Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / Τα χίλια πρόσωπα μιας 60άρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / Τα χίλια πρόσωπα μιας 60άρας

Ήταν ένα από εκείνα τα βράδια στην αποκορύφωση της “ελληνικής τραγωδίας”, όπως χαρακτήριζαν την κρίση τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης έπαιζε το χιλιοστό τοκ σόου με θέμα την Ελλάδα, με καλεσμένους τους συνήθεις υπόπτους, πολιτικούς και οικονομολόγους, που “μάλωναν” για το αν θα ήταν καλό ή κακό το Grexit. Στο δεύτερο μισό της εκπομπής η παρουσιάστρια καλωσορίζει με περισσή υπερηφάνεια τη Νάνα Μούσχουρη. Ως την αγαπημένη Ελληνίδα των Γερμανών. Κι αφού τη ρωτάει διάφορα περί κρίσης, το γυρίζει σ' αυτά που θα ήθελαν να μάθουν οι θεατές. Την άποψη της Μούσχουρη για το τραγούδι. Αφαιρούμαι και κάνω δουλειές στην κουζίνα, μέχρι που μια ερώτηση με κάνει να γυρίσω τρέχοντας μπροστά στην τηλεόραση: "Πώς νιώθετε που έχετε πουλήσει τους περισσότερους δίσκους από κάθε άλλη τραγουδίστρια;".

Πού να φανταστώ ότι η Μούσχουρη ήταν το Νο 1 στον κόσμο, με 300 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, CDs, κ.λπ.! Η απάντηση ήταν ένα μνημείο έλλειψης αλαζονείας: “Ξέρετε, εγώ δουλεύω πάρα πολλά χρόνια. Δεν πρόκειται να μείνω το Νο 1. Η Μαντόνα είναι πολύ νεότερή μου και θα με ξεπεράσει”.

Πράγματι, τρία χρόνια αργότερα, η Μαντόνα, που γιόρτασε χθες τα 60 της χρόνια, ξεπέρασε τη Μούσχουρη. Είναι πλέον η πρώτη γυναίκα με 335 εκατομμύρια πωλήσεις και το Νο 4 στον κόσμο μετά τους Beatles, τον Έλβις Πρίσλεϊ και τον Μάικλ Τζάκσον.

Αγάπη και μίσος

Οι συνομήλικοί της, που στα νιάτα τους ήταν φανατικοί ροκάδες, αρχικά αντιμετώπισαν τη Μαντόνα με μια μεγάλη δόση περιφρόνησης: Ένα ποπ είδωλο σαν όλα τ' άλλα, καλό για να πουλάει μόδα, από τα καουμπόικα καπέλα μέχρι τα φαντεζί σουτιέν του Γκοτιέ. Βέβαια, πολλοί από αυτούς χορεύουν εδώ και δεκαετίες τις επιτυχίες της Μαντόνα, έστω κι αν δεν το παραδέχονται φωναχτά.

Τουλάχιστον αξιοθαύμαστη είναι, πάντως, η ικανότητα της Μαντόνα Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε να αλλάζει συνεχώς την εικόνα της, όπως άλλες σταρ αλλάζουν φουστάνια. Οπότε ο καθένας μπορεί να διαλέξει ποια Μαντόνα θέλει να αγαπάει ή να μισεί. Την αγέραστη ποπ εικόνα του “Hung up”, που ποτέ δεν κατάφεραν οι ABBA να το κάνουν τόσο δημοφιλές όσο η Μαντόνα; Την προκλητική τραγουδίστρια του "Like a prayer", που δεν δίστασε να σκανδαλίσει τους καθολικούς με τους φλεγόμενους σταυρούς, τις ερωτικές σκηνές μέσα στην εκκλησία κι έναν μαύρο Ιησού; Την ενσάρκωση του ποπ φεμινισμού; Το πιο καλά μακιγιαρισμένο πρόσωπο του καπιταλισμού;

Πράγματι, όσο προκλητική και να ήταν στα 35 χρόνια της καριέρας της, η Μαντόνα κατάφερνε -και χάρη στις προκλήσεις της- να κεφαλαιοποιεί τα πάντα: τη γιόγκα, την εβραϊκή διδαχή της Καμπάλα, τον σαδομαζοχισμό, το χορευτικό στιλ της ομοφυλόφιλης σκηνής της Νέας Υόρκης και την προσωπική της ζωή. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ηλικία της -κι αν γερνάει “αξιοπρεπώς”, όπως αναρωτιούνται οι λάτρεις της αιώνιας νεότητας-, η Μαντόνα έκανε μείζον μιντιακό θέμα τα 60ά γενέθλιά της. Τα οποία αποφάσισε να γιορτάσει στην παλιά πόλη του Μαρακές στο Μαρόκο, ξέφρενα και με κάθε επισημότητα.

Το όριο των 35 εκατομμυρίων

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των τουριστών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, γράφει η αυστριακή "Die Presse". Ήδη το 2017, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιερόπλοιων, 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός τους υπερβαίνει ίσως τα 35 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την "Presse", ακόμη και η πολύνεκρη πυρκαγιά στα τέλη Ιουλίου στην Ανατολική Αττική δεν ανέτρεψε τα δεδομένα επισκεψιμότητας της χώρας. Γενικά, η Ελλάδα θεωρείται ένας πολύ ασφαλής προορισμός, γεγονός που συνιστά ένα ασυναγώνιστο επιχείρημα για τις διακοπές στην Ελλάδα.

Τα best seller του καλοκαιριού

Μύκονος, Σαντορίνη και Κως ήταν τα φετινά μπεστ σέλερ του Αιγαίου, ενώ Κέρκυρα και Κεφαλονιά ήταν η «απάντηση» του Ιονίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, που διαχειρίζεται 14 ελληνικά αεροδρόμια.

Η Μύκονος εξακολούθησε την ανοδική της πορεία, καταγράφοντας αύξηση επισκεπτών 23,8% στο επτάμηνο, ενώ η Σαντορίνη σημείωσε άνοδο 21,3% στο ίδιο διάστημα. Όσο για την Κω, με το 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες που υποδέχθηκε στο επτάμηνο και την άνοδο 18,1%, ήταν ο βασικός λόγος που οι προορισμοί του Ιονίου δεν πραγματοποίησαν ιστορικό... προσπέρασμα επί του δημοφιλούς δίδυμου (Ρόδος-Κως) των Δωδεκανήσων.

Στο Ιόνιο, η Κέρκυρα οδηγεί την κούρσα ανόδου, αλλά η Κεφαλονιά αποδείχθηκε ο «σπρίντερ» της περιοχής το φετινό καλοκαίρι. Κι αυτό καθώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών, 26,5% στο επτάμηνο και 17,6% τον Ιούλιο.

Ενθαρρυντική είναι φέτος η εικόνα προορισμών της ανατολικής οριογραμμής του Αιγαίου, οι οποίοι αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δείχνουν να... ξεκολλούν απ’ τον βυθό. Η Λέσβος καταγράφει αύξηση 24,1% στο επτάμηνο και 24,9% τον Ιούλιο, ενώ η Σάμος σημείωσε άνοδο 25,7% στο επτάμηνο και 18,4% τον Ιούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL