Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανοίγει το χωροταξικό των δήμων το φθινόπωρο του 2018

“Εάν η Αυτοδιοίκηση είναι χειραφετημένη, να ζητήσει από τα κόμματα να συμμετάσχουν τώρα στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση” είπε ο Π. Σκουρλέτης

Τη δέσμευση ότι το φθινόπωρο του 2018 θα ανοίξει το χωροταξικό των δήμων, δηλαδή θα αλλάξουν τα διοικητικά όριά τους, εξέφρασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης από το βήμα του 14ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στη Λέσβο, ανταποκρινόμενος στο αίτημα δημάρχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το άνοιγμα του χωροταξικού των δήμων θα γίνει “κατ’ εξαίρεση” και θα αφορά περιπτώσεις όπως της Λέσβου, της Κέρκυρας, της Κεφαλλονιάς, της Χίου και “σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τους 10 δήμους στην Ελλάδα”. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η αλλαγή των διοικητικών ορίων δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με την επωνυμία “Κλεισθένης Ι” και θα γίνει μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη το φθινόπωρο του 2018.

“Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένα ως προς τα οικονομικά, το προσωπικό, τη διαχείριση των χρεών, την υλικοτεχνική υποδομή” εξήγησε ο υπουργός, προσθέτοντας: “Ζητούμενο είναι να δημιουργήσεις δομές που να μπορείς να τις στηρίξεις και όχι να μοιράσεις τα υπάρχοντα προβλήματα δημιουργώντας νέες προβληματικές καταστάσεις”.

Αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι”, διαβεβαίωσε τους αιρετούς ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Επέκρινε τους αιρετούς ότι ζητούν φορολογική αποκέντρωση και κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, “ενώ γνωρίζουν πως είναι ζητήματα για τα οποία απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση”. “Εάν η Αυτοδιοίκηση είναι χειραφετημένη, να ζητήσει από τα κόμματα να συμμετάσχουν τώρα στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση” είπε ο Π. Σκουρλέτης.

Επέκρινε τη στάση των “γαλάζιων” ηγεσιών σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ότι εμφανίζονται αρνητικές στη μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη Ι”, γιατί έχουν προσωπικές στρατηγικές. Φωτογραφίζοντας, μάλιστα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο Π. Σκουρλέτης είπε πως δημιουργεί ένταση για να εξυπηρετήσει τη φιλοδοξία του για κάθοδο στον Δήμο Αθηναίων. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής ως “του πιο γνήσιου αντιπροσωπευτικού συστήματος” τονίζοντας ότι "δεν πρόκειται για σχέδιο χάους, αλλά για μέσο που θα αναζωογονήσει την Αυτοδιοίκηση ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις”.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις