Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Η Κρυπτεία έβαλε φωτιά στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κρυπτεία έβαλε φωτιά στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας

Με απειλές στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας συνεχίζει τη δράση της η φασιστική οργάνωση Κρυπτεία, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως "εθνική αντιστασιακή οργάνωση" και έχει αναλάβει και την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, προσφυγόπουλου από το Αφγανιστάν, το οποίο είχε κληρωθεί να σηκώσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση τον περασμένο Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας όπου βρίσκονται τα γραφεία της κοινότητας στην Ομόνοια για φωτιά στα γραφεία. Ευτυχώς την ώρα της επίθεσης δεν βρισκόταν κάποιος μέσα στα γραφεία καθώς δεν υπάρχει οδός διαφυγής! Τη φωτιά αντελήφθη σχετικά γρήγορα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένοικος του επάνω ορόφου και έσπευσε να τη σβήσει και στη συνέχεια να καλέσει τον διαχειριστή. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για φωτιά χωρίς ευρήματα, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα οι δράστες πέταξαν κάποιο εύφλεκτο υγρό στη μια πλευρά της πόρτας. Από τη φωτιά κάηκε η μισή πόρτα, η κάσα της, ενώ ζημιές είχαμε και στο εσωτερικό των γραφείων.

Για τον εμπρησμό ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημά της στην εφημερίδα "Έθνος" η Κρυπτεία, φασιστική οργάνωση που, εκτός από την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ, έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για άγριους ξυλοδαρμούς -όπως τόνιζαν και οι ίδιοι στο τηλεφώνημά τους στην ιστοσελίδα iefimerida- του ιμάμη Σαγέτ Καμπάρ στον Πειραιά στις 22 Νοεμβρίου 2017 και του Μοχάμεντ Μαχαντί στην οδό Σταυροπούλου στα Πατήσια. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η ίδια οργάνωση είχε ξεκινήσει "καμπάνια" απειλητικών τηλεφωνημάτων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Πακιστανική Κοινότητα αλλά και στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΛΕΔΑ).

Λίγο πριν από τον εμπρησμό της εισόδου των γραφείων της Αφγανικής Κοινότητας, η ΕλΕΔΑ είχε δεχθεί και αυτή την "επίσκεψη" των φασιστών. Όπως διηγείται στην "Α", ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΔΑ και αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων: "Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι χτύπησαν το κουδούνι της εισόδου. Ευτυχώς δεν άνοιξε αμέσως η κυρία που απάντησε στο θυροτηλέφωνο, στην οποία είπαν 'είμαστε από την Κρυπτεία, ήρθαμε να σας πούμε τα κάλαντα είτε πάνω είτε στον δρόμο, όπου σας πετύχουμε', ρώτησαν αν τους ξέρουμε και στην ερώτηση της συνεργάτιδάς μας τι θέλουν, απάντησαν 'να προσέχετε πάρα πολύ'".

"Θεωρώ ότι είναι μια επίδειξη δύναμης και πρόκληση που σχετίζεται και με τις συλλήψεις των άλλων δύο ναζιστικών οργανώσεων" δήλωσε ο Λ. Παπαγιαννάκης στην "Α" συμπληρώνοντας ότι: "Δεν πρόκειται η πόλη να φοβηθεί από τέτοιες επιθέσεις".

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΕΔΑ σημειώνει ότι "είναι προφανές, μετά και τα πρόσφατα κρούσματα φασιστικής βίας, πως απαιτείται από όλους, κοινωνικούς φορείς και όργανα της Πολιτείας, ιδιαίτερη επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικής απειλής κατά της δημοκρατίας". Για τις απειλές η ΕΛΕΔΑ έχει καταθέσει μήνυση ενώ καταγγελία για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας έχει γίνει στο τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ, το οποίο ερευνά την υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL