Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ο Δήμος Θήρας χρωστά σίτιση και στέγαση στους γιατρούς του νοσοκομείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δήμος Θήρας χρωστά σίτιση και στέγαση στους γιατρούς του νοσοκομείου

Πολλοί είδαν τον δήμαρχο Σαντορίνης Νίκο Ζώρζο να απευθύνει από τα κανάλια έκκληση στους συμπολίτες του και τους επιχειρηματίες του νησιού για να προσφέρουν κατάλυμα στους καθηγητές που διορίσθηκαν σε ένα από τα πλέον εύπορα νησιά της χώρας. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι καθηγητές κοιμήθηκαν στις παραλίες και στα αυτοκίνητά τους καθώς έκαναν το "λάθος" να διοριστούν πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος.

Κανονικά ο δήμος ενός πλούσιου και τουριστικού νησιού οφείλει να βρει ο ίδιος καταλύματα και σίτιση στους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς που μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά του. Όμως ο δήμαρχος Θήρας (Σαντορίνης) προτίμησε να κάνει εκκλήσεις, ώστε άλλοι να λύσουν το πρόβλημα.

Δεν τηρεί τον νόμο!

Το πρόβλημα επιτείνεται επειδή η ευαισθησία της δημοτικής αρχής Σαντορίνης έχει δοκιμαστεί και στην περίπτωση των γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι εδώ και εννέα μήνες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση φρόντισε να μπορεί ο δήμος να αναλάβει το κόστος σίτισης και διαμονής των γιατρών καθώς στον Νόμο 4486/2017 άρθ. 28 παρ. 2 αναφέρει ότι ο δήμος και τα ΝΠΔΔ του δήμου "μπορούν να παρέχουν στους ιατρούς του Γ.Ν. Θήρας που υπηρετούν σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους, δωρεάν σίτιση, δωρεάν κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών τους αυτών". Ο νόμος φτιάχτηκε καθ’ υπόδειξη του νομικού συμβούλου του δήμου και ήταν σε γνώση του από τις 9 Μαΐου.

Η ρύθμιση δεν έγινε τυχαία. Όπως αναφέρει σε επιστολή της η εντεταλμένη σύμβουλος για το Γ.Ν. Θήρας και αντιπρόεδρος της ΑΕΜΥ Μαρία Μαυρικάκη, προέκυψε "στο πλαίσιο των συνεχών επικοινωνιών και συναντήσεών μας, για τη διευκόλυνση της εκταμίευσης των χρημάτων του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των ιατρών του Γ.Ν. Θήρας. Μετά την ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας και προσωπικά του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη διευκολύνθηκε σημαντικά το έργο του Δήμου Θήρας και πλέον ξεπεράστηκαν τα τεχνικής φύσεως εμπόδια διανομής των παροχών στους ιατρούς".

Διοικήτρια κατά δήμου

Όμως ο δήμος συνεχίζει να αδρανεί. "Δεν υπήρξε άμεση εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με όσα είχε δεσμευτεί ο δήμος να πράξει" καταγγέλλει η Μ. Μαυρικάκη. "Καταφύγαμε σε συνεχείς επικοινωνίες με τους αρμοδίους του δήμου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Επικοινωνήσαμε ακόμα και με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο μας διαβεβαίωσε ότι είναι καθ' όλα νόμιμο να δοθούν τα επιδόματα και ότι η διαδικασία εφαρμόζεται ήδη σε άλλους δήμους" αποκαλύπτει στην επιστολή της.

Διαπιστώνοντας την "έλλειψη ανταπόκρισης" του δήμου η εντεταλμένη σύμβουλος του νοσοκομείου έστειλε στις 13 Σεπτεμβρίου λίστα με κατεπείγουσες πληρωμές ενοικίων ιατρών, καθώς υπάρχουν πλέον συσσωρευμένες οφειλές σε ιδιοκτήτες οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν και στέγασαν ιατρούς. Η στάση του δήμου παραμένει αρνητική, όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του δήμου στις 19 Σεπτεμβρίου.

"Δεν υπάρχει βούληση διευθέτησης από τη μεριά της δημοτικής αρχής" διαπιστώνει η Μ. Μαυρικάκη και επισημαίνει πως "κάθε φορά που διευθετείται ένας όρος που θέτει ο δήμος προκύπτει ένας νέος όρος, με αποτέλεσμα εννέα μήνες τώρα να ταλαιπωρούνται οι γιατροί του Γ.Ν. Θήρας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL