Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής / Εκλεκτικές συγγένειες Combat 18 και Χ.Α.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής / Εκλεκτικές συγγένειες Combat 18 και Χ.Α.

Μέλη μιας δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας, που επεδίωκε τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων και φέρεται να δρούσε πριν από το 2010, ήταν, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Ασφάλειας, οι έντεκα συλληφθέντες που αυτοπροσδιορίζονται είτε ως Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές (ΑΜΕ) είτε ως Combat 18 Hellas. Όσοι από αυτούς αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες θα διαβούν σήμερα το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν, ενώ θα ακολουθήσουν το Σάββατο οι υπόλοιποι με τα κακουργήματα.

Ως επικεφαλής της οργάνωσης ήταν, σύμφωνα με την Ασφάλεια, ο Γιώργος Δημητρίου, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αλέξανδρος Τσαμπανίκας και είχε αυτό τον ρόλο τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017. Σε συνομιλία που καταγράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017 γίνεται αναφορά σε «αρχηγό», ο οποίος, όπως λένε, τους είπε ότι καλά έκαναν κι έφυγαν από έναν χώρο για να μην εντοπιστούν. Από τις συνομιλίες προέκυψε ότι δεν γνώριζαν το πραγματικό του όνομα, αλλά τον γνώριζαν με το ψευδώνυμο «Τσαμπ». Ο Δημητρίου προανακριτικά αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν το 2010, όπως επίσης και τον ρόλο του συντονιστή. Ο ίδιος δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη, χωρίς αρχηγό, ενώ ο δικός του ρόλος ήταν να συντονίζει το οπτικοακουστικό υλικό που λάμβανε από διάφορα άτομα του εθνικιστικού χώρου. Τα άτομα αυτά του δήλωναν και με ποιο όνομα επιθυμούσαν να εμφανίζεται η οργάνωση στην σχετική ανάρτηση, ενώ την τελική απόφαση για το αν θα υπάρξει ανάρτηση και με ποιο όνομα είχε ο «Τσαμπ». Το συγκεκριμένο άτομο διατηρούσε δύο προφίλ στο Facebook. Ο Δημητρίου επίσης παρείχε νομική προστασία στα μέλη, ενώ στρατολόγησε τουλάχιστον δύο πρόσωπα. Πρόκειται για τους συγκατηγορούμενούς του Χρήστο Μπαλάσκα και Γιώργο Μακρή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Δημητρίου είχε αναθέσει στον Μπαλάσκα επιχειρησιακό ρόλο για τις επιθέσεις, ενώ ο ίδιος έδινε τις εντολές για τους στόχους και τους τρόπους δράσης. Ο Μπαλάσκας φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από την τοποθέτηση και ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού στην κατάληψη Σινιάλο και στο στέκι Άνω Κάτω Πατησίων. Επίσης του χρέωνονται το κάψιμο της τουρκικής σημαίας, αναγραφή συνθημάτων για την Μακεδονία κ.ά. Στην προανακριτική του απολογία παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στις ενέργειες, ωστόσο είπε ότι επιθυμία του ήταν να απεμπλακεί, αλλά τον απειλούσε ο Δημητρίου.

Ο Γιώργος Μακρής, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε αναλάβει την επικοινωνιακή διαχείριση της οργάνωσης, ενώ χρησιμοποιούσε τη δραστηριοποίησή του σε ακροδεξιούς πολιτικούς φορείς ως όχημα για την προώθηση των συμφερόντων της οργάνωσης. Εκτός από τη νομική προστασία που παρείχε στα μέλη της, ο ίδιος εμφανίζεται πιο εξωστρεφής, καθώς έδινε συνεντεύξεις, αρθρογραφούσε και δημιουργούσε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα που δεν κατονομάζονται. Μέχρι τώρα αρνείται το κατηγορητήριο που του αποδίδεται.

Ακόμα ένα μέλος, ο Σπύρος Μεταλληνός, που είχε ενταχθεί τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2017, είχε τον ρόλο συλλογής πληροφοριών για τις επιθέσεις σε πιθανούς στόχους, ενώ συμμετείχε και στην τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο Σινιάλο. Στους αστυνομικούς παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες, αλλά, όπως είπε, ο ρόλος του ήταν να βιντοσκοπεί τις επιθέσεις.

Τη συμμετοχή του στην οργάνωση και σε τέσσερις ενέργειες παραδέχτηκε και ο Αθανάσιος Αλεπίδης, ο οποίος είπε ότι απέχει από τις δράσεις τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Παραδέχτηκε όμως ότι συμμετείχε στην κατάληψη Βανκούβερ, όπου είχε τοποθετήσει γκαζάκια και στη συνέχεια βιντεοσκόπησε την ενέργεια.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται επίσης οι Σάββας Αμανατίδης, Παναγιώτης Αβραμίδης, Σπυρίδων Σόλος και Γεώργιος Παπαδόπουλος, οι οποίοι δήλωσαν πως ό,τι έχουν να πουν θα το πουν στον ανακριτή.

"Κλειδί" οι συνομιλίες

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό, οι τηλεφωνικές συνολίες ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης ήταν εκείνες που «έδεσαν» το κατηγορητήριο. Οι αρχές προχώρησαν στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και κατέγραψαν δεκάδες συνομιλίες μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στην Αντιτρομοκρατική τον Φεβρουάριο του 2018. Ο άνδρας που τηλεφώνησε κατονόμασε πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και τρία για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα αλλά και τους αριθμούς των τηλεφώνων τους.

Από τις επικοινωνίες προέκυψε επίσης διασύνδεση των ΑΜΕ με τη Χρυσή Αυγή, ενώ έχει καταγραφεί και η αναφορά κάποιου από το ναζιστικό κόμμα με το ψευδώνυμο «Λύκος».

Σε άλλη επικοινωνία, δύο από τους κατηγορούμενους συνομιλούν με θέμα την κατόπτευση χώρου τον οποίο προετοιμάζονταν να χτυπήσουν και συζητούσαν αν θα χρησιμοποιήσουν μηχανάκι ή αυτοκίνητο για τη συγκεκριμένη δράση. Τελικά αποφάσισαν ότι θα πάνε με μηχανάκι και ότι θα πάρουν μαζί τους κι ένα δεκάλιτρο μπιτόνι...

* Σχεδόν 40 μέρες μετά, στις 23 Ιανουαρίου 2018, καταγράφεται συνομιλία ότι «παγώνουν» προσωρινά οι δράσεις.

* Διαπιστώνεται ότι υπάρχει υψηλόβαθμο στέλεχος στον οποίο οι συνομιλούντες κάνουν αναφορά και του οποίου στέλνουν βίντεο μετά από κάθε δράση. Το συγκριμένο πρόσωπο αναφέρεται ως «άλλος». Πρόκειται όπως αποδείχτηκε για τον Γιώργο Δημητρίου.

* Ένας από τους κατηγορούμενους προτείνει σε συνομιλητή του να σχεδιάσουν σε τοίχους σβάστικες.

* Σε άλλη συνομιλία αναφέρεται: Να σταματήσουν να χτυπάνε «παιδάκια» και να ασχοληθούν με το Δημόσιο.

* Αναφέρουν ότι η ιδανική ώρα για χτύπημα είναι τη νύχτα, μεταξύ 2 π.μ. έως 4.π.μ., και ότι υπάρχουν πυρήνες που τυπικά αποτελούνται από δύο έως πέντε μέλη.

* Οι κατηγορούμενοι ανταλλάσσουν πληροφορίες για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις προκειμένου να στρατολογήσουν νέα μέλη καθώς και για τον τρόπο δράσης της ομάδας. Η συνεννόηση περιλαμβάνει στοιχεία τόσο για την προετοιμασία της δράσης, τη διάρκειά της αλλά και μετά την περαίωσή της.

Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα στοιχεία του κατηγορητηρίου περιλαμβάνεται και υλικό από το Διαδίκτυο, όπου τα μέλη της οργάνωσης παρουσιάζονται μέσω κειμένων ως ριζοσπάστες εθνικιστές, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ένα χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat 18 Hellas, οργάνωση Εθνική Σοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, Inferno NS από τη Ναύπακτο και Αυτόνομοι. Στο Διαδίκτυο εξάλλου δημοσίευαν τις αναλήψεις ευθύνης από τις δράσεις τους, προπαγανδιστικό υλικό και συναφείς αναρτήσεις...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL