Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Φωτάκης στην ΑΥΓΗ: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία στον τομέα της ιατρικής ακριβείας

ΑΓΝΩΣΤΗ

Όταν η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας έχει τα τελευταία χρόνια υπερδιπλασιαστεί κι ενώ η κοινωνία είναι πληγωμένη από την κρίση, αναδεικνύεται ένα καθήκον: η σημασία της έρευνας για τη στήριξη της κοινωνίας, η απήχηση που μπορεί να έχει, πρέπει να γίνει ορατή με τρόπο απτό και συγκεκριμένο.

Στο καθήκον αυτό ανταποκρίνονται οι εμβληματικές δράσεις που έχουμε διαμορφώσει στον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ. Η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία αποτελεί ένα γλαφυρό παράδειγμα. Η Πολιτεία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, συντονίζει και αξιοποιεί την έρευνα στον αναδυόμενο αυτόν επιστημονικό τομέα με βάση το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στη χώρα και στη διασπορά, δημιουργώντας άμεσα τέσσερις μονάδες ιατρικής ακριβείας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Έτσι, η χώρα γίνεται έγκαιρα συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στον διεθνή χώρο αντί απλώς να ακολουθεί.

Η διεύρυνση του Δικτύου στη Λάρισα και στα Ιωάννινα για την κάλυψη ολόκληρης της χώρας αποτελεί προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η δημιουργία Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για κληρονομικά καρδιολογικά νοσήματα με έμφαση στο μεγάλο θέμα του αιφνίδιου θανάτου. Επίσης σχεδιάζεται Δίκτυο για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Στόχος είναι, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, να διασφαλιστεί η διαγνωστική επάρκεια και οι δυνατότητες της ιατρικής ακριβείας για την εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών να είναι προσβάσιμες από το δημόσιο σύστημα Υγείας προς όφελος όλων των πολιτών.

Η παροχή των υπηρεσιών αναμένεται να ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2019.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις