Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες του

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τόσο στους λειτουργούς της δημόσιας υγείας όσο και στους ωφελούμενους δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που κάνουν λόγο για αποστράγγιση των δημόσιων δομών Υγείας από προσωπικό μέχρι το τέλος του 2018, επικαλούμενα λήξεις συμβάσεων.

Σημειώνεται δε ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα προέκυψαν λίγες μέρες αφότου το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη γενναία αύξηση της έκτακτης επιχορήγησης των νοσοκομείων κατά 64,7% (9,9 εκατ. ευρώ) για την κάλυψή τους σε εξοπλισμό και βελτιωτικά έργα υποδομών. Στον απόηχο αυτής της είδησης, πλείστα ΜΜΕ προειδοποιούν για «απολύσεις» 14.000 εργαζομένων από το ΕΣΥ και για παράλληλη συνταξιοδότηση ακόμη 2.000 γιατρών και λοιπού προσωπικού.

Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να απέχει παρασάγγας από το προαναφερθέν τρομοκρατικό σενάριο. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιά, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλά στην «Αυγή» και παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες και τις επικείμενες νομοθετικές ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Νέα ρύθμιση για τους πρώην εργολαβικούς

«Οι συμβάσεις των εργολαβικών που αντικατέστησαν τα συνεργεία δεν έχει καμία σχέση με τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων, δεν είναι εργαζόμενοι του Συστήματος Υγείας, καλύπτουν ανάγκες σε υποστηρικτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για συμβασιούχους με μισθωτή εργασία και αξιοπρεπέστατες συνθήκες, 24μηνης διάρκειας», σημειώνει ο Αν. Ξανθός. Επιπλέον, επισημαίνει ότι «περνάμε νέα ρύθμιση, να επαναπροκηρύσσονται οι συμβάσεις πριν τη λήξη τους και με βάση την εμπειρία των εργαζομένων θα παραμένει στη θέση της η πλειονότητα αυτών». Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, «διευκολύνοντας τη συνεχή και αδιάλειπτη κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων σε τέτοιου τύπου υπηρεσίες».

2.760 μόνιμες προσλήψεις γιατρών

Ο υπουργός σημείωσε ότι «το πρόβλημα θεωρητικά είναι αυτοί στους οποίους δώσαμε παράταση στις συμβάσεις τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, δηλαδή 1.300 άτομα γιατροί και λοιπό προσωπικό, που καλύπτουν από 3 έως 4 χρόνια υπηρεσίας. Το ζητούμενο είναι πως αυτοί θα μπορέσουν να βρεθεί μια λύση μόνιμης κάλυψης της ανάγκης».

Υπενθύμισε ότι «για τους περίπου 700 γιατρούς, έχει ήδη γίνει η προκήρυξη και 140 από αυτούς έχουν ήδη προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις στο Σύστημα Υγείας». Όσον αφορά τους γιατρούς, «η απάντηση είναι ότι έχει ήδη εγκριθεί ο αριθμός 2.760 μόνιμου προσωπικού και έχει ήδη γίνει η προκήρυξη για τους μισούς. Εκκρεμούν οι υπόλοιποι που θα προκηρυχθούν τους πρώτους μήνες του 2018. Δεν πρόκειται ούτε να απολυθεί κανένας ούτε να μείνει το Σύστημα Υγείας κενό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους επικουρικούς, εξήγησε ότι αποτέλεσαν τη «μόνη γρήγορη λύση για να καλύψουμε τα μεγάλα κενά την πενταετία που είχαν παγώσει οι προσλήψεις. Αυτοί τα κάλυψαν και τώρα προκηρύσσοντας μόνιμες θέσεις δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους γιατρούς να διεκδικήσουν τη μονιμότητά τους».

3.900 μόνιμες θέσεις μη ιατρικού προσωπικού

Όσον αφορά το μη ιατρικό προσωπικό, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι έχουν προκηρυχθεί 3.900 μόνιμες θέσεις. «Δεν ισχύει ότι προσλαμβάνουμε μόνο συμβασιούχους και όχι μόνιμο προσωπικό. Αθροιστικά, προχωρούμε στην ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, δεν ευσταθούν τα περί αστάθειας του συστήματος», είπε.

Μέριμνα για τους επικουρικούς

Ο υπουργός υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι «η υπόθεση της σωτηρίας του ΕΣΥ έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες, έχει σταθεροποιημένη λειτουργία και αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες που παρέχει». Σημείωσε ότι υπάρχουν «κενά βεβαίως ακόμη, που καλύπτουμε και με μόνιμο τρόπο και με συμβασιούχους. Σε αυτήν την κατεύθυνση, υπογράφηκε η ΚΥΑ για τη 12μηνη παράταση της θητείας των 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, όλων των ειδικοτήτων, πλην γιατρών. Διασφαλίζουμε την ενίσχυση της λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος και δεν θα επιτρέψουμε διαρροή, μέσα στο 2018 θα επιδιώξουμε λύση και για όσο επικουρικό προσωπικό δεν μπορέσει να καταλάβει μια μόνιμη θέση», τόνισε ο Αν. Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL