Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
ΑΜΦΙΣΣΑ / Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία της 13χρονης Γιαννούλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΜΦΙΣΣΑ / Ανείπωτη θλίψη στην κηδεία της 13χρονης Γιαννούλας

Σε κλίμα ανείπωτης οδύνης κηδεύτηκε χθες το πρωί η 13χρονη Γιαννούλα, το κορίτσι που έπεσε νεκρό όταν το απόγευμα της Δευτέρας ένας 34χρονος κρεοπώλης πυροβόλησε κατά κάποιων νεαρών Ρομά μέσα στον καταυλισμό Ρομά στην Άμφισσα, όπου βρισκόταν και η 13χρονη Ρομά.

Συγγενείς του κοριτσίου και άλλοι Ρομά μετά την κηδεία έκλεισαν τον δρόμο μετά στο ύψος του καταυλισμού στην Εθνική Οδό Άμφισσας -Λαμίας στήνοντας οδοφράγματα και βάζοντας φωτιές σε λάστιχα, ως έκφραση διαμαρτυρίας, η οποία μάλιστα δεν κράτησε για πολλή ώρα.

Σύλληψη 40χρονου για απλή συνέργεια

Κατά τα άλλα, η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί τον 34χρονο δράστη, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την ανθρωποκτονία. Στο μεταξύ όμως, συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης ένας 40χρονος αλβανικής καταγωγής με την κατηγορία της απλής συνέργειας. Σύμφωνα με την αστυνομία, από καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε ότι ο 40χρονος βρισκόταν μαζί με τον 34χρονο την ώρα του περιστατικού. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι ο 40χρονος είναι πιθανότατα υπάλληλος του 34χρονου κρεοπώλη.

K. Γαβρόγλου: Ο ρατσισμός είναι ανείπωτος

«Η ένταξη των Ρομά στις εκπαιδευτικές δομές είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Ήδη μετά τα περυσινά γεγονότα έχουμε στείλει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, έχουμε ευαισθητοποιήσει τους καθηγητές», είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας χθες Στο Κόκκινο. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι σε κάποιες περιπτώσεις «ο ρατσισμός είναι ανείπωτος». Όπως είπε, «έχουμε περιοχές με πολύ συστηματική ενσωμάτωση των παιδιών αυτών, καθηγητές που δίνουν μια αξιοσέβαστη μάχη σε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Όπου έχουμε ενδείξεις ότι δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, στέλνουμε ανθρώπους να τους πείσουν». «Τα αποτελέσματα είναι ανομοιογενή», συνέχισε ο υπουργός, «έχουμε εξαιρετικές επιτυχίες -σε συνεργασία και με συλλόγους Ρομά- σε ορισμένες περιοχές, σε άλλες δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά τις προσπάθειές μας - που θα συνεχίσουμε. Στην Άμφισσα, δεν έχουμε ενδείξεις ακραίων καταστάσεων».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «τα παιδιά αυτά -και οι οικογένειές τους- είναι πάρα πολύ επιρρεπή σε αυτό που εισπράττουν από την κοινωνία, είναι ένα πάρα πολύ ασταθές κοινωνικό σύνολο, που επηρεάζεται πολύ γρήγορα από αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Έχουν έναν τρόπο ζωής που πρέπει να τον σεβαστούμε, πρέπει όλες οι κοινωνίες και οι τοπικότητες να τον αποδεχθούν, να βοηθήσουμε να είναι ένας τρόπος ζωής που δεν θα υποφέρουν οι άνθρωποι αυτοί από τις καταρρακτώδεις βροχές, τις επιδημίες, κ.τ.λ., είναι δική μας υποχρέωση».

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά θλίψη για τη δολοφονία

Τη βαθιά του θλίψη για τη δολοφονία της 13χρονης ελληνικής καταγωγής Ρομά στην Άμφισσα, ένα μόλις χρόνο μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι, εξέφρασε σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Το τραγικό γεγονός, το οποίο δεν ήταν ατύχημα, ή το αποτέλεσμα μιας ‘κακιάς στιγμής’, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον υφέρποντα ρατσισμό, τα στερεότυπα και την εχθρότητα εναντίον των Ελλήνων Ρομά, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζει το μεγαλύτερο μέρος τους", σημειώνουν και καταλήγουν: "Οφείλουμε άμεσα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αρμονική ένταξη των Ρομά στην κοινωνία και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, κατευθύνσεις στις οποίες στηρίζονται και οι σχετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να αγωνιστούμε μέσα στην κοινωνία, ώστε η περιθωριοποίηση να γίνει σύντομα παρελθόν και να ανοίξει μια περίοδος δημιουργικής συνύπαρξης".

Με αφορμή τη δολοφονία του 13χρονου κοριτσιού, ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι "Ένα παιδί 13 χρονών, όπως ένα χρόνο πριν με τον Μάριο στο Μενίδι. Το ένα Ρομά, το άλλο όχι, δύο παιδιά θύματα ενός τυφλού μίσους, κοινωνικών διακρίσεων, γελοίων και ταυτόχρονα επικίνδυνων στερεοτύπων. Δύο παιδιά, που δεν έφταιγαν σε τίποτα, που χάθηκαν στον βωμό ψευδεπίγραφων διαχωριστικών γραμμών. Φτωχοί εναντίον φτωχών, άσπροι εναντίον μελαψών…" προσθέτοντας ότι "είναι ώρα περισυλλογής και αναστοχασμού. Είναι η ώρα της άρσης των πολλαπλών κοινωνικών διακρίσεων, που πλήττουν την κοινότητα των Ρομά, η ώρα της συνάντησης Ρομά και μπαλαμό, η ώρα των έργων..."

Αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντηθεί την περασμένη Δευτέρα με αντιπροσωπεία του Συλλόγου “Αναγέννηση” Ελλήνων Ρομά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Παπακαυκά του Δήμου Ήλιδας, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της εργασίας, της υγείας και της παιδείας, όπως και της καθημερινής ζωής. Σήμερα αντιπροσωπεία του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισκεφθεί τη γειτονιά των Ρομά στο Κορωπί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL