Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μόνο μέσω δήμων οι υιοθεσίες ζώων συντροφιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνο μέσω δήμων οι υιοθεσίες ζώων συντροφιάς

Σημαντικές ρυθμίσεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την ενίσχυση του ρόλου των δήμων στο ζήτημα των υιοθεσιών, καθώς και την επιβολή υποχρεωτικού τέλους καταγραφής, ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου και ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα είδη των pet shops αλλά και αυστηρών προστίμων που φτάνουν έως 30.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της παράβασης, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχετικό σχέδιο νόμου που έθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε δημόσια διαβούλευση.

Η ανάγκη επικαιροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου, που βρίσκεται ήδη στον έβδομο χρόνο ύπαρξής του, προέκυψε έντονα από την εγγενή αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών -ΟΤΑ, ΕΛ.ΑΣ.- να αντιμετωπίσουν το ζήτημα διαχείρισης αδέσποτων ζώων εξαιτίας έλλειψης αναγκαίων υποδομών (π.χ. δομές φιλοξενίας) λόγω ελλιπούς έως ανύπαρκτης χρηματοδότησης.

Το σχέδιο νόμου θέτει αυστηρούς κανόνες σε όλα τα επίπεδα διαβίωσης των ζώων συντροφιάς αλλά και των αδέσποτων ζώων με σκοπό την ευζωία τους και τον περιορισμό του αριθμού των τελευταίων, επιδιώκοντας παράλληλα να γίνει αντιληπτή η πολύ μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων.

Τέλος δεσποζόμενων ζώων

Σε αυτό το πλαίσιο θεσπίζεται η επέκταση της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης που θα συμπεριλαμβάνει πλέον περισσότερες πληροφορίες, όπως αν το ζώο είναι στειρωμένο ή αστείρωτο, την υγειονομική του κατάσταση σε σχέση με νοσήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, αν είναι εμβολιασμένο ή όχι ως προς τη λύσσα κ.ά.

Ο κάθε δήμος, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και λειτουργία των υποδομών του που σχετίζονται με τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, επιβάλλει στον ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου, έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τέλος, το οποίο ορίζεται στο ποσό των 6 ευρώ, κατ’ ελάχιστο, ανά σημαινόμενο ζώο.

Το τέλος αυτό αποδίδεται από τον ιδιοκτήτη του ζώου εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία σήμανσης και καταγραφής απευθείας στον οικείο δήμο.

Τέλος αστείρωτου ζώου

Ο ιδιοκτήτης ζώων συντροφιάς υποχρεούται, μεταξύ άλλων, να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν έχει εξασφαλίσει τη διάθεσή τους σε νέους ιδιοκτήτες. Στην περίπτωση που επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ή δύναται να τα διαθέσει (μόνο μέσω δήμου), είναι υποχρεωμένος δέκα ημέρες από την ημερομηνία τοκετού να δηλώσει την ημερομηνία και το μέγεθος τοκετοομάδας του σκύλου ή γάτας στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Επιβάλλεται ειδικό τέλος αστείρωτου ζώου συντροφιάς που ανέρχεται 100 ευρώ ανά έτος για κάθε αστείρωτο ζώο και αποδίδεται απευθείας στον οικείο δήμο όταν το ζώο συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του. Οι ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από δύο ζώα συντροφιάς (σκύλος, γάτα) οφείλουν να στειρώνουν υποχρεωτικά τα επιπλέον των δύο, με εξαίρεση τους επαγγελματίες εκτροφείς ή πωλητές. Τα θηλυκά αστείρωτα ζώα που διατηρούνται από ιδιώτες απαγορεύεται να γονιμοποιούνται πριν από τον δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα μηνών από τον τελευταίο τοκετό. Επίσης, απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το 9ο έτος της ηλικίας του ζώου και καθορίζεται ανώτατος αριθμός γεννών μέχρι 3 στη διάρκεια ζωής του ζώου.

Υιοθεσίες μέσω δήμων

Επιπλέον, οι δήμοι καθίστανται οι θεματοφύλακες εφαρμογής του νόμου, ιδιαίτερα στο ζήτημα των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς όλες οι διαδικασίας διενεργούνται πλέον από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους. Έτσι, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς πώληση, υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υιοθεσίες προωθούνται μέσα από τις ιστοσελίδες των δήμων, που μπορούν να αναπαράγονται μέσα από το δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών δήμων και περιφερειών.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να δηλώνουν σε πιστοποιημένο κτηνίατρο την απώλεια του ζώου μέσα σε δύο ημέρες και τη μεταβολή οποιουδήποτε στοιχείου που έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων και αφορά είτε τον ίδιο είτε τον σκύλο ή τη γάτα που έχει δηλώσει στο όνομά του μέσα σε δέκα ημέρες.

Διατήρηση ζώων στις κατοικίες

Στο σχέδιο νόμου τίθενται όροι διατήρησης των ζώων συντροφιάς στις πολυκατοικίες και τις μονοκατοικίες, που αυστηροποιούνται για τη διασφάλιση της ευζωίας τους και την αρμονικότερη συμβίωση γενικά με το ανθρώπινο στοιχείο.

Έτσι, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα. Δεν μπορεί να απαγορευτεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς στον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις διαβίωσής τους, αλλά μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται στα δύο ζώα ανά διαμέρισμα.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

- Σε κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 30 τετραγωνικά μέτρα. Αν τα ζώα είναι περισσότερα από δύο, ο ιδιοκτήτης οφείλει να τα δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες (κτηνιατρικές, δήμου κ.λπ.).

- Σε κάθε μονοκατοικία επιτρέπεται η διατήρηση ενός σκύλου ή γάτας ανά 20 τετραγωνικά μέτρα. Αν ο αριθμός των ζώων είναι μεγαλύτερος από πέντε, ο ιδιοκτήτης οφείλει να τα δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Διαχείριση αδέσποτων ζώων

Το σχέδιο νόμου αναφέρεται εκτενώς και στη διαχείριση του προγράμματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς με βασικό στόχο την προαγωγή της ευζωίας τους και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες δήμων και φιλοζωικών οργανώσεων με ρητό καθορισμό πεδίων εμπλοκής τους.

α. Κεντρικό μητρώο φιλοζωικών σωματείων - ενώσεων για την ενίσχυση του ρόλου τους.

β. Υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών για τα προς υιοθεσία αδέσποτα ζώα.

γ. Αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας των αδέσποτων σκύλων και γατών και τίθενται όροι-προϋποθέσεις για τα φυσικά πρόσωπα που υιοθετούν αδέσποτα.

δ. Δίνεται κίνητρο για υιοθεσία αδέσποτων ζώων με απαλλαγή από όλα τα τέλη.

Επίσης, ενισχύονται οι ειδικές ομάδες για τη διαχείριση επικίνδυνων ζώων προκειμένου να προστατεύονται τα ζώα χωρίς να θίγονται η δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Εντός πενταετίας από τη δημοσίευση του νόμου δημιουργούνται και λειτουργούν σε κάθε δήμο ή σε όμορους ή συνεργαζόμενους δήμους καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Τέλος ζωοφιλίας

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή ειδικού τέλους ζωοφιλίας ανά τεμάχιο ειδών τα οποία πωλούνται στα pet shops, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών, ανά συσκευασία γι’ αυτά που πωλούνται συσκευασμένα και ανά πώληση για αυτά που πωλούνται χύδην. Το τέλος ορίζεται από 1.1.2019 σε 5 λεπτά και αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης - προ ΦΠΑ. Έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσιο έσοδο που εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και αποδίδεται στους δήμους απευθείας με σκοπό τη χρηματοδότηση αποκλειστικά της δημιουργίας καταφυγίων, υποδομών για τα ζώα και για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής προγραμμάτων περισυλλογής διαχείρισης αδέσποτων.

Κυρώσεις και πρόστιμα

Συγχρόνως, προσδιορίζονται τα χρηματικά πρόστιμα για 49 κατηγορίες παραβάσεων που ξεκινούν από 30 ευρώ και κλιμακώνονται έως και τις 30.000 ευρώ ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται.

Τα πιο αυστηρά πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις κακοποίησης των ζώων: 30.000 ευρώ για μη σύννομη θανάτωση ζώου (κακοποίηση σε υπέρτατο βαθμό), 15.000 ευρώ για κακοποίηση, βασανισμό κ.λπ.

Παράλληλα, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις, δηλαδή φυλάκιση έως και τριών ετών, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης (π.χ. μη σύννομη θανάτωση ζώου, κλοπή ζώου κτλ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL