Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Να αναδειχτεί η Μακρόνησος σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να αναδειχτεί η Μακρόνησος σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής με έργο την ανάδειξη της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου

Θα μιλήσουν:

Αριστείδης Μπαλτάς, Πανεπιστημιακός, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Μανιός, ιατρός, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974

Αλέκος Μιχαλόπουλος, ΕΠΟΝίτης, Αντιστασιακός, Μακρονησιώτης

Παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος: Ντίνα Μπατζιά

Η ανάδειξη της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι σύνθετο έργο που μέσα στη τρέχουσα παγκόσμια πολιτική συγκυρία αποκτά και πολύ επίκαιρα χαρακτηριστικά. Γιατί δεν πρόκειται μόνο για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης αλλά για κάτι περισσότερο: για την ανάδειξη της σημασίας της ακατάλυτης ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η συμβολή όλων στον σχετικό προβληματισμό και τις συνεπαγόμενες δραστηριότητες είναι καθοριστικής σημασίας.

Επικοινωνία: [email protected]



Αρ. Μπαλτάς και Ν. Μανιός μιλούν σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μακρόνησο

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να αναδειχθεί το μαρτυρικό νησί της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και σε τόπο διατήρησης της ιστορικής συλλογικής μνήμης, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Οι βουλευτές Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Μανιός, ανάμεσα σε αυτούς που κατέθεσαν την ερώτηση, μίλησαν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τονίζοντας τη σημασία που έχει μία τέτοια πρόταση.

Από την πλευρά του ο Αρ. Μπαλτάς επισήμανε: «Το θέμα τού να γίνει η Μακρόνησος ένας επισκέψιμος προσεγμένος χώρος χωρίς πρόσθετα κτίρια χωρίς καταπατήσεις είναι ένα θέμα σημαντικό για την ιστορική μνήμη της Ελλάδας. Όπως ξέρουμε η Μακρόνησος είναι ο τόπος όπου μαρτύρησαν πάρα πολλοί άνθρωποι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εκεί δοκιμάστηκε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι από τις δύο πλευρές, απ' όσους ουσιαστικά έμειναν εκεί. Εκτιμούμε λοιπόν ότι μπορεί να γίνει και τόπος παγκοσμίου ενδιαφέροντος που θα αναδεικνύει ακριβώς την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την ηθική του υπόσταση κι άρα να ενταχθεί στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Ο Ν. Μανιός με τη σειρά του υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να ξεχνάμε την ιστορία μας, κυρίως την πρόσφατη. Αυτό όμως αποδεικνύεται καταστροφικό. Δεν μπορεί οι κοινωνίες των ανθρώπων να περπατάνε να πηγαίνουν στο μέλλον αδιαφορώντας για το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν τους, το μακρινό παρελθόν τους». Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε κάποιες προσπάθειες διάφοροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μόνο βουλευτές κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουμε τους τόπους μαρτυρίου, φυλακής κι εξορίας στην Ελλάδα, του κοντινού παρελθόντος, μετά τον εμφύλιο δηλαδή, σε τόπους μνήμης. Τέτοια περίπτωση αποτελεί η Μακρόνησος, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με την ιστορία μας».

Καταλήγοντας ο Ν. Μανιός σημείωσε ότι «στα πλαίσια αυτά υπήρξε μία σκέψη να ζητήσουμε να καταθέσουμε έναν φάκελο ώστε να τεθεί ως μνημείο συλλογικής κι ιστορικής μνήμης υπό την αιγίδα της UNESCO. Αυτό το νόημα έχει η πρωτοβουλία που κάνουμε, η οποία θέλει να κινητοποιήσει και την κυβέρνηση η οποία μέσα σε όλο αυτό το δύσκολο διάστημα που καλείται να κυβερνήσει και να λύσει τα προβλήματα θέλουμε να στρέψει την προσοχή της στη συντήρηση αυτών των μνημείων και στην ανάδειξή τους ώστε να μπορούν να γίνονται χώροι εκδηλώσεων μνήμης κι όχι μόνο».

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή:

Κατά τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, η Μακρόνησος αποτέλεσε τον τόπο διεξαγωγής ενός πειράματος ιδεολογικής αναμόρφωσης μερίδας Ελλήνων, ως επακόλουθο της ήττας της Αριστεράς κατά τον  Εμφύλιο Πόλεμο. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι στη Μακρόνησο επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί ένα οργανωμένο σύστημα ψυχολογικής, αν όχι και σωματικής, εξόντωσης των ηττημένων με τη χρησιμοποίηση κυριολεκτικά όλων των μέσων. Μολαταύτα, η  Μακρόνησος έμεινε στην ιστορική μνήμη γιατί συγχρόνως εκεί αναδείχθηκε η ακατάβλητη δύναμη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.   

Ο χώρος έμεινε για δεκαετίες στο περιθώριο του  επίσημου πολιτικού λόγου, με σκοπό το να ξεχαστούν όλα τα συναφή ηθικά διδάγματα, θετικά και αρνητικά. Ωστόσο, το 1989 ανακηρύσσεται από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη τόπος ιστορικής μνήμης και το 1995 ορίζονται οι χρήσεις γης.

Τον Ιούλιο 2017, επισκέπτονται τη Μακρόνησο Επιθεωρητές  Δόμησης και Περιβάλλοντος και διαπιστώνουν πληθώρα πολεοδομικών παραβάσεων (αυθαίρετα κτίσματα, στάνες, παραθαλάσσια οικήματα κ.λπ.). Και με αυτήν την αφορμή κατατίθεται από 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η 7515/727/ 21.7.2017 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα ΄΄Αυθαίρετη δόμηση στη μαρτυρική Μακρόνησο΄΄, όπου αναφέρονται αναλυτικά πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες, οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα ως έχουν, χωρίς να έχει γίνει από πλευράς αρμοδίων Υπηρεσιών ουδεμία ενέργεια.

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση με το ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/ 292732/1714/1.9.2017 έγγραφο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρει ότι η αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων- ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ), μεταξύ άλλων,΄΄έχει υποβάλει τις προτάσεις της για την προστασία των μνημείων και την ήπια διαχείριση του χώρου, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία και ανάδειξη της Μακρονήσου ως ιστορικού τόπου μείζονος σημασίας της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας, με διεθνή εμβέλεια, και έχει εντάξει την Μακρόνησο στο Πρόγραμμα Δράσης της΄΄ (σελ.2)  και επίσης ότι ΄΄κομβικό ζήτημα, στο πλαίσιο προβολής και ανάδειξης του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου, αποτελεί η απομάκρυνση όλων των ασύμβατων δραστηριοτήτων και η διαμόρφωση της προβλήτας πρόσβασης των επισκεπτών, …,θέματα για τα οποία απαιτείται συμβολή και συνεργασία άλλων φορέων.΄΄ (σελ.3).  

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη τη σημασία της Μακρονήσου ως τόπου όπου έχει δοκιμαστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ηθική υπόσταση του καθενός και της καθεμιάς, που βρέθηκαν εκεί.

Και επειδή:

  • μέσα από τις μαρτυρίες και τα μαρτύρια της, αποτελεί σημαντικό αποτύπωμα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας που ως τέτοιο οφείλει να διασωθεί από την ιστορική λήθη

  • ενώ ως τεκμήριο ιστορικής μνήμης, μπορεί να αποτελέσει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με οικουμενικά χαρακτηριστικά

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1.α.   Εφόσον η Μακρόνησος έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης της αρμόδιας Υπηρεσίας ΝΜΤΕΑΑΣΕΚ, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένα έργα που στοχεύουν στην προστασία των μνημείων και τη διαχείριση του χώρου της Μακρονήσου;

1.β.  Προτίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί σύντομα  στην προετοιμασία του απαιτούμενου φακέλου με το απαραίτητο υλικό τεκμηρίωσης, ο οποίος θα αποσταλεί στην UNESCO προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική ένταξης της Μακρόνησου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αν ναι, ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση;

2.α. Κατόπιν των καταγεγραμμένων από τους Επιθεωρητές    Δόμησης και Περιβάλλοντος πολεοδομικών παραβάσεων      και αυθαιρεσιών, τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν προβεί στις κατά τον νόμο ενέργειες προκειμένου να αναζητηθούν  και να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ή αστικές ευθύνες;  

2.β. Έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα φύλαξης του χώρου, προκειμένου να αποτραπούν νέες πολεοδομικές αυθαιρεσίες και καταπατήσεις από επιτήδειους;  

Ποιες είναι οι ενέργειες που προτίθεται να υλοποιήσει  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα της παράνομης δόμησης που ταλανίζει χρόνια το νησί της Μακρονήσου, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και  για τη διατήρηση της ιστορικής και συλλογικής μνήμης (κτήρια, χώροι, ερείπια, από την εποχή λειτουργίας της Μακρονήσου);

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL