Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Περί τα 20.000 στρέμματα καταστράφηκαν στην Κινέτα / Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στους 87 σε Μάτι και Ραφήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί τα 20.000 στρέμματα καταστράφηκαν στην Κινέτα / Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στους 87 σε Μάτι και Ραφήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Με τους νεκρούς να έχουν φθάσει τους 87 και τους συγγενείς τους να καρδιοχτυπούν αναμένοντας την ταυτοποίηση του DNA με τα απανθρακωμένα σώματα, οι αρχές συνεχίζουν την αναζήτηση σε σπίτια που έχουν πάνω τους τα σημάδια της πύρινης λαίλαπας, που πέρασε από το Μάτι και τη Ραφήνα το απόγευμα της Δευτέρας. Στην Κινέτα οι κάτοικοι καθαρίζουν με πόνο ψυχής τα σπίτια τους από τα αποκαΐδια που προκάλεσε η εκτεταμένη πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών κατέστρεψε περί τα 20.000 στρέμματα.

Στο Μάτι και τη Ραφήνα οι κάτοικοι συντετριμμένοι καθαρίζουν όσα σπίτια σώθηκαν, ενώ η γη μυρίζει αποκαΐδια. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες κάνουν έλεγχο στα σπίτια για τυχόν νεκρούς. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε ελεγχθεί το 70% των σπιτιών, που πήραν φωτιά. Παράλληλα, άνδρες του Λιμενικού και εθελοντές αναζητούν στη θάλασσα τυχόν πτώματα ανθρώπων που έτρεξαν εκεί για να σωθούν αλλά τους παρέσυραν τα ορμητικά κύματα. Σταδιακά αποκαθίστανται η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, παρ' ότι οι ζημιές σε υποδομές είναι μεγάλες.

“Φροντίζουμε κάθε μέρα να απαλύνουμε τον πόνο των κατοίκων μας και τους στηρίζουμε σε ό,τι μπορούμε” λέει στην “Α” ο δήμαρχος Μεγάρων Γρ. Σταμούλης για την καταστροφή της πευκόφυτης Κινέτας. Τις δομές του δήμου επισκέπτονται καθημερινά πάνω από 200 άτομα, που είναι μόνιμοι κάτοικοι και λόγω της καταστροφής έμειναν άστεγοι. Θετική εξέλιξη αποτελεί η αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. “Τώρα περιμένουμε να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα εφάπαξ επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ. Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα” σημειώνει ο Γρ. Σταμούλης.

Για τη γρηγορότερη αποκατάσταση

“Το σοκ και ο πόνος είναι μεγάλος, πρέπει όμως να ανασκουμπωθούμε και να κοιτάξουμε να κερδίσουμε χρόνο, ώστε η αποκατάσταση, η ανακούφιση, όσο μπορεί να γίνει αυτή, να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορη” υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης μετά το πέρας της σύσκεψης στο δημαρχείο της Ραφήνας υπογραμμίζοντας ότι “η παρουσία των υπουργών της κυβέρνησης είναι καθημερινή”.

Ο υπουργός, κατά τη σύσκεψη με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου Β. Μπουρνού, τον ενημέρωσε ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση “επισπεύδονται οι διαδικασίες απόσπασης υπαλλήλων από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα στις ειδικότητες που έχει ανάγκη ο δήμος και τα έξοδα της μισθοδοσίας τα αναλαμβάνει ο φορέας προέλευσης”. Επίσης υπενθύμισε ότι υπάρχει και η δυνατότητα για έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις από δύο έως οκτώ μήνες με καλύψη του κόστους μισθοδοσίας από έκτακτη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης ζημιών σε βασικές υποδομές. Από 700.000 ευρώ λαμβάνουν οι Δήμοι Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου και από 600.000 ευρώ ο Δήμος Μεγαρέων.

“Να μην ξανασυμβούν τα ίδια”

Αναφερόμενος στα μέτρα πυροπροστασίας ο υπουργός είπε: “Υπάρχουν πράγματα τα οποία θα έπρεπε και γίνονται κάθε χρόνο. Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται καλύτερα, σε άλλες γίνονται πλημμελώς. Αυτό το ξέρουν αυτοί που τα εφαρμόζουν”. Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, προκειμένου να μην επαναληφθούν αντίστοιχες μελλοντικές επιπτώσεις, ο Π. Σκουρλέτης είπε: “Δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πούμε ότι σε ένα χρόνο από τώρα τα πράγματα θα είναι ακριβώς όπως ήταν πριν, διότι με όλες αυτές τις παθογένειες που έχουν αποτυπωθεί στον τρόπο που χτίστηκε και αναπτύχθηκε η περιοχή στο Μάτι, εδώ δίπλα στα όρια του Δήμου της Ραφήνας, θα είναι -εάν αφήσουμε έτσι όπως είναι τα πράγματα- σαν να υπογράφουμε ένα ανοιχτό συμβόλαιο ότι κάποια στιγμή μπορεί να ξανασυμβούν τα ίδια”.

“Άρα χρειάζεται να υπάρχει μια αποφασιστικότητα, να υπάρξουν κοινόχρηστοι χώροι, να ανοίξουν δρόμοι, να ανοίξει η πρόσβαση προς τις παραλίες. Αυτό προϋποθέτει και πολιτική βούληση, αλλά και σύγκρουση με συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο της κυβέρνησης” υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης σημειώνοντας: “Μπορεί να είναι κυρίως της κυβέρνησης, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται ένα κοινωνικό μέτωπο από την Αυτοδιοίκηση, από τοπικές δυνάμεις, για να μπορέσουμε αυτές τις διαχρονικές παθογένειες, που τις βλέπουμε όχι μόνο σ’ αυτή την περιοχή, αλλά σε πάρα πολλά σημεία της χώρας μας, να τις πατάξουμε και να μπορέσουμε να βάλουμε νέες βάσεις”.

Με βροχές το σαββατοκύριακο

Παραμένει βροχερό το σκηνικού του καιρού σε όλη τη χώρα με σταδιακή βελτίωση από την Κυριακή. Σήμερα θα παρατηρηθούν νεφώσεις κατά τόπους ισχυρές. Στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην Αττική από το μεσημέρι αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια της Περιφέρειας. Άνεμοι από δυτικές δυτικές διευθύνσεις θα αγγίξουν έως και τα 5 μποφόρ και το απόγευμα θα μεταστραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL