Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
7+1 συμβουλές για να χάσετε τα εορταστικά κιλά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

7+1 συμβουλές για να χάσετε τα εορταστικά κιλά

Εκτός από τους εορταστικούς στολισμούς και την ανταλλαγή δώρων, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ δημοφιλής και για τους γαστριμαργικούς πειρασμούς, με τα γλυκά να έχουν αναμφίβολα την τιμητική τους. Στον απόηχο της μαγείας των Χριστουγέννων, η νέα χρονιά συνοδεύεται από μια δόση τύψεων για το παραπανίσιο βάρος που κερδήθηκε ή για τις διατροφικές συνήθειες που χαλάσαμε παρά τα όποια προβλήματα υγείας μπορεί να αντιμετωπίζουμε.

«Δύο - τρία ‘εορταστικά’ κιλά κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους», σημειώνει σχετικά η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος και πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή». Ωστόσο, όπως τονίζει, «καλό είναι να μην κυριαρχήσει πανικός και άγχος, καθώς υπάρχουν λύσεις. Γι' αυτό δεν είναι ωφέλιμο να στραφεί κανείς σε περιοριστικές / στερητικές δίαιτες, αλλά να υιοθετήσει πιο υγιείς συμπεριφορές, που και μακροπρόθεσμα θα προστατέψουν την υγεία του και την ποιότητα στη ζωή του».

Συμβουλές για σίγουρη επιτυχία

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Σιαλβέρα παραθέτει μια σειρά από συμβουλές τόσο για ανθρώπους που απλώς θέλουν να χάσουν τα παραπανίσια κιλά των εορτών όσο και για εκείνους που δοκιμάζονται από ορισμένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στη χώρα μας:

1. Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες νερού και ροφημάτων / τσάι / ποικιλία βοτάνων, ακόμη κι αν δεν διψάτε. Αποτρέπεται η κατακράτηση υγρών, το «φούσκωμα» των εορτών, ενώ παράλληλα προσλαμβάνεις διάφορα αντιοξειδωτικά (κατεχίνη, ξανθίνη). Αποφυγή του αλκοόλ και των σακχαρούχων ροφημάτων για πιο δραστικά αποτελέσματα (ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, υπερτασικοί ασθενείς).

2. Μικρά και συχνά γεύματα! Ο σκοπός των μικρών συχνών γευμάτων είναι να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σας. Επίσης τα συχνά γεύματα ανά 2,5-3 ώρες δημιουργούν κορεσμό και αποφυγή των ατασθαλιών.

3. Κάθε κύριο γεύμα το συνοδεύουμε ιδανικά με άφθονη σαλάτα, πλούσια σε φυτικές ίνες (1 κουταλιά λάδι, ελεύθερο λεμόνι, ξύδι ή μηλόξιδο), ενώ κάθε σνακ το συνοδεύουμε με φρούτο. Επιλέγουμε άπαχη πρωτεΐνη στα κυρίως γεύματα όπως ψάρι (2-3 φορές την εβδομάδα) / όσπρια / ή και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών (ιδιαίτερα οι υπερχοληστερολαιμικοί ασθενείς).

4. Διατηρείτε σταθερές τις ώρες των γευμάτων! Έτσι θα ρυθμιστεί πιο γρήγορα το μεταβολικό ρολόι και θα αποφύγετε το τσιμπολόγημα των Χριστουγέννων.

5. Χρησιμοποιήστε κατά βάση προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, κορν φλέικς, μπάρες, παξιμαδάκια, ρύζι καστανό, ζυμαρικό ολικής) καθώς έχουν φυτικές ίνες που δημιουργούν μεγαλύτερο κορεσμό. Ιδανικά για όσους έχουν προβλήματα με το σάκχαρό τους και τη χοληστερίνη τους. Επιπλέον, δεν νιώθει κανείς στέρηση όταν συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω στο μενού του.

6. Το βραδινό γεύμα, καλό είναι να καταναλωθεί 3 ώρες πριν τον ύπνο και ιδανικά να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό.

7. Ξεκινήστε την άσκηση άμεσα! Ακόμη και το ήπιο βάδην μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των καύσεων αλλά και στην καλύτερη διάθεση.

8. Διατηρήστε όλα τα παραπάνω μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα!

Ισχυρός σύμμαχος η άσκηση

Η άσκηση αποδεικνύεται ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους για την καλή μας υγεία, αφού η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας θεωρείται παράγοντας κινδύνου και για εκφυλιστικά νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση, η υπέρταση και ορισμένοι ανοσοεξαρτώμενοι καρκίνοι και ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, το 40% των θανάτων οφείλονται σε καρδιαγγειακή νόσο, το 12% σχετίζονται άμεσα με μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ενώ τα άτομα που δεν αθλούνται παρουσιάζουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση. Αντιθέτως, η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων σε ποσοστό άνω του 50%.

Περπατήστε περισσότερο

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ένας άνθρωπος κάνει κατά μέσο όρο σχεδόν 5.000 βήματα, για την ακρίβεια 4.961, μέσα στην ημέρα. Ο μέσος Έλληνας, όμως, κάνει αρκετά λιγότερα βήματα (4.350) από τον μέσο όρο και η Ελλάδα εμφανίζεται ως η χώρα όπου ο μέσος κάτοικός της κάνει τα λιγότερα βήματα σε όλη την Ευρώπη.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature" κατέγραψαν τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων σε πάνω από 100 χώρες, χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα από αισθητήρες κινητών τηλεφώνων, τα οποία ήσαν εφοδιασμένα με σχετική εφαρμογή (Azumio Argus).

Οι ερευνητές από την Ταϊβάν μελέτησαν τη γυμναστική καθημερινότητα περισσότερων από 400.000 ανθρώπων για 12 έτη και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν ως μέσο όρο άσκησης τα 15 λεπτά ημερησίως εμφάνισαν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους. Ειδικότερα, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 10% και είχαν τρία χρόνια περισσότερα στο προσδόκιμο ζωής τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν αθλούνταν καθόλου.

«Η άσκηση των 30 λεπτών ημερησίως για πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ήταν ο χρυσός κανόνας τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά πλέον βρήκαμε ότι ακόμη και το μισό μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο», δήλωσε ο δρ. Chi-Pang Wen, επικεφαλής της έρευνας. «Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι το να βρούμε ένα κενό 15 λεπτών μέσα στην ημέρα μάς είναι πολύ ευκολότερο από το να βρούμε ένα κενό 30 λεπτών», εξήγησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL