Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χωρίς αναπνοή παρελήφθη ο Ζακ Κωστόπουλος σύμφωνα με το Δελτίο του ασθενοφόρου

Το Δελτίο του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον Ζακ Κωστόπουλο από την Γλάδστωνος έφερε στη δημοσιότητα ο 105,5 Στο Κόκκινο. Τα στοιχεία σχετικά με την εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή επιβεβαιώνουν και τυπικά την εικόνα που προκύπτει από μαρτυρίες και βίντεο, ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν η μεταφορά του με χειροπέδες. Ερωτηματικά για τη στάση του ΕΚΑΒ

Είναι σαφές από το Δελτίο του ασθενοφόρου ότι ο Ζακ Κωστόπουλος παρελήφθη χωρίς αναπνοή και με απώλεια συνείδησης. Δυσανάγνωστα είναι τα σημεία που αναφέρονται στο σφυγμό και την αρτηριακή του πίεση, με τα στοιχεία να προσομοιάζουν με μουτζουρωμένα μηδενικά.

Η αναφορά SPO2, που καταγράφει τον κορεσμό του οξυγόνου, είναι 0% , κάτι που όπως μας εξήγησαν γιατροί δεν αντιστοιχεί σε κανονική τιμή και πιθανότατα σημαίνει ότι το οξύμετρο δεν μπόρεσε να μετρήσει τίποτα, γεγονός που συγκλίνει ότι ο Ζακ δεν είχε σφυγμό. Ένα επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί ότι ήταν ήδη νεκρός, είναι ότι κατά τη μεταφορά του δεν του έβαλαν οξυγόνο.

Σε κάθε περίπτωση, δε μπορεί και τυπικά να σταθεί οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι υπήρχε λόγος μεταφοράς του ασθενή με χειροπέδες, αφού σε αυτή την κατάσταση δε συνιστούσε απειλή για κανέναν.

Ακόμα και στο εγχειρίδιο της αστυνομίας «Αστυνομική δεοντολογία και βέλτιστες πρακτικές αστυνομικών ενεργειών»  αναφέρεται ότι «αν ένας κρατούμενος είναι αρκετά άρρωστος ή τραυματισμένος, ώστε να είναι αχρηστευμένος, ίσως δεν κριθεί απαραίτητη η χρήση περιοριστικών μέσων».

Ως προς τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν οι διασώστες, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Πάνος Παπανικολάου, σημείωνει μιλώντας Στο Κόκκινο: «Αν οι διασώστες του ΕΚΑΒ είχαν εικόνα ότι ο Κωστόπουλος ήταν νεκρός, θα έπρεπε να του αφαιρέσουν τις χειροπέδες, γιατί η μεταφορά νεκρού δεμένου συνιστά περιύβριση νεκρού. Αν από την άλλη ο ασθενής ήταν ημιθανής, θα έπρεπε να του αφαιρέσουν τις χειροπέδες για να κάνουν προσπάθειες ανάνηψης».

Πέραν των στοιχείων που αναφέρονται στο Δελτίο Ασθενοφόρου, τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι:

- Η αναφορά σε κατάθεση ενός αυτόπτη μάρτυρα ότι είδε άνδρα του ΕΚΑΒ να κάνει κίνηση σαν να παίρνει σφυγμό και να απομακρύνεται, χωρίς να παρέχει πρώτες βοήθειες.

- Η αναφορά σε κατάθεση άλλου αυτόπτη μάρτυρα ότι είδε έναν άνθρωπο (τον Ζακ Κωστόπουλο) προφανώς νεκρό, καθώς και ότι το ασθενοφόρο ήρθε και έφυγε χωρίς αναμμένο φάρο.

- Το ότι δεν έγινε κάποια προσπάθεια ανάνηψης του Ζακ μπριν μπει στο ασθενοφόρο, αντίθετα έχουμε δει σε πλάνα να είναι δεμένος πάνω στο φορείο σε πλάγια θέση και έτσι να μεταφέρεται μέσα στο ασθενοφόρο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συγκλίνουν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ήδη νεκρός όταν μπήκε στο ασθενοφόρο. Όπως τονίζει Στο Κόκκινο ο κ.Παπανικολάου της ΟΕΝΓΕ, «το να μεταφέρεται ένας νεκρός, ή ημιθανής, δεμένος στο ασθενοφόρο είναι από μόνο του πάρα πολύ σοβαρό».

Παραμένει το ερώτημα, αν ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν δεμένος και όταν έφτασε στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς που τον παρέλαβαν να βεβαιώνουν στις καταθέσεις τους ότι ήταν ήδη νεκρός.

Καταγγελίες των υγειονομικών

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έχει ήδη προχωρήσει σε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού», απαιτώντας την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Τη «βαθειά ανησυχία τους για την εκκωφαντική σιωπή από πλευράς του ΕΚΑΒ για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την ημέρα», έχουν εκφράσει με κείμενό τους και 89 Υγειονομικοί, απαιτώντας «την άμεση ενημέρωση από πλευράς του ΕΚΑΒ, δημόσια, με κάθε λεπτομέρεια». Ζητούν μάλιστα απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

«-Σε τί πεδίο βρέθηκαν οι διασώστες

-Ζούσε ή όχι το θύμα κατά τη διάρκεια της αρχικής εκτίμησης

-Ποιός ανέλαβε τη σταθεροποίηση και μεταφορά του πολυτραυματία με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

-Ποιός ο ρόλος της αστυνομίας την ώρα της διάσωσης»

Συγκλονιστική έκκληση από την οικογένεια και τους φίλους του Ζακ Κωστόπουλου «Βγείτε, μιλήστε, καταθέστε για όσα είδατε»

«Φοβούνται, το καταλαβαίνω. Όμως όποιος έχει στοιχεία μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας ή με τις αρχές». Ο Νίκος Κωστόπουλος, αδερφός του Ζακ, άλλη μια φορά – μέσα από τις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» στο Κόκκινο με τη Τζούλυ Τσίγκα, ζητά την βοήθεια όσων έζησαν τη βαρβαρότητα της οδού Γλάδστωνος. Το ίδιο και ο Πάνος, ο αδερφικός φίλος του Ζαχαρία εδώ και 21 χρόνια. «Σας παρακαλούμε, βγείτε, εμφανιστείτε, πείτε μας τι έγινε γιατί σίγουρα γνωρίζετε. Βοηθήστε τις έρευνες με την κατάθεσή σας. Ο κόσμος φοβάται. Αλλά πρέπει να σταματήσει ο φόβος να υπερισχύσει το θάρρος για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Μιλούν για τον Ζαχαρία («έτσι τον λέγαμε εμείς») που δεν έμοιαζε καθόλου μ' αυτό που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί.

«Ήταν ένα ευαίσθητο και πολύ έξυπνο παιδί, ένας κλειστός άνθρωπος με μεγάλη – όμως – κοινωνική δράση» λέει ο Νίκος Κωστόπουλος για τον αδερφό του. «Αυτή η εικόνα που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, του εξαθλιωμένου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το σενάριο της ληστείας δεν ισχύει. Από τη δικογραφία που είναι ελλιπέστατη, είναι φανερό ότι υπάρχει συγκάλυψη. Δεν κάνουν όλα αυτά που προβλέπονται, υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία. Είναι σαν να προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα της ληστείας. Δε βρέθηκαν κλοπιμαία, ούτε αποτυπώματα. Εχουν εμφανιστεί κάποιοι μάρτυρες, αλλά παρακαλώ όσους είδαν τι συνέβη να καταθέσουν, να καλύψουμε τα κενά στη δικογραφία. Φοβούνται, το καταλαβαίνω. Όμως όποιος έχει στοιχεία, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, ή με τις αρχές. Και η πολιτική ηγεσία να πάρει θέση, να παρέμβει γιατί αυτό που συνέβη δείχνει ότι δε λειτουργεί σωστά το κράτος. Για τον Ζακ, αυτό που ελπίζω είναι ν' αποδοθεί δικαιοσύνη. Ώστε κανείς να μην περάσει αυτό που πέρασε εκείνος. Αυτή την άνανδρη δολοφονία  μπροστά σε κόσμο».

«Ο φόβος δεν τον κράτησε ποτέ πίσω από τα κινήματα»

Με δάκρυα στα μάτια ο Πάνος μιλάει για τον αδερφικό του φίλο. «Με τον Ζαχαρία είμαστε φίλοι από παιδιά, 21 ολόκληρα χρόνια. Ο φόβος δεν κράτησε ποτέ πίσω από τα κινήματα. Ήταν χαρισματικός, είχε ταλέντο σε ό,τι έκανε, αγαπούσε το θέατρο (είχε σπουδάσει στη δραματική σχολή και σε σχολή marketing) και την ελευθερία του λόγου. Κι όλα αυτά τα συνδύασε με πάθος και πυγμή και στο ακτιβιστικό του κομμάτι και στην καριέρα του σαν Drag Queen. Βρήκε το κουράγιο να μιλήσει δημόσια για την οροθετικότητά του αλλά και να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει και πολύ ακόμα κόσμο.

Οι φίλοι του και η οικογένειά του ζητάμε από όσους ήταν εκεί – και ήταν πάρα πολλοί - να μιλήσουν για ό,τι είδαν. Να εμφανιστούν και να καταθέσουν στον ανακριτή. Όπως και οι δύο άνδρες που εμφανίζονται μαζί με τον Ζαχαρία στο τελευταίο βίντεο, έξω από το αρτοποιείο. Σας παρακαλούμε, βγείτε, μιλήστε, εμφανιστείτε, πείτε μας τι έγινε γιατί σίγουρα γνωρίζετε. Βοηθήστε τις έρευνες με την κατάθεσή σας. Ο κόσμος φοβάται. Αλλά πρέπει να σταματήσει ο φόβος και να υπερισχύσει το θάρρος για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Πηγή: Στο Κόκκινο

 

 
 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο