Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Τα 4 λεπτά ζωής του Παύλου Φύσσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα 4 λεπτά ζωής του Παύλου Φύσσα

"Ο Παύλος είχε 4 λεπτά ζωής και αυτά τα εκμεταλλεύθηκε". Με αυτά τα λόγια η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε στην τελευταία της ραδιοφωνική συνέντευξη τις τελευταίες στιγμές του παιδιού της. Ήταν όμως σαν να περιγράφει και το δικό της -το δικό μας χρέος, για όσο καιρό ζούμε να μην αφήσουμε τους νοσταλγούς των ναζί να κυκλοφορούν στους δρόμους, να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν.

Ο Παύλος Φύσσας έφυγε πριν 4 χρόνια όρθιος, κοιτώντας στα μάτια τον χρυσαυγίτη δολοφόνο του Γιώργο Ρουπακιά και δείχνοντας τον σε αυτά τα 4 λεπτά στην αστυνομία. Ήταν η στιγμή που η Ελλάδα του 2013 μετρούσε τον πρώτο Έλληνα νεκρό, γιο εργάτη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, από τα χέρια δηλωμένου χρυσαυγίτη σε μια άγρια επίθεση ενός "τάγματος εφόδου" της Χ.Α.

Ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να δοθεί το σήμα και να φτάσει έξω από την καφετέρια το τάγμα των χρυσαυγιτών, ο δολοφόνος του έφτασε τελευταίος και με το μαχαίρι στα χέρια του. Και ήταν τέτοια η σιγουριά του ότι θα παρέμενε ατιμώρητος αλλά και για τη φιλική σχέση της Χρυσής Αυγής-αστυνομίας που στους αστυνομικούς που τον μετέφεραν μετά τη σύλληψή του δεν δίστασε να πει ότι είναι "δικός τους".

Η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε τότε να "πατήσει" στο "ανέγγιχτο βασίλειο"* του Π. Φύσσα, στον Πειραιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη οργανώνοντας "παράλληλο" εργοδοτικό σωματείο, ενώ το τάγμα της είχε επιτεθεί, λίγες μόλις ημέρες πριν, στα μέλη του ΠΑΜΕ. Ένα μόλις χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2012, οι μαυροφόροι της ΧΑ είχαν επιτεθεί στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα.

Μόλις 9 μήνες πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα, οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, διαπιστωμένοι χρυσαυγίτες, δολοφονούσαν με μαχαίρι - πεταλούδα τον 27χρονο Πακιστανό εργάτη της λαχαναγοράς Σαχζάντ Λουκμάν.

Και η λίστα με τις επιθέσεις τελειωμό δεν έχει.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κανείς πια δεν μπορούσε να κάνει ότι δεν βλέπει. Η πορεία, την επομένη ημέρα της δολοφονίας στην Αμφιάλη και στο Κερατσίνι, που αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ, δίπλα από τα οποία δεν έλειπαν οι χρυσαυγίτες, το παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά και η επίκληση της θεωρίας των "δύο άκρων" απλώς εξέθεσαν περαιτέρω την τότε κυβέρνηση Σαμαρά και εν τέλει ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Δένδιας τρεις ημέρες μετά στέλνει τις 32 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν βουλευτές και μέλη της Χ.Α. στον Άρειο Πάγο, κίνηση που εν τέλει θα οδηγήσει στις συλλήψεις των βουλευτών και της ηγεσίας της Χ.Α. αλλά και σε έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις Χ.Α. - αστυνομίας.

Την Παρασκευή η δίκη της Χρυσής Αυγής συμπλήρωσε 200 δικάσιμες. Μια δίκη δύσκολη, χωρίς μαγνητοφώνηση ή μαγνητοσκόπηση, με τους χρυσαυγίτες να προσβάλλουν τη μητέρα του Π. Φύσσα, να ειρωνεύονται αλλά και να επιτίθενται ακόμα και μέσα στην αίθουσα σε αντιφασίστες του ακροατηρίου. Μια δίκη όμως που παρ’όλ’ αυτά αποκαλύπτει κάθε ημέρα το εγκληματικό και ναζιστικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής.

* "Ανέγγιχτο βασίλειο", τραγούδι του Παύλου Φύσσα από το άλμπουμ Ηλιοκαψίματα - 2012.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL