Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Ρεπορτάζ ΑΝΤ1: Για τους βιασμούς φταίει ο... ήλιος! / Ρεπορτάζ ΑΝΤ1: Για τους βιασμούς φταίει ο... ήλιος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεπορτάζ ΑΝΤ1: Για τους βιασμούς φταίει ο... ήλιος! / Ρεπορτάζ ΑΝΤ1: Για τους βιασμούς φταίει ο... ήλιος!

Ορισμένοι θυμούνται ίσως το ευφάνταστο σύνθημα των αριστερών Συσπειρώσεων στα πανεπιστήμια της δεκαετίας του '80 «Το νέφος κάνει τα παιδιά μας κνίτες». Κάτι ανάλογο, στα σοβαρά όμως, υποστηρίζεται δημοσίως και με τον μανδύα της δήθεν επιστήμης, ότι δηλαδή «η βιταμίνη D κάνει τα παιδιά μας βιαστές».

Η άποψη αυτή διατυπώθηκε την περασμένη Πέμπτη από «ειδική» σύμβουλο Ψυχικής Υγείας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η οποία υποστήριξε ότι «σε συνδυασμό με τον ήλιο, ο οποίος ήλιος, όπως γνωρίζουμε καλά, ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, η βιταμίνη D μας φέρνει και έχουμε ερωτική διάθεση περισσότερο το καλοκαίρι και εκείνη την ώρα τα ρούχα παίζουν πολύ δυνατό ρόλο».

Με την ανάλυση αυτή, α) ο βιασμός μετατρέπεται από έγκλημα σε ερωτική επιθυμία που δεν μπορεί να χαλιναγωγηθεί, β) στην πράξη του βιασμού προσδίδεται η εικόνα μιας φυσικής αντίδρασης του οργανισμού στον... ήλιο και γ) η ευθύνη για τον βιασμό μεταφέρεται στη γυναίκα, η οποία πρέπει να προσέξει τι θα φορέσει για να μη βιαστεί.

Με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων επισημαίνει ότι πρόκειται για μια όλως αντιεπιστημονική, έμφυλα σεξιστική και αποπροσανατολιστική ανάγνωση, που υποτιμά τη στυγνή εξουσιαστική σεξουαλική βία του εγκλήματος του βιασμού. Όπως σημειώνει, τέτοιου είδους μηνύματα επαναθυματοποιούν τις γυναίκες - θύματα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των γυναικών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν βία.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων υπενθυμίζει τη νομοθεσία για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Κυναικών, καλεί τον ΑΝΤ1 να επανορθώσει προβάλλοντας «την πραγματική διάσταση της νοσηρής κακουργηματικής πράξης του βιασμού» και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ελέγξει άμεσα για παραβάσεις της νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL