούς με τις ευχές.

Σήμερα παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Βουνακίου της Χίου το έθιμο αναβίωσε για 6η χρονιά φέτος χάρη στην εργασία, την όρεξη και το μεράκι μαθητών και καθηγητών. Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και χάρισαν απλόχερα ευχές στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Μάλιστα πολλοί αυτοσχεδιασμοί είχαν κοινωνικά μηνύματα αλληλεγγύης και αγάπης, με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, μηνύματα κατά της ανεργίας ή την αγωνία για μόνιμη έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη του λιμανιού στο νότιο μέρος του νησιού.

Τα παιδιά ευχήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο αγάπη, υγεία, ευτυχία, καλή χρονιά και τα αισιόδοξα μηνύματά τους φώτισαν με λαμπρό τρόπο τον ερχομό του νέου έτους.

Κατ. Μπρέγιαννη

Το καραβάκι μαθητών από τα Μαστιχοχώρια

Το καραβάκι του ειδικού σχολείου Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL