Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / ΟΗΕ: Ο φόβος κρύβει τις πραγματικές διαστάσεις της έμφυλης βίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / ΟΗΕ: Ο φόβος κρύβει τις πραγματικές διαστάσεις της έμφυλης βίας

"Ακόμη δεν γνωρίζουμε την ακριβή έκταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, καθώς παραμένει ο φόβος για αντίποινα σε περίπτωση που μια γυναίκα καταγγείλει το γεγονός ή ο φόβος της να μην γίνει πιστευτή ή ακόμη και να τη βαρύνει το στίγμα" διαπιστώνει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών Φουμζίλ Μλάμπο - Νγκούκα, που κατάγεται από την Νότια Αφρική. "Αυτοί οι φόβοι κάνουν χιλιάδες γυναίκες που επιβίωσαν από τις έμφυλες επιθέσεις να σιωπούν και να κρύβουν την πραγματική έκταση του φαινομένου πίσω από φρικιαστικές για τις ίδιες ιστορίες" συνεχίζει στο μήνυμά της για την 25η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί Παγκόσμια η Ημέρα μνήμης για τη βία κατά των γυναικών.

Η αρχή της βίας...

Η Φουμζίλ Μλάμπο - Νγκούκα καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη βία κατά των γυναικών ως μορφή διάκρισης εις βάρος τους και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επηρεάζει όλο το εύρος της κοινωνικής ζωής.

Μπορεί στη χώρα μας η βία κατά των γυναικών να διώκεται ως έγκλημα και πρόσφατα να έχουν ψηφιστεί διατάξεις που να προστατεύουν τη γυναίκα σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, αλλά έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Κι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες και οι κοινωνίες του κόσμου.

Αν δει κανείς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, θα το αντιληφθεί, καθώς εκτιμάται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών διεθνώς έχουν υποστεί είτε φυσική είτε σεξουαλική βία ή και τις δυο μορφές βίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Από αυτές τις γυναίκες το 70% έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους ή από άτομο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία καταγράφουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης σε σχέση με αυτές που δεν έχουν υποστεί ποτέ στη ζωή τους βία.

Σωματεμπορία και αναγκαστικοί γάμοι

Παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτες του ΟΗΕ, έχει διαπιστωθεί ότι το 51% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα σωματεμπορίας είναι ενήλικες. Εάν σε αυτές υπολογιστούν και τα κορίτσια, το ποσοστό ανέρχεται σε 71% του συνολικού γυναικείου πληθυσμού που εκτίθεται στη σωματεμπορία.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε τους αναγκαστικούς γάμους ανήλικων κοριτσιών. Εκτιμάται ότι στις μέρες μας περίπου 650 εκατομμύρια γυναίκες έχουν εξωθηθεί σε αναγκαστικούς γάμους σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, ο μέσος όρος αναγκαστικών γάμων μειώθηκε από ένα στα τέσσερα σε ένα στα πέντε κορίτσια.

Βέβαια στη Δυτική και την Κεντρική Αφρική αυτή η φρικτή πρακτική είναι πολύ διαδεδομένη με τέσσερα στα δέκα κορίτσια να αναγκάζονται να παντρευτούν σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Δυστυχώς, αυτό έχει βαριές επιπτώσεις για τα ίδια τα κορίτσια, καθώς επιβαρύνονται με πρόωρες εγκυμοσύνες, ενώ παράλληλα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο χάνοντας την ευκαιρία να ζήσουν καλύτερα.

Αφαίρεση γεννητικών οργάνων

Παράλληλα, μελέτες του ΟΗΕ δείχνουν ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή σε από τριάντα χώρες, που έχουν τη σχετική καταγραφή. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες τα κορίτσια υφίστανται κλειτοριδεκτομή σε ηλικία πριν από τα πέντε έτη ζωής τους. Λόγω της μετακίνησης του πληθυσμού η αφαίρεση γεννητικών οργάνων παίρνει παγκόσμια διάσταση και κυρίως στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μορφή έμφυλης βίας συνιστά η εξώθηση στη σεξουαλική πράξη. Έρευνες δείχνουν ότι κάποια στιγμή της έφηβης ζωής τους τουλάχιστον 15 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως έχουν εξαναγκαστεί στη σεξουαλική πράξη. Μόλις πέρυσι, περί τα 9 εκατομμύρια κορίτσια έπεσαν θύματα. Σε αρκετές, μάλιστα, χώρες τα κορίτσια στην ηλικία της εφηβείας ωθούνται στο σεξ είτε από τον σύζυγό τους είτε από τον κηδεμόνα τους είτε ακόμη και από τον σύντροφό τους.

Βία στα σχολεία

Παγκοσμίως έναν στους τέσσερις μαθητές ηλικίας 11 έως 15 ετών έχει υποστεί επίθεση στο σχολεία τουλάχιστον για μια ημέρα τον τελευταίο μήνα. Παρότι δεν έχει εντοπιστεί διαφοροποίηση με βάση το φύλο στα θύματα, εντοπίζεται ότι είναι πιο πιθανό ένα αγόρι να υποστεί φυσική βία, ενώ ένα κορίτσι να υποστεί ψυχολογική βία μέσω του αποκλεισμού του ή της διασποράς άσχημων φημών εις βάρος του.

Ο σχολικός εκφοβισμός επηρεάζει ιδιαίτερα τα κορίτσια και αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη μελλοντική εκπαιδευτική τους πορεία. Ακόμη και όταν τα κορίτσια καταφέρνουν να αποκτήσουν υψηλούς ακαδημαϊκούς τίτλους, έχει καταγραφεί ότι τα επίπεδα σεξουαλικής παρενόχλησης παραμένουν υψηλά. Σε έρευνα που έγινε σε 27 πανεπιστήμια των ΗΠΑ εντοπίστηκε ότι το 23% των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

ΣΥΡΙΖΑ: "Σπάμε το φράγμα της σιωπής"

Για την ημέρα κατά της έμφυλης βίας, το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως πρόκειται για "υπόμνηση" ως προς το σύγχρονο παρόν της βίας επισημαίνοντας ότι είναι "επείγουσα" η ανάγκη "να ανατραπούν και να εξαλειφθούν οι συνθήκες ανοχής και αναπαραγωγής της έμφυλης βίας". "Είναι η μέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες που διεκδικούν και αντιστέκονται, που σπάνε το φράγμα της σιωπής, που ανατρέπουν τους μύθους περί συνενοχής και παίρνουν θέση ενάντια στη βία κατά των γυναικών" τονίζει.

"Η βία κατά των γυναικών έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας και ελέγχου του γυναικείου σώματος", εξηγεί το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι:

"Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις. Μας αφορά εξίσου η ρατσιστική, σεξιστική, τρανσφοβική και ομοφοβική βία που στρέφεται εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αναπαραγόμενη σε ακροδεξιούς θυλάκους που δεν διστάζουν να λιντσάρουν σε δημόσια θέα τον Ζακ Κωστόπουλο, ακτιβιστή του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος". "Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε μαζί, ενώνοντας δυνάμεις, για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να υπάρξει μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών" καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL