Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

H πρώτη ύλη και οι αγρότες

Σε μια πιο “κλειστή” προσέγγιση φαίνεται πως καταλήγει το νέο πλαίσιο για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης ως προς τη σύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα, καθώς αναμένεται να προσδιορίζεται σε σχέση με οργανωμένα, καθετοποιημένης μορφής σχήματα.

Το σχετικό σχέδιο νόμου, με το οποίο δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την καλλιέργεια και επεξεργασία φυτών κάνναβης στη χώρα μας με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση, που αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί, σε αυτή τη φάση δεν προβλέπει μια ανοιχτή διαδικασία παραγωγής-καλλιέργειας στην ιατρική κάνναβη, με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει ευρύτερα τον αγροτικό κόσμο (μεμονωμένους γεωργούς ή ομάδες παραγωγών κ.λπ.).

Ακόμα και η δυνητική συμμετοχή συνεταιριστικών σχημάτων στην παραγωγή δεν είναι τόσο απλή, καθώς περνά μέσα από τη δημιουργία μεταποιητικής υποδομής για την παραγόμενη πρώτη ύλη, η οποία ωστόσο συνδέεται με τη φαρμακευτική δραστηριότητα. Για την αδειοδότηση δηλαδή μιας τέτοιας μεταποιητικής μονάδας, είναι αναγκαίο να καλύπτεται η σχέση με την τελική χρήση του προϊόντος, δεδομένου ότι αυτή αφορά αποκλειστικά ιατρικούς σκοπούς, διαδικασίες διαφορετικές σε σχέση με τους “παραδοσιακούς” κλάδους μεταποίησης των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής (π.χ. παραγωγικές μονάδες γεωργικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές-ιχθυοκαλλιεργητικές και μεταποιητικές εγκαταστάσεις τροφίμων κ.λπ.).

Οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, καθώς θα μπορεί να εισέλθει δυναμικό από τον πρωτογενή τομέα σε πάρκα θερμοκηπίων για την παραγωγή της ιατρικής κάνναβης.

Σημειώνεται ότι πολλοί καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης, που πλέον αποκτούν εμπειρία στη συγκεκριμένη παραγωγή και σταδιακά εισέρχονται σε φάση αυξημένων αποδόσεων, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και στην καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, η οποία σε κάθε περίπτωση θα διέπεται από πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο, καθώς πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική τελική χρήση (ιατρική έναντι της βιομηχανικής).

Δεδομένου πάντως ότι αναμένεται σε δεύτερο χρόνο να υπάρξουν επιπλέον θεσμικές παρεμβάσεις, συμπληρώνοντας ή/και επεκτείνοντας το αρχικό πλαίσιο, από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει ήδη ετοιμότητα σε επίπεδο ζητημάτων επί των αρμοδιοτήτων του στο συγκεκριμένο πεδίο.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αλήθειες που πονάνε

Υποτίθεται ότι τόσον καιρό προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να σπιλώσει και να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους

Δειτε ολοκληρο το αρθρο