Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Νεκρός ο Ζακ Κωστόπουλος - Σοκ από το άγριο λιντσάρισμα του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεκρός ο Ζακ Κωστόπουλος - Σοκ από το άγριο λιντσάρισμα του

Τελευταία ενημέρωση:

Στο χωριό Κίρρα Φωκίδας, η κηδεία του Ζακ Κωστόπουλου έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς η οικογένειά του είχε ζητήσει να μην παρευρεθούν ΜΜΕ και να σεβαστούν την οδύνη τους..

Αύριο στις 10 απολογείται στον τακτικό ανακριτή ο 73χρονος κοσμηματοπώλης. Στον εισαγγελέα και ο 55χρονος για συμμετοχή στον ξυλοδαρμό του.

Δεν προσδιορίζεται στο πόρισμα των ιατροδικαστών τα αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Αναμένονται πλέον τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να πέσει φως στην αιτία θανάτου του.



Σοκ από το πρωτοφανoύς αγριότητας περιστατικό ανθρωποκτονίας νεαρού ακτιβιστή, ομοφυλόφιλου, αρθρογράφου, μέλους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Το θέμα της αυτοδικίας που έρχεται στο προσκήνιο με τον πιο βάρβαρο τρόπο οφείλει να προβληματίσει όλες/ους, σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται δημοκρατική.

Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Αntivirus  Βασίλης Θανόπουλος μιλά στο avgi.gr με ζεστά λόγια για τον Ζακ. «Ήταν ένας γλυκός και ζεστός άνθρωπος ο Ζακ με έντονη ακτιβιστική δράση. Πολύ δημοφιλής και αγαπητός στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Δεν είχε πειράξει ποτέ κανένα αλλά και δεν φοβόταν να μιλήσει».

Η εισήγηση του Ζακ Κωστόπουλου, ακτιβιστή, με τίτλο «Σιωπή, προκατάληψη & στίγμα: ένα επικίνδυνο κοκτέιλ» -  Εκδήλωση «Αγώνας κατά του στιγματισμού οροθετικών ατόμων και sex workers» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Μαρτίου, 2015, στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ»

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ το περιστατικό κατεγράφη ως απόπειρα ληστείας στην οδός Γλαδστώνος 2 στην πλατεία Ομόνοιας στις 14:50 από χρήστη ναρκωτικών υπό απειλή μαχαιριού. Έσπασε την τζαμαρία του καταστήματος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Διεκομίσθη στον Ευαγγελισμό όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σήμερα συνελλήφθη ο 73 χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου για βαριά σωματική βλάβη κατά συναυτουργία. Ο β’ δράστης καταζητείται. Το θύμα ήταν 33 ετών.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η παρουσίαση του άγριου λιντσαρίσματος από τα ΜΜΕ. Στα δελτία ειδήσεων η ειδήση παρουσιάστηκε με τρόπο που η υπαιτιότητα του θανάτου βάρυνε το θύμα. Τα ΜΜΕ σε ρόλο Εισαγγελέα είχαν ήδη καταδικάσει το νεκρό «ναρκομανή» Ζακ. Ο «κοσμηματοπώλης» μάλιστα βγήκε στα κανάλια και παρουσίαστηκε ως θύμα, με τη δική του εκδοχή υποστηρίζοντας ότι ο Ζακ «αυτοτραυματίστηκε».

Αν δεν κυκλοφορούσε ευρέως στο διαδίκτυο το βίντεο κάμερας ασφαλείας που καταγράφει την αγριότητα με την οποία κλωτσούσαν το θύμα στο κεφάλι ενδεχομένως η εικόνα για το τι συνέβη να ήταν σήμερα εντελώς διαφορετική.

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Γλάδστωνος, οπού χθες άφησε την τελευταία του πνοή άντρας που επιχείρησε να ληστέψει το κατάστημα.

Ο κοσμηματοπώλης οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για τα αδικήματα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που είναι κακουργηματικού βαθμού και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η δικογραφία για τον καταστηματάρχη ανατέθηκε σε τακτικό Ανακριτή, από τον οποίο ήδη ο κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, ο κοσμηματοπώλης δεν έχει καμία συμμετοχή στην τραγική κατάληξη του ανθρώπου που επιχείρησε τη ληστεία: «Έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό γι’ όλους, στο οποίο όμως δεν έχει συμμετοχή στο επελθόν αποτέλεσμα ο εντολέας μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος. Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε πως ο κατηγορούμενος έπραξε τα αυτονόητα: «Η πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία ειδοποιώντας την αστυνομία. Έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του δράστη μαζί με άλλους περαστικούς που προσέτρεξαν. Στη συνέχεια ο δράστης της κλοπής στην προσπάθεια του να βγει τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά». 

Σύμφωνα με τον συνήγορο, δεν ήταν ο τραυματισμός του δράστη που επέδρασε στην απώλεια της ζωής του και ως απόδειξη σε αυτό ο κ. Αναγωστόπουλος τόνισε πως αφού βγήκε από το κοσμηματοπωλείο «και ενώ είχε ήδη έρθει στο σημείο η ομάδα ΔΙΑΣ αλλά και το ΕΚΑΒ, σηκώθηκε και επιτέθηκε εναντίον τους απειλώντας τους με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού».

Οι Αρχές εξετάζουν τα στοιχεία της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων και τα βίντεο.        

"Φαινόμενα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να απαντηθούν από την Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία"

«Καταδικάζω απερίφραστα το τραγικό συμβάν στο κέντρο της Αθήνας όπου νεαρός άρρωστος τοξικομανής, ύποπτος ληστείας, λιντσαρίστηκε από περαστικούς. Υπήρξε δολοφονία κι αυτά τα φαινόμενα εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να απαντηθούν από τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία» δήλωσε σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ όταν ρωτήθηκε για το τραγικό περιστατικό ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

Ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος

Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1985 από Έλληνες μετανάστες, μεγάλωσε στην Ελλάδα και αργότερα έφυγε ξανά στο εξωτερικό και ξαναέπεστρεψε. Ήταν ομοφυλόφιλος, οροθετικός και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και οργανώσεων που ασχολούνται με τα δικαιώματα οροθετικών ανθρώπων. Εργάστηκε σε κέντρο πρόληψης για τον HIV και έγραφε στο διαδίκτυο για θέματα που αφορούν τον HIV, τη σεξουαλικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή του το περιοδικό Antivirus που απευθύνεται στην LGBTQ κοινότητα της Ελλάδας υπογραμμίζει: "Το φονικό περιστατικό στην οδό Γλαδστώνος, μας στέρησε έναν ΔΙΚΟ μας άνθρωπο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε".

Antivirus: «Χάσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας»

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, μιας και ο αγαπημένος μας Ζακ Κωστόπουλος δεν είναι πια κοντά μας.

Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε έναν άνθρωπο που σημαίνει πολλά για εμάς.

Θα σε θυμόμαστε και θα σ΄αγαπάμε για πάντα.»

«Κάτι που ως περιοδικό θέλουμε να καταστήσουμε σαφές»

"Σήμερα βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για τον χαμό ενός δικού μας ανθρώπου, ενός σημαντικού μέλους της οικογένειάς μας. Και ήταν (είναι) κάτι δύσκολο, πολύ δύσκολο.

Αυτή τη στιγμή η είδηση του θανάτου του, της δολοφονίας του για να είμαστε ακριβείς, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, περιγράφοντας ένα συγκεκριμένο σκηνικό ανθρώπινης σκληρότητας και εγκληματικής συμπεριφοράς, που αφήνει όμως – δυστυχώς – χώρο για φθηνές δικαιολογίες. Καμία όμως δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε ό,τι συνέβη. Και αυτό ως περιοδικό θέλουμε να το καταστήσουμε σαφές".

Το φονικό περιστατικό στην οδό Γλαδστώνος, μας στέρησε έναν ΔΙΚΟ μας άνθρωπο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Μπορούμε όμως και πρέπει να διαφυλάξουμε τη μνήμη του ατόμου που μας έμαθε να πολεμάμε με τις στερεοτυπικές μας συμπεριφορές, κάνοντάς μας απλά καλύτερους/ες. Κάτι που δεσμευόμαστε να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Να σημειωθεί ότι γύρω στις 10:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας από εκατοντάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πολίτες που διαμαρτύρονταν για το χαμό του νεαρού ακτιβιστή.

Το βίντεο είναι βίαιο και ακραία σοκαριστικό και Η ΑΥΓΗ δεν επιλέγει την αναπαραγωγή του, ωστόσο κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο.

Συντάκτης: avgi.gr

Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για το άγριο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου (Video)

Μ. Γιαννακάκη: Όταν μιλάμε για αυτοδικία πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων αιώνες νομικού πολιτισμού (Video)

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου μετά τον θάνατο του τοξικομανή που προσπάθησε να το ληστέψει

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL