Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δολοφονία 13χρονου κοριτσιού Ρομά στην Άμφισσα σήμερα η κηδεία της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία 13χρονου κοριτσιού Ρομά στην Άμφισσα σήμερα η κηδεία της

Την άμεση σύλληψη από την αστυνομία, του δράστη του φόνου της 13χρονης Ρομά, ζήτησαν Ρομά από τον καταυλισμό όπου διέμενε, καθώς και όσοι έφτασαν από διάφορα σημεία της χώρας.

Ο δράστης παραμένει άφαντος. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να ερευνούν όλα τα σημεία για να συλλάβουν το δράστη, ωστόσο όμως σημειώνουν πως ο δράστης ξέρει πάρα πολύ καλά την περιοχή και τα βουνά που την περικλείουν, όπως και τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να παραμείνει για λίγο διάστημα κρυμμένος, με αποτέλεσμα να είναι οι έρευνες άκαρπες.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην σημερινή μέρα, καθώς έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί η κηδεία της δεκατριάχρονης. Η αστυνομία αναμένεται να λάβει έκτακτα μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

«Ένα μόλις χρόνο μετά τον άδικο θάνατο του εντεκάχρονου Μάριου στο Μενίδι, σε συνθήκες που δεν έχουν ακόμα πλήρως διαλευκανθεί, θρηνούμε σήμερα στην Άμφισσα ένα δεκατριάχρονο κοριτσάκι ελληνικής καταγωγής Ρομά, θύμα στυγερής δολοφονίας, προϊόν ρατσιστικού, ξενοφοβικού και εκδικητικού παραληρήματος» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ». Παράλληλα με την καταδίκη της πράξης, η Ομοσπονδία των Ρομά εκφράζει την οδύνη και τη θλίψη της για το περιστατικό και τα οδυνηρά αποτελέσματα που είχε, τονίζοντας πως «απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές». Δηλώνει δε, την «απόλυτη εμπιστοσύνη» της στη Δικαιοσύνη.

Θ. Φωτίου: Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία να ξαναθρηνήσει τη ζωή ενός παιδιού

Τη θλίψη της για το τραγικό περιστατικό στην Άμφισσα που στοίχισε τη ζωή ενός 13χρονου κοριτσιού εκφράζει με δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου:

«Σήμερα, θρηνούμε ένα παιδί, που σκοτώθηκε άδικα. Δυστυχώς, είναι ίδιες ημέρες που έναν χρόνο πριν σκοτώθηκε ένα άλλο παιδί μη Ρομά στο Μενίδι, δεν μπορούμε να θρηνούμε παιδιά. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και δεν πρέπει να αντέχει να ξαναθρηνήσει τη ζωή ενός παιδιού. Ο κύκλος αίματος πρέπει να κλείσει οριστικά». 

«Πρέπει να επιμείνουμε στη συμβίωση πληθυσμών Ρομά με Έλληνες μη Ρομά» επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι αυτή η συμβίωση δεν έχει επιτευχθεί τόσα χρόνια και είναι και η μόνη που θα ανοίξει ένα παράθυρο, για να προχωρήσουν οι τοπικές κοινωνίες. «Πιστεύω με πάθος ότι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτήν τη συμβίωση, δηλαδή στην κοινωνική ένταξη των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, αυτός είναι μονόδρομος, για να αποφευχθεί η ζούγκλα της αυτοδικίας και των βιαιοπραγιών. «Το περιθώριο γεννά ξανά περιθώριο» σχολιάσε η κ. Φωτίου.

Αναφερόμενη στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, η κ. Φωτίου σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν, αλλά και στη μνήμη του παιδιού που χάθηκε στην 'Αμφισσα, εμείς με μεγαλύτερο πείσμα θα ολοκληρώσουμε όλα τα βήματα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού στην Κάμινο και θα διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την πλήρη κοινωνική ένταξή τους». 

Όπως είπε, την Παρασκευή, ο δήμος 'Αμφισσας θα προχωρήσει στην έγκριση όλων των σχεδίων μετεγκατάστασης. «Αυτός είναι μονόδρομος. Θα δουλέψουμε με πείσμα γι' αυτήν την κοινωνική ένταξη» επανέλαβε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι ο θάνατος παιδιών δεν είναι θέμα για πολιτική εκμετάλλευση. «Θα καλούσα, λοιπόν, τα κόμματα να μείνουν έξω από αυτήν την ιστορία και να προχωρήσουμε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις γι' αυτό που δεν καταφέραμε να κάνουμε τόσα χρόνια, δηλαδή την κοινωνική ένταξη 100.000 συμπολιτών μας Ρομά, οι οποίοι ζουν σε 370 οικισμούς και καταυλισμούς στη χώρα» αναφέρει η κ. Φωτίου.

Για «μεμονωμένο περιστατικό», κάνει λόγο ο δήμαρχος 

Ο δήμαρχος Άμφισσας, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ως μεμονωμένο το συγκεκριμένο περιστατικό. «Αυτό το περιστατικό δεν αποδίδει την ταυτότητα της ήσυχης πόλης που είναι η Άμφισσα» δήλωσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στη μνήμη της 13χρονης που έχασε τη ζωή της, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας πως «δεν μπορεί κανείς από οποιαδήποτε πλευρά να εκμεταλλευτεί ένα τόσο τραγικό γεγονός».

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη θέληση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης, ανεξάρτητα από ακραίες φωνές απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται». «Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε. Τώρα δεν είναι η ώρα, καθώς η σημερινή μέρα είναι μία μέρα θλίψης για την πόλη». «Παρόμοιο έγκλημα στην Άμφισσα έχει να γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '80» υπενθυμίζει.

Σύλληψη για τη δολοφονία του 13χρονου κοριτσιού στην Άμφισσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL