Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στη Βουλή το νομοσχέδιο / Αλλαγές στον έλεγχο και στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Βουλή το νομοσχέδιο / Αλλαγές στον έλεγχο και στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος

Με νέες αποκεντρωμένες διοικητικές δομές, ενεργοποίηση παλαιότερων διατάξεων όπως η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, αλλά και επαναφορά του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, μεταξύ άλλων, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ελέγξει την παραγωγή του κτισμένου περιβάλλοντος και να περιορίσει την αυθαίρετη δόμηση και την παράνομη αλλαγή χρήσεων.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και ένα τμήμα του αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, μια ιστορία που ξεκίνησε στα τέλη του 2011 για αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί έως τις 8 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας το παράβολο στο μισό (από 250 ευρώ), αλλά και με μειώσεις στα ειδικά πρόστιμα. Δίδεται νέα δίχρονη παράταση, η οποία θα "μετράει" από την ψήφισή του, χωρίς να αποκλείει την επιμήκυνσή της.

Χθες ανακοινώθηκε επίσης ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο "τακτοποίησης", καθώς η προηγούμενη πολλοστή παράταση λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η νέα διοικητική δομή που δημιουργείται, το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, συγκροτείται από το Κεντρικό Παρατηρητήριο, με επιτελικό και εποπτικό ρόλο, που θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια στην έδρα κάθε Περιφέρειας και τα Τοπικά Παρατηρητήρια ανά Περιφερειακή Ενότητα (παλιές νομαρχίες) ως όργανα της Περιφέρειας. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, το 25% από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των νέων αυθαιρέτων κατευθύνεται στην Περιφέρεια όπου έχουν καταγραφεί και το άλλο 25% στον οικείο δήμο. Το άλλο 50% θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο.

Η ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, στην οποία "αποτυπώνεται" η υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου, των αδειών του, η παρακολούθηση των μεταβολών του κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής του και ο έλεγχός τους, περιορίζεται μόνο στα κτήρια του Δημοσίου ή κτήρια συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. κ.ά.

Η υποβολή όλων των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση πιστοποιητικού πληρότητας του φακέλου της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας θα πρέπει να γίνει εντός πενταετίας, ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει κατά τη μεταβίβαση να προσαρτάται στο συμβόλαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL